Když lékař neléčí: Jak se nechat odškodnit?

Chybovat je lidské. Pokud ale udělá chybu lékař, může to být pochybení tak zásadního rázu, že místo na odpuštění, myslíte v první řadě na odškodnění. Jak postupovat, když vám doktor místo pomoci spíš uškodí? Poradíme.
Když lékař neléčí: Jak se nechat odškodnit?

Na doporučení lékaře podstoupíte operaci kolene. Doufáte, že pomůže od bolesti a problémů s chůzí. Jenže koleno měsíc od operace stále bolí. Řešení ošetřujícího lékaře? Radí čekat. Že se všechno srovná. A předepíše léky proti bolesti. „Klient snášel útrapy několik měsíců, nakonec se rozhodl navštívit jiného lékaře. Po vyšetření se dozvěděl, že kloub je špatně nasazený a že se musí provést další operace. Nový lékař provedl operaci, po které již mohl klient konečně bezbolestně chodit,“ popisuje právník Petr Novák jeden z případů, který jeho společnost Vaše nároky.cz aktuálně řeší u soudu.

Anketa

Máte pocit, že vás někdy poškodil doktor?

A nejde o případ jediný. Zanedbaná pooperační péče, která vede k další operaci a vleklým potížím, nebo špatně stanovená diagnóza, nejsou zvlášť výjimečné. Přesto není podle právníka Petra Nováka vymáhání škody po lékařích příliš obvyklé. „I když je v posledních letech vidět vzrůstající tendence, mnoho lidí stále odškodnění za chybu lékaře nežádá. Často mají pocit, že postavit se proti lékaři nebo zdravotnickému zařízení není správné,“ uvádí.

Co dělat, když se ocitnete v podobné situaci?

Vyžádejte si záznamy. Máte na ně právo

Pokud si myslíte, že péče, kterou vám lékař věnoval, byla nedostatečná nebo vám dokonce uškodila, měli byste si to ze všeho nejdřív zkusit ověřit. Zeptejte se proto na názor dalšího odborníka. „V případě, kdy má pacient podezření na zanedbání lékařské péče, je nezbytné vyžádat si kompletní zdravotní dokumentaci a s ní navštívit jiného lékaře. Ten může stav pacienta i správnost postupu nezávisle odhadnout a zhodnotit, jestli skutečně došlo k pochybení, případně v jakém rozsahu,“ vysvětluje právník.

Na přístup ke své zdravotní dokumentaci, ale i pořízení kopie, máte jako pacient právo. Podle advokáta Nováka důvod pro odmítnutí přístupu prakticky neexistuje. „Pokud lékař či zdravotní zařízení odmítá i po opakované urgenci vydat pacientovi jeho lékařskou dokumentaci, bude se pacient se stížností muset obrátit na Českou lékařskou komoru,“ doplňuje.

Tip!

Miřte na komoru

Nezávisle na vymáhání škody se můžete se stížností na postup lékaře obrátit také na Českou lékařskou komoru, která, pokud vám dá za pravdu, může lékaře sankciovat.

Nemusí jít přitom pouze o odborné chyby. Podle mluvčího Michala Sojky, řeší  Česká lékařská komora ročně zhruba tisícovku stížností, jejich větší část se týká chyb v komunikaci a neetického přístupu lékařů.

Jste v právu. Kam se obrátit

Pokud nový lékař vaše podezření potvrdí, můžete podniknout další kroky. Ty ale nemusí nutně vést přímo k soudu. S lékařem nebo nemocnicí se můžete zkusit jednoduše dohodnout. „Jedním ze způsobů, jak celou věc řešit, je mimosoudní vyrovnání. V takovém případě doporučujeme vylíčit rozhodné skutečnosti a odůvodnit rozsah a výši požadovaného odškodění,“ radí Petr Novák, právník portálu Vaše nároky.cz

Jenže v praxi se bez soudu obejdete jen málokdy. „Mimosoudně se podaří vyřešit zhruba pět procent případů. V drtivé většině případů týkajících se odškodnění za pochybení lékaře, které naše společnost převzala k řešení, jsme byli nuceni podat žalobu“ uvádí Novák.

