Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj nových vakcín lidstvo kupředu, nebo z nás jen farmaceutické firmy tahají peníze?
Horší infekce, nebo injekce? Co stojí očkování

Pomocí očkování se podařilo ze světa téměř vymýtit některé nebezpečné nemoci jako například pravé neštovice. Ve vyspělých zemích téměř vymizela také dětská obrna nebo spalničky. Pokud je v dané lokalitě proočkováno 90 procent obyvatel, nehrozí při individuálním výskytu nemoci šíření nákazy. Nutno říci, že i díky nařizovanému očkování, v jehož tradici Česká republika pokračuje, je proočkovanost u nás vysoká a výskyt nebezpečných nakažlivých chorob ve srovnání s jinými zeměmi poměrně nízký.

Povinná injekce? Díky, nechci!

Ač se nám to nemusí líbit, v Česku jsou některá očkování povinná. Nad tím, zda je taková povinnost významným omezením svobody občana, nebo naopak chrání většinu společnosti před důsledky nezodpovědnosti některých jedinců, by se dalo dlouze diskutovat. Tedy – dlouze se diskutuje: dohodnout se nemohou nejen laičtí zastánci a odpůrci povinného očkování, ale často ani sami lékaři. Většina odborníků by ale přece jen hlasovala pro vakcinaci. Svou svobodnou vůli si pak můžete užít na celé řadě nepovinných doporučovaných očkování. Při jejich volbě pak hraje roli mnoho faktorů: Osobní zkušenost, hloubka vašich zdravotnických znalostí, to, zda máte víru spíše v alternativní než západní medicínu. A významnou roli může hrát také finanční situace.

OČKOVACÍ KALENDÁŘ NA PENÍZE.CZ

Přinášíme přehled povinných i doporučených očkování dětí, dospívajících i dospělých. Jak to má být. Vyndejte diáře a tužky a pište si...

Očkovací kalendář

Pro děti je platný takzvaný očkovací kalendář povinných vakcinací, ty hradí stát. Pro dospělé v něm zůstalo jen očkování proti tetanu. Dále pak můžete děti nechat očkovat proti dalším nákazám nepovinně, některá z těchto očkování stát hradí také nebo na ně přispívá. U povinných očkování hradí stát pouze určitý typ vakcíny, a proto když pro své dítě zvolíte vakcínu jinou (např. podle názoru vašeho pediatra šetrnější), zaplatíte ji sami.

V prvních měsících života má děťátko poměrně plný diář a pro samá očkování neví, kam dřív skočit. S postupem času se intervaly mezi jednotlivými dávkami prodlužují až na několikaleté odstupy. Schválně, kdo si pamatuje svou poslední protitetanovku? Právě u očkování proti tetanu se nově přeočkovává až po 15 až 20 letech (dříve po 10 až 15 letech), tak si nezapomeňte zapsat upomínku do mobilu – třeba budou za 20 let mobily, jaké známe dnes.

Než se dítě poprvé samo rozběhne po bytě, mělo by za lékařské asistence jeho tělo začít produkovat protilátky proti deseti různým nebezpečným chorobám. Je to tuberkulóza, záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B, onemocnění vyvolaná Haemophylem influenzae typu B, spalničky, zarděnky a příušnice. Mimo to můžete jeho imunitní systém seznámit s původci pneumokokových infekcí (hradí stát), rotavirových infekcí nebo planých neštovic (tady si budete muset připlatit). Termíny očkování jsou orientační a závisí na momentálním i dlouhodobém zdravotním stavu dítěte. Přesné informace by vám měl vždy dát pediatr. Většinou se očkuje několik nemocí zároveň v jedné vakcíně, u dětí s určitými zdravotními problémy se může očkování rozložit do více dávek. Každopádně je to vždy běh na dlouhou trať.

