Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

Přítomnost otce u porodu je už dnes naprosto běžná věc. Stejně samozřejmě se v řadě českých porodnic zažilo, že se za to platí. Cena se pohybuje od dvou do patnácti stovek – záleží na nemocnici. Podle ombudsmanky Anny Šabatové a některých neziskovek je vybírání poplatku protizákonné. Co si o tom myslíte vy?
Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

Veřejná ochránkyně práv se do debaty o poplatcích za přítomnost otce nebo jiné osoby u porodu vložila na základě stížnosti ženy, která rodila v brněnské nemocnici: musela zaplatit patnáct set za to, že chtěla, aby ji při rození dítěte doprovázela dula (jedná se o speciálně vyškolenou ženu, která poskytuje ženě podporu v těhotenství, při porodu a v šestinedělí). Podle sazebníku tamní nemocnice je cena za přítomnost duly ještě třikrát vyšší, než když chce být u porodu otec – ten by zaplatil pět set korun.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? debatovali o falešných bezdomovcích, kteří si přihlašují trvalé bydliště na ohlašovně obce ve snaze prchnout před exekutorem nebo nepříjemnou obsílkou. Starostům s nimi dochází trpělivost, a tak vymýšlejí, jak si s vykuky poradit:

Příspěvků a názorů se v diskusi sešla celá řada. Knížkou tentokrát odměníme člověka, který diskutoval pod přezdívkou Makik28 – a nejen proto, že byl jeho příspěvek bezkonkurenčně nejdelší. Svou odpověď na námi kladené otázky pojal hodně zeširoka, ale zdá se nám, že má hlavu i patu. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Alice Rossi, Vlado Kníž: Ispirato da Italia

Autoři, totální blázni do italského jídla i stylu, objeli Itálii křížem a krážem, jedli u pouličních stánků i v luxusních restauracích a posbírali klasické a Itálií vonící recepty. Kuchařka je určena všem, kdo milují dobré, poctivé jídlo. Na italský způsob! Tutti a tavola – tedy všichni ke stolu! S předmluvou Pavla Maurera.

V zákoně o poplatku není zmínka

Řada porodnic zrušila poplatek za přítomnost u porodu v dubnu 2012, kdy vstoupil v platnost nový zákon o zdravotních službách. Většina nemocnic však poplatek stále vybírá – někde jde o stokoruny, jinde se platí i přes tisíc. 

Podle zákona má pacient právo na „přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem, a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb…“

Ombudsmanka Anna Šabatová míní, že vzhledem k tomu, že toto právo není zákonem dál nijak usměrněno, není možné ho zpoplatňovat a podmiňovat úhradou. O žádném poplatku totiž v zákoně není zmínka.

Proti vybírání poplatku bojuje například Česká ženská lobby nebo hnutí Nesehnutí. „Je to stejná situace, jako kdyby museli platit rodiče za přítomnost u svého hospitalizovaného dítěte nebo kdyby byla povinnost platit za návštěvy v nemocnici,“ argumentuje právnička hnutí Kristýna Rytířová.

Nemocnice musejí pokrýt náklady navíc

Nemocnice, které poplatky vybírají, kontrují tím, že přítomnost dalšího člověka u porodu jim zvyšuje náklady – a že je z něčeho musejí pokrýt. Jedná se podle nich v podstatě o nadstandardní službu.

Osoba, která rodičku u porodu provází, nesmí narušit hygienické podmínky, takže je třeba jí poskytnout příslušný oděv (buď jednorázový, nebo se pere), hygienické prostředky a dát jí instruktáž. To všechno něco stojí. Konkrétně brněnská nemocnice, kolem které se spor rozpoutal, navíc argumentuje tím, že ceník zveřejňuje na webu a že každá nastávající matka má možnost se s ním předem seznámit.

Pokud ovšem vybíraný poplatek odpovídá skutečným nákladům nemocnice, je zvláštní, jak se výše poplatku v jednotlivých porodnicích liší – jak to, že někde vystačí na sterilní oděv a návleky dvě stovky a jinde totéž přijde na patnáct set? A proč se liší ceny pro otce a ceny pro dulu?

