Finanční konina 2019. Známe výsledky. Jakému pojištění se vyhnout?

Hlasování veřejnosti o největší koninu v pojistných podmínkách českých pojišťoven má „vítěze“. Míč je teď na straně pojišťoven: potkáme se s dotyčnou výlukou i za rok, nebo ji namelou do salámu, kam dávno patří?
Finanční konina 2019. Známe výsledky. Jakému pojištění se vyhnout?

Největší český web o osobních financích Peníze.cz spustil v dubnu hlasování veřejnosti o Finanční koninu 2019.

Hlasovalo se v kategorii životních pojistek. Odborný garant, expert na pojišťovnictví z Partners finanční skupiny Martin Podávka pročetl několik set stran pojistných podmínek českých pojišťoven a vytipoval šest problematických ustanovení. Z nich pak veřejnost vybrala ta nejvíc protiklientská. Největší koniny.

Cíl hlasování byl jednoduchý: upozornit veřejnost na úskalí a pastičky, které na člověka při sjednávání pojistky můžou i v jednadvacátém století čekat, a zároveň vytvořit jistý tlak na pojišťovny, aby je ze svých podmínek odstranily a aby pravidla pojistek psaly srozumitelněji a bez chytáků.

Jak hlasování dopadlo

Očima experta

Výsledky hlasování jsme nechali zhodnotit odborným garantem soutěže Martinem Podávkou:

Odborný garant

Martin Podávka

„Na počátku bylo přes 600 stran pojistných podmínek 12 různých životních pojištění. K jejich přečtení byla potřeba koňská dávka trpělivosti a přes 30 šálků zeleného čaje. Podivných ustanovení jsme našli hodně a z nich vybrali šest obzvlášť vypečených výluk a omezení. Pokud patříte mezi lidi, kteří nejdou životem jako koně s klapkami na očích, pomozte nám. Hlasujte o největší konině a společně tak zařídíme, aby do roka a do dne z pojistných podmínek úplně zmizela.“

Martin Podávka

produktový ředitel Partners

Partners

Třetí místo: hodit to na záda zákazníkovi

Ačkoli rádi říkáme, že se pojišťovny během času lepší, že píšou podmínky srozumitelněji a že se vyhýbají chytákům, není to bohužel absolutní pravda. Výjimkou je novinka posledních let, kterou hlasující „ocenili“ třetím místem.

Některé pojišťovny se rozhodly nevyplácet pojistné plnění za pracovní neschopnost z důvodu bolavých zad, jiné prodlužují čekací dobu (tedy dobu od počátku pojištění, kdy se za tuto diagnózu neplní) a někdo při neschopence se zády „aspoň“ snižuje vyplácenou denní dávku. Známe pokus vložit podobné omezení i do pojištění invalidity. Finanční poradci sice přesně vědí, která smlouva taková ustanovení obsahuje a která klienty chrání i v případě problémů se zády, ale člověk, který si sjednává pojištění sám, si snadno naloží na hřbet pojistku, která ho později bude jen tížit.

Druhé místo: přivážou si vás

Na tuhle koninu byl krátký i finanční arbitr. Jeden z klientů si u něj stěžoval, že ho pojišťovna drží až do konce roku, přestože platí měsíčně. A že tedy nemůže bez sankce změnit pojišťovnu jindy než k určitému datu. Finanční arbitr ovšem musel konstatovat, že tak je to bohužel napsáno v podmínkách, a před koninou rezignoval.

Jak se tedy bránit? Hlasující mají jasno, u pojišťovny, která neumožňuje ukončit smlouvu ke každé platbě pojištění se nikdy nepojišťovat! A to by se mělo týkat nejen životního pojištění, ale i pojištění vozidla nebo majetku.

První místo: a byl jste někdy nemocný?

Jasným – a logickým – vítězem a Finanční koninou 2019 je ustanovení, které umožňuje pojišťovně odmítnout plnění za cokoliv, co lze vyložit jako následek nemoci nebo úrazu prodělaného před pojištěním. A to i v případě, že klient všechny svoje dřívější zdravotní obtíže pravdivě uvedl ve zdravotním dotazníku.

Podobnými koninami jsou vyhlášená bankopojištění k úvěrům a hypotékám, bohužel je ale lze nalézt i v běžných smlouvách životního pojištění. Přitom jsou na trhu pojišťovny, které takovou koninu zákeřně v podmínkách neschovávají. Jde to – a stačí chtít.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services