Prázdninový přivýdělek? Brigádu jde najít i v půlce léta

Tereza Mynářová | rubrika: Když se řekne | 2. 8. 2017
I když si student vzpomene na hledání brigády až v půlce léta, má pořád ještě šanci – na největších pracovních portálech visí stovky inzerátů. Za krátkodobou výpomoc si navíc brigádník vydělá zhruba o třetinu víc než ještě před čtyřmi lety. Důvodem je podle expertů nedostatek lidí.
Prázdninový přivýdělek? Brigádu jde najít i v půlce léta

Díky oživení české ekonomiky nejdou v posledních letech nahoru jen mzdy. Stejně se zvyšují odměny za brigády, včetně těch letních pro studenty. Podle zástupců firem a agentur, které tyto krátkodobé přivýdělky zprostředkovávají, se hodinová odměna zvýšila o zhruba 30 korun. Aktuálně se výdělek pohybuje nejčastěji mezi 100 až 130 korunami za hodinu.

„Poslední dva roky vidíme nárůst jak mezd, tak množství nabízených brigádnických pozic. Souvisí to s nízkou nezaměstnaností, která jednak tlačí cenu práce nahoru a jednak nutí firmy nabízet brigádníkům pozice, které by dříve obsazovaly trvalými pracovními poměry, ale na které nedokážou získat dostatek zaměstnanců,“ popisuje současný stav ředitel agentury McRoy Tomáš Surka.

Růst odměn se podle expertů týká naprosté většiny brigád, bez ohledu na typ práce. Například v nabídkách na serveru Nabrigadu.cz vzrostly odměny v průměru ze 70 až 90 korun v roce 2013 na letošních 100 až 120 korun za hodinu.

Růst průměrné hodinové mzdy u nabídek na serveru Nabrigadu.cz:

Rok

Odměna

2013

70–90 Kč/hod

2015

80–100 Kč/hod

2017

100–120 Kč/hod

Hodinové výdělky se pochopitelně liší kraj od kraje. V Praze si brigádník podle údajů agentury Grafton Recruitment vydělá nejčastěji 100 až 120 korun za hodinu, na Ostravsku 80 až 110 korun a na Zlínsku 75 až 100 korun. Tabulka pro orientaci ukazuje, v jakém rozmezí se podle největšího portálu Jobs.cz pohybují výdělky brigádníků, kteří pracují za pokladnou.

Výdělky prodavačů a prodavaček podle krajů:

Kraj

Výdělek k 15. 7. (Kč/hod)

Hl. m. Praha

95–150

Středočeský

80–132

Plzeňský

99–115

Jihočeský

97–121

Karlovarský

90–100

Ústecký

90–115

Liberecký

115–130

Královéhradecký

90–110

Pardubický

110–120

Vysočina

100

Jihomoravský

80–115

Olomoucký

66–115

Zlínský

66–115

Moravskoslezský

66–115

Pozn.: Data pocházejí pouze z inzerátů, které uvádějí informaci o mzdě

„Lidí je na trhu obecně nedostatek, takže šanci k sehnání zajímavé brigády má letos opravdu kdokoliv. Jen v případě mladistvých je ochota zaměstnavatelů přijmout je vzhledem k omezením spojeným s jejich práci o něco nižší,“ dodává Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje stránky Jobs.cz a Práce.cz. Podle zákoníku práce nesmějí brigádnici do 18 let pracovat v noci nebo přesčas ani dostávat nepřiměřeně náročné úkoly, při kterých se můžou zranit nebo ohrozit bezpečnost ostatních.

O koho je zájem

V nabídce brigád pro studenty najdeme především práci v call centru, na recepci, v administrativě, v pohostinství, pomoc ve skladu nebo ve výrobě. Jaká místa nabízí letos nejčastěji například agentura ManpowerGroup, ukazuje tabulka. Kromě toho firmy, které zprostředkovávají brigády, ve své „top 10“ zmiňují i práci v obchodě, dále úklid, pomoc v zemědělství, programování a analýzu dat.