Co si o tom myslíte vy? Je poplatek za přítomnost u porodu adekvátní, rozumný, obhajitelný? Nebo je to neslýchanost? A pokud s ním problém nemáte – v jaké výši vám připadá přiměřený? Setkali jste se s ním v praxi? Na vaše názory, postřehy a zkušenosti se těšíme v diskusi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám určitě nechte mail.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 8. 2015 7:41 | liskova

Manzel zaplatil nadstandart na bulovce meda 30 tisic pece po porodu zoufala pri zadosti o kontolni ultrazvuk po ptorodu ktera byla zamitnuta jsem po 14 dnech v horeckach navstivila mou gynekolozku ktera pri prohlidce zjistila ze mi v deloze zustako kus placenty dostala jsem silna antibiotika a odporne kapky ktere podporuji vypuzeni bohuzel nezabraly a ja musela poddtopit giretaz v celkove narkoze s toho vseho jsem ztratila mleko ( pri prvni dceri jsem plne kojila do jejich tri let bez jakych koliv problemu . K vasi otazce 1500 za pritomost manzela u porodu a 5 minuut dcery je podle mne hienismus vzlat pri " badstandartu "
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2015 21:30 | Jar.Nov.

Jak tohle může někdo napsat:O
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2014 12:49 | Bodlák

Dozajista není problém zbaběle odpadnout v těžké chvíli blízkého člověka.Jenže někdy dochází k situacím, kdy dohled někoho spolehlivého může rodičku s dítětem ochránit před manýry personálu hrajícího si na božstvo.Nejsem zastánce hysterie,ale znám případy, kdy ani prvorodička v pozdějším věku není dozorována lékařem a vše je ponecháno na vůli přetížených sester.Proto se domnívám, že účast blízkého člověka při vzniku nového života spíše prospívá zúčastněným a kšeftování není na místě,naopak,výkon by měl být zahrnut ve zdravotním pojištění jako zlevňující faktor.Akt pomoci není radno zlehčovat sobectvím kohokoliv.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2014 21:33 | Majka

Pro někoho i částka několika stovek může být nezanedbatelná. Ale jde především o princip, pokud je to protizákonné, pak není v pořádku peníze vybírat. Souhlasila bych pouze s uhrazením částky za zapůjčení sterilního oblečení, ústní roušky a návleků.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2014 21:06 | dan

Dobrý večer,tak jak tu čtu tak musím též přispět do mlýnku ,před víc jak 10 lety jsem byl u porodu vzhledem ke třetímu dítěti očekával jsem rychlý průběh ale kdepák byl jsem tam celkem 8 hodin ,a jak tu čtu od některých že nemocnice mají náklady tak se musím smát,vyškovská nemocnice si odemne vzala néjen 500 stovku za přítomnost ale nedostal jsem ani návleky na tenisky natož cokoliv jiného ,byl jsem tam tak jak sem dojel oblečenej ,v riflách teniskách a bundě,tak nevím za co jsem platil :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2014 7:46 | Thomas

Je fascinující, jak by kde-kdo chtěl kde-co zadarmo. Kolik si kdo platíte na to omílané pojištění, co? Pár kaček denně? Nebo jste na dávkách, a platíte kulový?
A za to chcete ve špitálech nejen péči, ale i jídlo zdarma? Copak zákon o zdravotní péči říká, že musím dostat taky x-krát denně zdarma najíst? Ne? Tak proč bych neměl platit za pobyt v nemocnici totéž, co v hotelu, a "zdarma" mít jen lékařskou péči?
Jenže populárnější je hulákat z tribun, jak zrušíme všechny poplatky, nebo těmhle socanskejm myšlenkám tleskat u piva že?
-24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2014 19:54 | Petr Jánský

Bohužel nejsme v Rakousku, Rakousko je totiž na rozdíl od sociální stát. Vím o čem píši, protože jsem v rakouské nemocnici - konkrétně v Deutschlandbergu - byl operován a hospitalizován po těžkém úrazu. Přístup k pacientům a kvalita a rozsah poskytované péče je tam na úrovni, o které si naši pacienti mohou nechat jen zdát. Trochu jsem odbočil od tématu ale formou reakce na příspěvek Ivana.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2014 19:46 | Petr Jánský

Poněkud nestandardní vstupenka na rodinný porod by si možná zasloužila standardní poplatek v ceně nezbytných průměrných nákladů vynaložených nemocnicemi na přítomnost partnera u porodu. Řádové rozdíly v ocenění této služby mezi jednotlivými nemocnicemi svědčí o tom, že některé nemocnice si z poskytování této služby udělaly dobrý obchod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2014 18:48 | kiskim

Tak snad si platime pojisteni, nebo porod nejde z pojistky? A pak snad urcuje pojistovna co proplati a co ne, pokud to moje pojistovna neplati muzu jit jinam nebo se s tim smirit. Nemocnice nema co vybirat, vypada to jako nezakonne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2014 13:11 | Ivan