K soudu v první řadě s posudkem

Když se s lékařem nebo nemocnicí nedohodnete, nezbude než se obrátit na soud. V takovém případě se ale neobejdete bez znaleckého posudku. „Pro určení, zda daný lékař opravdu postupoval non lege artis, tedy zanedbal odbornou péči, bude pro účely vymáhání náhrady škody v soudním řízení nezbytné vyhotovení odborného znaleckého posudku,“ popisuje postup právník Petr Novák.

Hrajte na jistotu

Příjem nahrazený zaměstnavatelem – fajn, invalidní důchod – je hezké, že máme nějaké jistoty. Ale co si budeme povídat, člověk by měl hrát na jistotu, zvlášť pokud na něm závisí někdo další. Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Počítejte s tím, že takový posudek něco stojí – běžně se ceny znaleckých posudků v oblasti lékařství pohybují okolo pěti až deseti tisíc korun.

Za co žádat odškodnění a kolik je času

Po lékaři nebo nemocnici můžete vedle bolestného a kompenzace za ztížené společenské uplatnění žádat také proplacení nákladů spojených s dalším léčením, které jste museli v souvislosti s pochybením lékaře podstoupit. Doložit je musíte příslušnými účty za léky a zdravotní pomůcky, nebo jízdenkami do zdravotnického zařízení.

„Poškozený může žádat také náhradu ušlého výdělku. V případě těžších následků, kdy se poškozený o sebe nemůže postarat sám, může žádat také náhradu mzdy pečující osoby,“ doplňuje advokát Petr Novák.  Jako doklad v takovém případě slouží výplatní páska, u osob samostatně výdělečně činných daňové přiznání.

Pozor si dejte na promlčecí lhůtu, která dělá tři roky a začíná běžet ve chvíli, kdy se dozvíte o „škodě“ a také o tom, kdo za ni odpovídá.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2020 7:58, Eva tobiášková

Před rokem mě pan doktor operoval koleno mám endoprotezu a pan doktor mi to špatně zacementoval mám uvolněný kloub mám jít na reoperaci mohu žádat odškodné když mám bolesti?je to už rok

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2019 22:50, Vladimír

Najděte si advokáta, který se zabývá zdravotním právem. Měl bly Vám objasnit, jak se v tomto případě hledí na běh promlčecí lhůty. Je to 15 let od první operace, ale pokud se bolesti projevily v roce 2018 a jsou v důsledku chybné péče... Možná je šance na odškodnění. Pokud jste z Prahy, můžete zkusit kancelář Ciprýn a Kiršner, mám s nimi dobré zkušenosti.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

10. 2. 2016 | Monika Veselíková

Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

Nehoda na lyžích se stane během pár vteřin. Za úraz přitom často nemusí vlastní nešikovnost, stačí, když se vám do cesty připlete neopatrný lyžař. V jakých případech máte právo na odškodnění... celý článek

Přeražená noha na chodníku, led se řítí ze střechy: Jak se nechat odškodnit

6. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Přeražená noha na chodníku, led se řítí ze střechy: Jak se nechat odškodnit

Že to ale trvalo! Konečně je ale venku bílo. Vždycky si děláme švandu, jak sníh a led zaskakují naše silničáře, jenže stát se to může každému. Klouzačka na chodníku, sněhová bomba řítící... celý článek

Nemoc z povolání a pracovní úrazy: Odškodnění se zvyšuje až čtyřnásobně

12. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Nemoc z povolání a pracovní úrazy: Odškodnění se zvyšuje až čtyřnásobně

Od října platí nová pravidla pro odškodňování lidí, které postihl pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Za bolest a ztížení společenského uplatnění dostanou citelně víc peněz. Peníze.cz... celý článek

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

23. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace.... celý článek

Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

12. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Výpočet invalidního důchodu v roce 2015: Přehled a kalkulačka

Zdraví má člověk jen jedno. I pro toho, kdo je na něj opatrný, může ale nastat okamžik, kdy zjistí, že neslouží. A že neslouží osudově. Nevíte dne ani hodiny. Proto je dobré vědět,... celý článek

Partners Financial Services