Doporučená očkování

Nákaza

Počet dávek

Orientační cena za jednu dávku (vč. aplikace)

Chřipka

1

200–300 Kč

Klíšťová encefalitida

3–4

750–800 Kč

Meningokokové nákazy

1

700–1800 Kč

Rakovina děložního čípku*

3

2000–3500 Kč

Plané neštovice

2

1700 Kč (izolovaně) – 2300 Kč (v kombinaci se spalničkami, zarděnkami a příušnicemi).

Pneumokokové nákazy*

4

900 Kč

Vzteklina

4

600 Kč

Žloutenka typu A

2

1200–1400 Kč

*pro vybrané věkové skupiny je očkování hrazeno z veřejných prostředků

Zdroj: weby očkovacích center

Pravidla určují pojišťovny

Pokud patříte mezi ty, kteří sebe a své děti dají raději očkovat, dobře si prostudujte nabídku své zdravotní pojišťovny. Všechny nabízejí v rámci svých preventivních programů příspěvky v různé výši pro děti i dospělé. Některé jsou štědřejší, jiné méně, u všech však platí, že budete muset pečlivě dokazovat vynaložené prostředky. Samozřejmostí by proto mělo být uschovávání všech dokladů o zaplacení při nákupu očkovacích látek. Pokud chcete například letos proplatit jednu dávku vakcíny proti klíšťové encefalitidě u VZP, budete si nejprve muset vyzvednout speciální voucher, do kterého si necháte potvrdit jak nákup, tak aplikaci očkovací látky. Musíte zakoupit a nechat si píchnout obě dávky do 31. prosince 2013, teprve potom vám bude zpětně vyplacen příspěvek 750 korun. Obdobná pravidla mají i jiné pojišťovny.

Příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování

Pojišťovna

Příspěvek na očkování dětí

Příspěvek na očkování dospělých

Poznámka

Česká průmyslová zdr. pojišťovna (ČPZP)

1500 Kč (do 18 let)

1500 Kč

 

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

500–1000 Kč 

(do 26 let)

500 Kč

Klíšťová encefalitida, žloutenka,meningokok, rotavir, plané neštovice, spalničky, příušnice, zarděnky, pneumokok, černý kašel, rakovina děl.čípku

Revírní bratrská pokladna (RBP)

500–1000 Kč

(do 18 let)

300–1000 Kč

500kč na cestovatelská očkování

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP)

500 Kč

2500 Kč pro dívky 14–19 let na očkování proti rakovině děložního čípku

 

Hradí třetinu ceny vakcíny proti klíšťové encefalitidě

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

500 Kč na očkování proti rotavirové nákaze

 

750kč na vakcínu proti klíšťové encefalitidě, 500kč na jakékoli nehrazené očkování v rámci programu „zdravá rodina“

Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA (ZPŠ)

300–1000 Kč,

 

až 5000 Kč na očkování proti rakovině děložního čípku

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV)

300–500 Kč

 

až 1250 Kč na očkování proti rakovině děložního čípku

Zdroj: weby zdravotních pojišťoven

 

 

Anketa

Bojíte se injekce?

Staré odcházejí, nové přicházejí

Zatímco některé nemoci u nás téměř vymizely a očkování proti nim pomalu pozbývá smyslu, jiné nemoci se svých vakcín dočkaly teprve nedávno a za jejich zařazení do seznamu státem hrazených očkování odborníci bojují jako lvi. Úspěšní byli v tomto boji například u pneumokokových onemocnění (pneumokok způsobuje mimo jiné zápaly plic, záněty středního ucha i celkovou sepsi), nebo u očkování proti rakovině děložního čípku pro třináctileté dívky. V budoucnu by lékaři rádi viděli mezi hrazenými očkováními také vakcínu proti rotavirové infekci (rotaviry způsobují úporné průjmy a zvracení a jsou nebezpečné hlavně pro děti do dvou let). Mezi úplné letošní novinky patří evropská registrace vakcíny proti nákaze způsobené meningokokem typu B. Na druhé straně můžeme uvést například očkování proti tuberkulóze, od kterého se pozvolna upouští, vzhledem k nízkému výskytu nemoci v české populaci. Povinné zůstává jen pro rizikové skupiny obyvatel.