Já si myslím, že toužebně očekávaný příchod dítěte na svět, je to nejkrásnější na světě a je dobré jej prožít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2014 12:53 | Ivan

Je prokazatelné, že přítomnost blízké osoby výrazně usnadňuje porod a tím napomáhá předejít případným komplikacím při porodu.
Když budu uvažovat jako nemocnice, tak, jde o druh služby nemocnici. Kdo ji zaplatí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2014 7:57 | Md

Naprosto souhlasím s vyjádřením p.Šabatové. Nemocnice si z toho udělali další výdělečnou položku,která je směšná v nákladech a dá se spočítat na desetikoruny,protože jednorázový oblek stojí 18Kč. a některé modely i míň a poučení otce trvá cca 5min. a za toto poučení bych si styděl vzít peníze!! Pokud se jedná o praní ,tak tam jsme na nákladech jednoho plátěného pláště na cca 5kč.!!!Nemocnice se snaží oškubat pacienty na nesmyslech a vymyšlených položkách,které nejsou pravdivé. Je to opravdu hnus co se tady děje ve zdravotnictví.Otcové a rodinní známý k loajalitě k manželkám a přítelkyním tento poplatek hradí,ale vždycky se ptají proč a za co,když tam náklady nezpůsobují.Samozřejmě ,že občerstvení si každý hradí sám o tom je zbytečné se bavit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2014 22:53 | Zak78

fuj já bych tam dobrovolně nešel ani za nic, koukat na tu hnusárnu prasárnu by to semnou švihlo
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2014 20:56 | miro

Faktem je že přítomností další osoby u porodu vznikají nemocnicím nějaké náklady,rozhodně však ne tisíce korun,na druhé straně tito lidé si platí pojistné a nemalou měrou do systemu přispívají a ještě dlouho přispívat budou.Pokud je ve zdravotnictví zvykem za každou maličkost pobírat tisíce nedivím se že naléčení nezbývají peníze.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2014 12:29 | Ivana

Byla jsem u porodu se svojí známou, která nikoho nemá, a požádala mě, zda bych to pro ni mohla udělat.Její příběh byl opravdu složitý, když oznámila svému příteli, že je těhotná,zachoval se jako ten největší grázl a zmizel jí ze života.Protože jí bylo již 33let, rozhodla se, že si dítě nechá a vychová ho sama.Měla strach nejen z porodu, ale také z budoucnosti, zda všechno zvládne. Její psychický stav nebyl zrovna vynikající, o to více potřebovala podporu známého člověka. Přestože bych jí mohla dělat matku, měla ve mě velkou důvěru a přála si, abych s ní u porodu byla.Zaplatila 500,-Kč za moji přítomnost u porodu, ale v tuto chvíli šlo hlavně o její psychickou podporu, aby vše zvládla.Chování vrchní sestry nebylo zrovna přívětivé, chovala se k ní arogantně, na otázku, kdo je otcem, kterého rodička nechtěla uvést,reagovala stylem, že snad dítě má otce atd.Už tady jsem musela zasáhnout.Smutné na tom bylo i to, že známá je také zdravotní sestra.Porod nakonec, jak pravil lékař, proběhl s mojí velkou pomocí a podporou a dokonce jsem byla požádána lékařem, abych s rodičkou zůstala do večera, protože se u ní projevilo poporodní trauma. A jakým způsobem jsem zvýšila náklady porodnice?
Myslím, že žádným.Na příjmu si zakoupíte jednorázový oblek, stejně tak, jako kyž jdete na JIP.Jiné náklady se mnou spojené porodnice neměla. A pokud jinde poskytují další nadsandardní věci (občerstvení...), tak ať si ho každý uhradí. Ale poplatek jako takový neschvaluji!!! Pouze za skutečně vynaložené náklady!!!
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

17. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 65 komentářů

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek,... celý článek

Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

16. 4. 2013 | Jitka Šorfová | 8 komentářů

Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

Porod může být zkušenost pozitivní i otřesná. Je dobré, když při ní máte někoho, koho se můžete držet, obrazně a třeba i doslova. Většina žen si přeje mít u porodu partnera, některé... celý článek

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

8. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Co si počít, abyste nepočali: kolik stojí antikoncepce

Vynález hormonální antikoncepce byl v šedesátých letech minulého století jedním ze spouštěčů sexuální revoluce. Nejvýznamnějším pozitivním dopadem jejího rozšíření je rapidní snížení... celý článek

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

7. 2. 2013 | Jitka Šorfová | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás... celý článek

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Partners Financial Services