Práce, nebo manželství? Kdy se manželé nesmějí potkat v zaměstnání

Zaměstnání, nebo svatba? Víte, že někdy skutečně musíte volit právě takhle? A nejde o to, že se za láskou odstěhujete do jiného města, ale o neslučitelnost manželství a zaměstnání danou zákonem. V určitém zaměstnání dokonce ani nesmíte šéfovat příbuznému…
Práce, nebo manželství? Kdy se manželé nesmějí potkat v zaměstnání

Láska na pracovišti přitom není nic neobvyklého, ani to, že pak vyústí ve svazek manželský. Zákoník práce ale existenci pracovního vztahu mezi manžely nebo registrovanými partnery zakazuje. To znamená jednak to, že manžel nesmí zaměstnat manželku nebo manželka manžela, ale také to, že kdyby si podnikatel-fyzická osoba vzal za manželku nebo podnikatelka za manžela svého dosavadního zaměstnance, musejí zaměstnávání ukončit. Pravidlo platí nejen pro pracovní poměr, ale i pro dohody o práci konané mimo pracovní poměr – dohodu o provedení práce i dohodu o pracovní činnosti. Sňatek mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem není výpovědní důvod podle zákoníku práce, proto asi musejí manželé uzavřít dohodu o skončení pracovního poměru nebo jiného zaměstnání, návod zákoník práce nedává. Neznamená to ovšem, že dva už spolu po svatbě nemůžou pracovat, rozumná varianta je pak udělat ze zaměstnance či zaměstnankyně takzvanou spolupracující osobu:

Kalkulačky do práce

Čistému vše čisté. Kolik vyděláte a kolik z toho hned zase zaplatíte.

Však se nějak dohodneme. Ale na čem? Jaká je mzda, kolik musíte odvést na zdravotní a sociální pojištění a kolik budou daně:

Posílají vás na služební cestu? A kolik vám na ni dají?

Jedete na dovolenou? Kolik dostanete, když právě nepracujete?

A další kalkulačky pro zaměstnané

Firmu si neberete

Není ale zakázáno, aby jeden z manželů byl šéfem firmy, tedy právnické osoby (obchodní společnosti, družstva, státní organizace), u které je druhý manžel zaměstnán. Pak nejde o pracovní vztah mezi manžely, ale jen mezi jedním z manželů a firmou, které druhý manžel šéfuje nebo je členem jejího statutárního orgánu.

Omezení zákoníku práce samozřejmě nedopadají ani na rodinný závod. Naopak, tam se spolupráce rodinných příslušníků přímo předpokládá. Za rodinný závod občanský zákoník označuje soubor obchodního jmění, tedy majetku a finančních prostředků, které slouží podnikatelským účelům a který vlastní některý člen rodiny. Ovšem na jehož provozu se podílejí trvalou prací členové širší rodiny, aniž byli společníky obchodní společnosti nebo měli sjednanou pracovní smlouvu.

Stůl, lože, kancelář…

Manželům také žádný předpis nebrání mít stejného zaměstnavatele, naopak můžou spolu sdílet kromě stolu a lože klidně i pracoviště, pokud jim samotným to nevadí. A stejně jako v životě může klidně jeden druhému dělat šéfa. V obchodě nebo službách, typicky třeba v rekreačních provozech, je naopak časté, když manželé provozují nějakou pobočku firmy a podobně. Samozřejmě nebude asi úplně vhodné, aby jeden z manželů byl třeba účetní nebo pokladní a druhý kontrolor, zákoník práce to ale pochopitelně neřeší a nechává na zaměstnavatelích samotných, aby takový konflikt zájmů případně řešili sami vlastním vnitřním předpisem, který případně některé pracovní vazby mezi manžely nebo i jinými blízkými osobami v určitých funkcích zakáže.

Anketa

Zažili jste románek na pracovišti?

Větší přísnost na státní úředníky

Zákoník práce zakazuje jenom vzájemné zaměstnávání manželů, neřeší zaměstnávání mezi jinými osobami blízkými a příbuznými. Takže třeba rodič může zaměstnávat děti – i ty ale zpravidla fungují jako spolupracující osoby nebo účastníci rodinného závodu, je to totiž s ohledem povinné odvody výhodnější. Zákon o státní službě ovšem předepisuje, že státní zaměstnanci, kteří jsou sobě navzájem osobami blízkými, nesmějí být zařazeni ve službě (struktuře státní organizace) tak, aby jeden byl přímo podřízen druhému nebo podléhal jeho finanční nebo účetní kontrole. Povolené je to jenom, když jsou vysláni za prací do zahraničí – v zahraniční službě podřídit jednoho státního zaměstnance druhému, i když jsou sobě navzájem osobami blízkými, lze.

Kdo je vám blízký

Osoby blízké jsou navzájem rodiče s dětmi a prarodiče s vnoučaty, sourozenci a manželé nebo registrovaní partneři. Jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby navzájem blízké, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Takhle blízkost lidí definuje občanský zákoník. Podle občanského zákoníku jsou osobami blízkými navíc vždy také osoby sešvagřené nebo osoby, které spolu trvale žijí (ve společné domácnosti). Zatímco jinde může být švagr a švagrová na stejném pracovišti, ve státní službě je to zakázané.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services