Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?

Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?
Jednorázové investiční životní pojištění, spojené obvykle s investicí do zajištěných fondů, mohou využít i důchodci. Není však levné a je třeba vzít v úvahu řadu rizik.

V poslední době je stále více populární jednorázově placené investiční životní pojištění. Zvláště v posledních dvou letech výrazně konkuruje investicím (podíl prostředků investovaných v podílových fondechklesá, naopak v jednorázovém investičním životním pojištění roste). Pojišťovny se snaží tímto typem produktu konkurovat jiným, relativně bezpečným, způsobům zhodnocování prostředků, zejména zajištěným podílovým fondům.

Jde o klasické životní pojištění kombinované s investováním. Proti klasickému IŽP je však obvykle investiční horizont znatelně kratší. Obvykle se pohybuje v rozmezí 4 – 10 let.

Proč je tento produkt v poslední době po investory tak populární? Je to především kvůli garanci předem stanovené míry výnosnosti a možnosti získat zároveň i pojištění. Při současném stavu na finančních trzích, které zaznamenávají nemalé výkyvy, preferují mnozí investoři konzervativní nástroje, pokud možno garantované. Další z možných příčin popularity spočívá v tom, že tento produkt nahrazuje „doběhlé“ starší smlouvy. Tyto smlouvy byly koncipovány do 60 let (někdy 65 let) věku klienta. Jaké možnosti pak má klient v téměř postproduktivním věku, když chce své prostředky dál zhodnocovat a navíc formou konzervativní investice? Může zvolit spořicí účet, termínovaný vklad, zajištěný fond anebo investiční životní pojištění.

Pro zvýšení atraktivnosti jednorázového životního pojištění, jsou často podílové fondy, jako podkladové aktivum, nahrazovány košem akcií, či dokonce indexy. Tento postup je pro investory zajímavý, neboť mohou investovat do pokladového aktiva, které v Česku působící podílové fondy nenabízejí (např. investice do ropných indexů).

Výhodou by měly také být nižší náklady tohoto produktu. Náklady na pořízení a správu ETF (exchange traded funds, neboli fondů, kopírujících vybraný index) či certifikátu, pořízeného jako podkladové aktivum, jsou znatelně nižší, než u aktivně řízených podílových fondů. Tyto IŽP jsou „emitovány“ téměř vždy v časově omezeném období. Jsou tedy jasně inspirovány zajištěnými fondy.

Nabídka pojišťovense stále rozrůstá. Tento produkt nabízejí pojišťovna Allianz, Aegon, Česká pojišťovnači banky( Komerční banka,ČSOB, Česká spořitelna) aj.

Je si ale třeba dávat pozor na to, jakého výnosu může investor skutečně dosáhnout. Každá simulace vypadá hezky, „vše je však skryto v detailu“ (konstrukci fondu).

Vezměme si například jednorázové investiční pojištění na pět let, jehož podkladové aktivum tvoří vybraný koš akcií. Budeme uvažovat o 100procentní garanci vrácení vkladu a omezení maximálního možného výnosu na 40 %. Prostým matematickým výpočtem, abstrahujeme-li od  vstupních poplatkůa dalších nákladů, dojdeme k závěru, že lze maximálně získat výnos 8 % p. a.

Jeho dosažení ale limitují dva faktory. Prvním jsou zmíněné poplatky pojišťovně a fondu. Jejich výše posune efektivní úrok z investice na úroveň cca 6 % (podle výše investice). Druhým faktorem, a to o poznáním významnějším, je způsob připisování výnosu. Může zde být výrazný rozdíl, pokud je výnos připisován postupně (např. se mohou sčítat výnosy za předem stanovené periody), nebo je počítán až v předem stanovený rozhodný den.

Výhody:

• Uplatnění daňových odpočtů za zaplacené pojistné (investor však musí splnit podmínky pro daňovou uznatelnost).

• Garance minimálního výnosu.

• Možnost platby mimořádného pojistného bez poplatků, a to i v průběhu pojištění.

• U mnoha produktů možnost předčasného výběru.

• Mnohdy bonus ve formě např. úrazového pojištění.

Nevýhody:

• Vyšší částka minimální platby pojistného.

• Výnosy z investičního životního pojištění, vyplacené při dožití, podléhají dani z příjmu.

• Málo průhledná poplatková struktura.

