Pojištění pohřbu: poslední rozloučení si můžete předplatit

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 30. 10. 2017 | 11 komentářů
Bojíte se, že blízcí nebudou mít peníze na váš pohřeb nebo se jim nebude chtít ho platit? Nechcete je finančně zatěžovat? Pohřeb si můžete pojistit. Nebo dokonce předem objednat a zaplatit u pohřební firmy.
Pojištění pohřbu: poslední rozloučení si můžete předplatit

Třetina zemřelých v Česku nemá poslední rozloučení, jen kremaci bez obřadu. Důvodů je víc, jistě k nim patří i fakt, že ani skromný pohřeb není levná záležitost. Nejlevnější varianta, tedy zpopelnění bez obřadu, vyjde zhruba na deset tisíc korun. Pohřeb s obřadem v pronajaté smuteční síni a s květinovou výzdobou většinou stojí patnáct až pětadvacet tisíc korun. Obřady s uložením zesnulého do hrobu začínají na dvaceti tisících. Větší a honosnější pohřeb se ale dokáže vyšplhat ještě mnohem výš. A to nepočítáme smuteční hostinu.

Kdo si dělá starosti, že po jeho smrti na pohřeb nebude, nebo chce svým blízkým ušetřit peníze, může své poslední věci řešit už za života. Pohřeb si například můžete pojistit.

Pojistku pohřbu nabízí Česká pojišťovna. Ještě loni jste mohli obdobné pojištění sjednat i u Pojišťovny České spořitelny (PČS). Jak nám ale potvrdila její mluvčí Jana Náchodská, od začátku letošního roku už PČS samostatné pojištění pohřbu nenabízí. „Naše Flexi životní pojištění ale nabízí kompletní pojištění rizik, v jeho rámci je tedy možné vytvořit i rezervu na pohřeb,“ doplnila.

Pieta od České pojišťovny

Pojistku Pieta od České pojišťovny mohou uzavírat lidé od pětadvaceti do osmdesáti let. Nejčastěji ji podle mluvčí Ivany Buriánkové sjednávají ženy nad šedesát. V zásadě jde o zvláštní druh životního pojištění, který kryje jediné riziko: smrt. Pojistné se hradí formou jednorázového pojistného, jehož výše se odvíjí od věku klienta. Pojišťovna vychází z předpokladu, že vaše peníze se budou během času zhodnocovat, takže mladší klienti mají pojistné nižší. Zhodnocení je garantované, nesmíte ale čekat zázraky: peníze se úročí technickou úrokovou mírou, která dělá 1,3 procenta ročně. Pojistnou částku si můžete stanovit v rozmezí dvaceti tisíc a jednoho milionu. „Většina pojistek je sjednána s pojistnou částkou kolem dvaceti pěti až třiceti tisíc korun,“ říká mluvčí Ivana Buriánková.

Už brzy

Špičkové čtení

V příštím čísle časopisu Finmag přineseme hned dva texty, které se na smrt dívají z trochu netradičního úhlu pohledu. Provedeme vás Lesem vzpomínek, jediným českým hřbitovem, kde se popel zesnulých ukládá ke kořenům stromů. Kdo nechce věčně spát pod kamenem, ten tu poroste do nebe. Svůj strom si můžete vybrat už za života.

A v rubrice Investice jinak přineseme tipy, jak přežít vlastní smrt. Můžete se nechat mumifikovat, šoupnout do mrazáku nebo třeba přelít celou svoji paměť do robotického mozku v robotické hlavě na krku své robotické kopie. Zadarmo to ale rozhodně nebude, začněte šetřit.

Finmag, který bude v prodeji po polovině listopadu, si už teď můžete objednat do schránky.

