Dohoda o pracovní činnosti. Vyšší limit pro odvody na zdravotní a sociální pojištění

Kdo si na dohodu o pracovní činnosti vydělá míň než 2500 korun, nemusí platit zdravotní ani sociální pojištění. Od příštího roku se limit pro odvody zvýší o pětistovku.
Dohoda o pracovní činnosti. Vyšší limit pro odvody na zdravotní a sociální pojištění

Zaměstnání na plný úvazek i příležitostnou brigádu se vždycky hodí ošetřit písemně. Vedle klasické pracovní smlouvy lze vydělávat také na dohody o práci konané mimo pracovní poměr. V praxi jde o dohodu o provedení práce (zkráceně DPP) a dohodu o pracovní činnosti (zkráceně DPČ). V dnešním článku se zaměříme především na druhou jmenovanou – tedy dohodu o pracovní činnosti. Od příštího roku totiž bude práce na DPČ výhodnější.

Vyšší limit pro odvody

Dohodu o pracovní činnosti (DPČ) lze v průběhu roku uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů. U každého z nich ale můžete odpracovat jen určitý počet hodin: nanejvýš 20 týdně, tedy polovičku klasické pracovní doby. V praxi se uvedená hranice průměruje za celou dobu trvání DPČ, nejdéle ale za dvaapadesát týdnů. Co se formalit týče, dohodu je potřeba uzavřít písemně (jinak je neplatná), jasně vymezit druh práce, rozsah pracovní doby, dobu, na kterou se dohoda uzavírá i výši sjednané odměny.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Vedle papírování se lidé zaměstnaní na DPČ většinou nevyhnou ani platbě zdravotního a sociálního pojištění. Výjimka platí, jen pokud jejich měsíční hrubá mzda nepřekročí určitou hranici. Pokud jde o zdravotní pojištění, do limitu se započítává skutečně dosažený výdělek. V případě sociálního pojištění je ovšem rozhodující částka uvedená v dohodě o pracovní činnosti.

Aktuálně dělá limit pro odvody na zdravotní a sociální pojištění 2500 korun, od příštího roku ale stoupne o pětistovku – na 3000 korun. Při určování konkrétní hranice se vychází z takzvaného všeobecného vyměřovacího základu a přepočítávacího koeficientu. Oba dva údaje pro následující rok vyhlašuje vláda vždycky v září na základě dat Ministerstva práce a sociálních věcí. A protože pro rok 2019 vychází všeobecný vyměřovací základ vyšší, posune se i hranice pro odvody u DPČ.

OBZP a statní pojištěnci

Nemuset odvádět zdravotní pojištění může znít lákavě. Jenže když za vás pojištění nehradí zaměstnavatel, musíte ho platit z vlastní kapsy. U zdravotní pojišťovny byste se měli přihlásit jako Osoba bez zdanitelných příjmů (zkráceně OBZP) a každý měsíc hradit patřičnou zálohu. Pro letošek platí OBZP 1647 korun měsíčně, obecně se jejich zálohy na zdravotní pojištění počítají jako 13,5 procenta minimální mzdy.

Krom OBZP pak existuje skupina pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát. Konkrétně:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Osoby na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi nebo osoby s ní společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání ani poživatelem starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani poživatelem rodičovského příspěvku nebo nezaopatřené dítě
  • Osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Makat míň?

Dost možná jste v klasickém pracovním poměru, ale rádi byste pracovali míň – na kratší pracovní úvazek. Zajímá vás, jak se to má u kratších úvazků se mzdou, proplácením přesčasů nebo dovolenou? Odpovědi v minisérii článků snížených pracovních úvazcích:

Zvýšení limitu na 3000 korun se týká pouze zdravotního a sociálního pojištění, nikoli plateb daně z příjmů. Pokud jde o daně i pro příští rok je určující hranice dvou a půl tisíce korun. Platbě daně z příjmů se ovšem vyhnout nelze, v závislosti na výši odměny se pouze liší způsob zdanění a případné uplatnění daňových slev. Konkrétní postup najdete v našem starším článku:

DPP (zatím) beze změny

Pro druhou z dohod – dohodu o provedení práce (DPP) platí trochu odlišná pravidla. Pro jednoho zaměstnavatele lze na DPP odpracovat maximálně 300 hodin ročně. Zdravotní a sociální pojištění se odvádí, jen pokud hrubý výdělek překročí deset tisíc korun měsíčně.

Do budoucna ovšem může limit vzrůst. V Poslanecké sněmovně aktuálně čeká na projednání návrh poslanců TOP 09, Pirátů a dalších, který chce zmíněnou hranici posunout na 11 500 korun měsíčně. Nová hranice má lépe reflektovat současný stav pracovního trhu. „Návrh přináší valorizaci fixně stanovené částky o inflaci, která v průměru od přijetí tohoto zákona dosahovala 1,43 procenta. Nově stanovená částka 11 500 korun také ponechává určitý prostor nad rámec inflace. Nová úprava tak přináší férovější a aktuálnější hranici,“ stojí v důvodové zprávě.

Pokud jde o dohodu o provedení práce a daň z příjmů, hradí se (stejně jako v případě DPČ) bez ohledu na výši odměny. Odlišný je pouze způsob zdanění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services