• Často nejsou měnově zajištěny (investují do podkladových aktiv v cizí měně, ale měnou investice je česká koruna).

Poplatky (i když jsou často inzerovány a prodávány jako bez poplatků. Ty jsou obvykle skryty v konstrukci garance).

„Nově“ marketingově podporovaný produkt nelze považovat za ideální nástroj pro dlouhodobé investice. To souvisí s jeho časovým omezením. Hodně klientů slyší, jak bylo zmíněno, na garanci návratnosti prostředků. Ta je obvykle „vykoupena“ výší maximální možné participace. Tedy investor má určitou ochranu, zaplatí ale za ni nižším možným výnosem. Nelze zapomínat ani na vyšší nákladovost produktu, a to i tehdy, kdy je podkladovým aktivem levný indexový fond. Přece jen se stále platí poplatky pojišťovně.

Z pohledu pojištění jde navíc o určitou deformaci pojistného trhu. Složka či smysl pojištění jsou u těchto produktů jen zcela okrajové a mnohdy nedostatečné. Většinou je to nepříliš výhodný nákup zajištěných fondů navíc s kreditním rizikem pojišťovny. Z čistě právního pohledu přitom jde o určité obcházení směrnice EU o trzích investičních nástrojů (MiFID). Lze totiž říci, že jde o investiční produkty, byť se zahrnutím pojistné složky. Proto by investor měl vyplnit investiční dotazník, což se však neděje.

Pro část klientů může být tento produkt zajímavý, dokážou ale vzít v úvahu všechny rizika?

Máte zkušenosti s krátkodobým investičním životním pojištěním? Co si o něm myslíte? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2010 10:23, Nemo

Tak to si z Vás udělala prdel. protože já tam také strčil přesně 100000 a rozhodně jsem po pěti letech nedostal 120000 ale jen 113702 Kč přesně. A to během spoření vykazovali zhodnocení po několik let přes 4%, ovšem pak se začali vymlouvat na pojistnou matematiku. Takže než nepojištěnou rakušany ovládanou zlodějskou Kooperativu, to raději jakoukoliv pojištěnou družstevní záložnu ! Vlastní zkušenost ze života.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2010 15:01

Citace - Předdůchodce / 30.11.2010 08:08

Pokud se dožiju, stanu se v příštím roce důchodce. Jako uvědomělý občan kapitalistického státu jsem posledních deset let poctuvě šetřil jak na stvebním spoření, tak v penzijním fondu. Teď, když jsem dal našetřené peníze na hromádku, tak jsem v koncích kam je strčit, abych dostával pravidelnou rentu, aby se mi zůstatek úročil maximálně možnou úrokovou mírou a v případě že předčasně zemřu dědicové dostali zbytek. Hledal jsem, ale nenašel. Penzijní fondy jsou penzijní jen podle názvu. Nějakou penzi valorizovanou podle inflace od nich nečekejte. Na životním pojištění s pravidelnou rentou je plno poplatků a mizerné nejisté zhodnocení. Nakonec jsem musel vybrat kombinaci spořícího účtu s termínovanými vklady v záložách. Ucelený komplexní produkt tu totiž neumí nabídnout žádná pojišťovna, banka či záložna. A stávající penzijní fondy -úplná katastrofa.


Allianz pf rozhodně katastrofa není. A k tomu zbytku: máme se jako posrat, že pánovi nestačí spořák s termíňákem?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

4. 10. 2010 | Zuzana Křeháčková | 43 komentářů

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

Investiční životní pojištění je příliš nákladný produkt. Pro některé situace může mít opodstatnění, jako spořicí produkt pro mladého člověka na zajištění na penzi se však nehodí.

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

14. 4. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Rakouské důchody: spoření od mládí nese ovoce

Rakušané preferují konzervativní investice na penzi. Jejich důchod přesto podle OECD činí 80 procent platu. Stát je totiž štědrý, Rakušané si navíc na penzi šetří od mládí a víc než... celý článek

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

17. 10. 2007 | Petr Fejtek | 34 komentářů

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

Existují různé definice investičního životního pojištění. Jednou z nich může být tato: IŽP je jako lít teplou vodu do Vltavy na Šumavě ve víře, že se v Praze ohřejeme. Pojišťovnám se... celý článek

Partners Financial Services