Deset nejčastěji nabízených brigád pro studenty v roce 2017

Pozice

Průměrný výdělek

Manuální práce ve výrobě

120 Kč/hod

Pomocné práce ve stavebnictví

110 Kč/hod

Manipulant ve skladu

120 Kč/hod

Obsluha v gastronomii

100 Kč/hod

Administrativní výpomoc

100 Kč/hod

Operátor call centra

135 Kč/hod

Pokladní a doplňování zboží v supermarketu

90 Kč/hod

Výpomoc v zemědělství

90 Kč/hod

Programátor

20 Kč/hod

Hostesky pro reklamní akce

130 Kč/hod

Zdroj: Manpower

Potvrzuje to i naše vlastní srovnání nabídek brigád na Jobs.cz. Do průzkumu jsme zařadili inzeráty, které vyšly mezi 6. a 8. červencem nebo měly v nejbližších třech dnech vypršet, celkově šlo o 447 pozic. Z těch jsme vyloučili všechny, ve kterých firmy požadovaly speciální kvalifikaci (například vystudovanou polštinu nebo certifikát strážného), několik let praxe v oboru a specifické vybavení jako vlastní vůz. Dá se předpokládat, že ničím podobným většina studentů, kteří hledají brigádu na léto, nedisponuje. Zároveň jsme podrobněji zkoumali jen inzeráty, ve kterých byla uvedena informace o mzdě. To splňovalo pouze 175 nabídek.

Anketa

Chodili jste o prázdniny vydělat na brigádu?

Mezi nimi se nejčastěji objevovala práce v obchodě – prodavači a prodavačky (26 pozic), obsluha (7 pozic) nebo asistenti (7 pozic). Nabídek na brigádu v administrativě bylo celkem dvanáct, posilu do skladu shánělo sedm firem, totéž v případě výroby. Relativně často potřebovali inzerenti i někoho na úklid (12 nabídek – jednalo se hlavně o úklid v supermarketech Lidl nebo úklid bytů a rodinných domů), do call centra (11 nabídek) a na roznos letáků (8 nabídek).

Nejlépe byla z těchto 175 brigád placená práce lektora angličtiny pro výukové centrum Helen Doron English v Brně (při „dostatečném“ počtu dětí v hodině až 480 korun za hodinu, minimální základ činil 180 Kč/hod) a manažera prodeje ve společnosti APsystem v Praze (300 Kč/hod). Na opačném konci žebříčku byla naopak práce prodavačky v Ústeckém kraji (65 Kč/hod), číšníka nebo servírky v Jihomoravském kraji a pomocné síly v kuchyni v Praze (v obou případech 70 Kč/hod).

Nabídek je dost, informací méně

Největší nabídka brigád je v Česku ne příliš překvapivě u pozic, které jsou méně atraktivní – ať už kvůli jejich náročnosti nebo menšímu výdělku. Sem patří hlavně manuální práce ve výrobě nebo ve skladu. Důvodem, proč některá místa zůstávají neobsazená, ale může být i rostoucí nabídka stáží, za které studenti dostávají zaplaceno. Pokud lze získat zkušenost přímo v oboru, dají tomu logicky přednost před nekvalifikovanou fyzickou prací. „Motivace pro brigádu na dělnické pozici je proto čím dál menší,“ shrnuje mluvčí Grafton Recruitment Jitka Součková.

Zároveň navíc platí, že pokud se student rozhodne najít krátkodobý prázdninový přivýdělek na pracovních portálech, nebude to úplně jednoduché. Ne kvůli kvantitě – nabídka brigád je vysoká. Například 15. července bylo v nabídce Jobs.cz celkově 1658, na stránkách Nabrigadu.cz 880 a na webu ManpowerGroup 40 brigád. „Brigády na léto firmy obsazovaly intenzivně už během května a června – jen přes Jobs.cz se za tyto měsíce protočilo skoro 20 tisíc brigádnických pozic. Ale i v červenci firmy vystaví inzeráty na dalších odhadem osm tisíc brigádnických pozic, podobné to bude v srpnu,“ dodává Dombrovský.

Spíše je složité se v těchto inzerátech vyznat a najít něco, co je skutečně vhodné pro mladého člověka, který mnohdy může pracovat jen do konce srpna či září, než mu zase začne škola. Pokud se podíváme na 175 nabídek, které Peníze.cz podrobněji analyzovaly, v 39 procentech v nich vůbec nebylo uvedeno, na jak dlouho daný podnik brigádníka hledá. Jen u necelé čtvrtiny těchto brigád stálo, že je to brigáda na maximálně tři měsíce, jinak šlo alespoň podle inzerátů o dlouhodobější pozice. Stejně tak běžně nebylo jasné, jestli jde o práci na plný úvazek, tedy zhruba 40 hodin týdně, pouze o některé dny v týdnu nebo jestli bude mít uchazeč nějakou časovou flexibilitu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Partners Financial Services