Když se rozhodnete pro nejnižší pojistnou částku dvacet tisíc korun, která by měla na pokrytí základních výdajů na jednoduchý pohřeb plus minus stačit, a pojistku uzavřete už v padesáti letech, zaplatíte jednorázové pojistné ve výši 16 340 korun. Když stejnou pojistku uzavřete až v sedmdesáti letech, bude pojistné vyšší a prakticky moc neušetříte – zaplatíte totiž 19 172 korun. Pojistka se sjednává na dobu neurčitou a končí vaším úmrtím.

Peníze z pojistky nepodléhají dědickému řízení. Pojišťovna po vaší smrti proplatí tomu, kdo vám vypravil a zaplatil pohřeb, skutečně vynaložené náklady (maximálně do výše pojistné částky), které se dokládají fakturou. Když budou skutečné náklady nižší než pojistná částka, zbytek peněz pojišťovna vyplatí obmyšlenému – tedy tomu, koho v pojistce určíte. Obvykle to bývají nejbližší příbuzní, ale záleží na vás.

„Je také možné dohodnout si předem podobu pohřbu s pohřebním ústavem, smlouva umožňuje nastavit přednostní výplatu plnění ve prospěch konkrétního pohřebního ústavu. Je tak zaručeno, že se peníze využijí přesně tak, jak pojištěný chtěl,“ říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Když se nakonec pohřeb vůbec nebude konat, dostane všechny peníze z pojistky obmyšlený. Dobře si tedy rozmyslete, koho vyberete.

Pozor byste jako u každé jiné pojistky měli dát na výluky, tedy situace, ve kterých pojišťovna plnit nebude. Pojišťovna může snížit pojistné plnění až o jednu polovinu, pokud zemřete v souvislosti s jednáním, kterým jste jinému způsobili těžkou újmu na zdraví nebo smrt nebo kterým jste jinak hrubě porušili důležitý zájem společnosti. Pokud zemřete během prvního roku trvání pojistky z jiné příčiny než následkem úrazu, pojištění zanikne, aniž pojišťovna vyplatila pojistné plnění. To samé platí, když během prvních dvou let trvání pojistky spácháte sebevraždu. Pojišťovna v těchto případech vyplatí obmyšlenému zaplacené jednorázové pojistné snížené o náklady spojené se vznikem a správou pojistky.

Anketa

Jak to chcete vy?

Kromě České pojišťovny nabízí v Česku pojistku určenou na úhradu nákladů posledního rozloučení také například společnosti 4Life Direct, kterou ovládá společnost 4Life International Group Limited, registrovaná na Maltě.

Pohřeb si můžete objednat předem

Existují i další cesty, jak se o své poslední rozloučení postarat už za života. U některých pohřebních společností si můžete svůj pohřeb naplánovat, objednat a zaplatit předem. Zájem o tuto službu v posledních letech roste. „Lidé jsou zodpovědnější a chtějí se vyhnout názorovým rozkolům v rodinách. Takhle je to s ohledem na novelizovaný občanský zákoník zcela jasné a musí se potom bez výjimky plnit přání zemřelé osoby,“ okomentoval pro Peníze.cz předseda Asociace pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl. Zajímalo nás, jestli není riziko, že se pohřební služba, u které si člověk pohřeb předem objedná a zaplatí, o jeho úmrtí nakonec vůbec nedozví. „Je to jednoduché, klient dostane čtyři kusy karet, které potvrzují úhradu pohřbu. Jednu má stále u sebe, druhá je pro rodinu, třetí pro přátele nebo sousedy a čtvrtá se ukládá jako informace na sociálním odboru. To si ale musí vyřídit klient sám,“ uzavírá Jaroslav Mangl.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2017 9:49, Mirek

Chcete aby na vás příbuzní dlouho vzpomínali ?

Zanechte jim dluhy ! :o)

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 9. 2021 16:47, Kristýna

tento článek se bohužel nezakládá na pravdivých informacích. Ani jedna z pojišťoven tento produkt již mnoho let nenabízí. Velké zklamání, informace si máte ověřovat.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services