Exotická dovolená, exotické nemoci

Jak se chovat na zahraničních cestách, abyste si kromě suvenýrů a fotografií z dovolené nepřivezli také zdravotní komplikace? Záleží samozřejmě na tom, zda budete trávit čas ve stylu all inclusive, nebo se rozhodnete vychutnat exotiku na vlastní pěst. Pokud jste spíš na první typ odpočinku a rozhodnete se za dovolenou zaplatit desetitisíce, pár stovek navíc za očkování proti žloutence už vám pravděpodobně rozpočet nezlikviduje. Obecně by tento typ dovolené měl být bezpečnější z hlediska zdravotních rizik. Kdo ale turistická centra z duše nesnáší a chce poznat odlišné kultury zblízka, měl by si podrobně prostudovat rozšíření infekčních chorob po naší milé modré planetě. Očkování pak vynechá jen blázen nebo totálně nezodpovědný jedinec. Některé země navíc očkování vyžadují a odmítnou vás bez něj vpustit, informace o takových podmínkách doporučuje Ministerstvo zahraničních věcí konzultovat nejlépe s ambasádou státu, kam se chystáte.

Doporučená očkování při cestách do zahraničí*

Nákaza

Orientační cena za jednu dávku

Břišní tyfus

700 Kč

Cholera

1200

Japonská encefalitida

2500 Kč

Žloutenka typu A

1200–1400 Kč

Žloutenka typu B

900 Kč

Meningokokové nákazy

700–1800 Kč

Vzteklina

600 Kč

Žlutá zimnice

900 Kč

Dětská obrna

500 Kč

*záleží na destinaci
Zdroj: weby očkovacích center

Zdroje: www.vakcinace.net, www.ockovani.cz, www.ockovanideti.cz, www.ockovacicentrum.cz , weby zdravotních pojišťoven a Ministerstva zdravotnictví

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2013 13:33, Minka

To je pravda, je to přesně tak, kdo se o to zajímá a zjišťuje si informace, tak zjistí, že celé očkování je podvod a lobby... Lidi, nenechte se oblbovat očkování a pracujte radši na své imunitě, o tom co celé je... Co si pamatuju, tak před třiceti lety, kdy jsem byla dítě, jsme měli všichni každé léto klíšťat milion a nikdy nikomu nic nebylo. Teď sotva chytnete klíště, už máte boreliozu, encefalititu, to je fakt zajímavý, zkrátka nám dnešní doba, závadné potraviny, vzduch, styl života a hlavně to očkování totálně likvidují imunitu. Toť vše.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

26. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 28 komentářů

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

Neplodnost už není tabu. Asi i proto, že párů, které mají problémy s početím, stále přibývá. Opakovaný neúspěch může zničit i do té doby bezproblémový vztah. Asistovaná reprodukce prověří... celý článek

Řešení krize zdravotnictví: zodpovědným tisícovka na ruku. Co si o tom myslíte?

28. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Řešení krize zdravotnictví: zodpovědným tisícovka na ruku. Co si o tom myslíte?

Využijete každou příležitost trochu si přivydělat? Příští rok se vám možná naskytne jedinečný melouch pro celou rodinu. Popis práce: péče o vlastní zdraví. Odměna: tisícovka na hlavu.... celý článek

Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

11. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

Zdraví si za peníze nekoupíš… Ale bez peněz tě nikdo nebude uzdravovat. A právě proto vám Peníze.cz přinášejí přehled novinek, které nás v oblasti zdravotnictví čekají. Ministr Heger... celý článek

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

10. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

Zorientovat se v cenách léků je v Česku nadlidský úkol. Liší se lékárnu od lékárny a měnit se můžou několikrát měsíčně. Systém tvorby cen léčiv má řadu odpůrců. Prý zbytečně vysává... celý článek

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

23. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

Slovo spoluúčast se dnes leckomu příčí v hrdle; jeho význam zredukoval na regulační poplatky a doplatky za léky. Přitom znamenalo cosi pěkného: že se někdo na něčem podílí spolu s někým... celý článek

Partners Financial Services