Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Martin Víta | rubrika: Seriál | 15. 2. 2016
Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých, které se v tomto období objevují v novinách a na webu, nabízejí odpověď – nespokojte se s ní ale, je zavádějící.
Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Termín podání přihlášek na velkou část českých vysokých škol se blíží (poslední den v únoru či poslední den v březnu). V médiích se proto čím dále častěji objevují žebříčky fakult, seznamy vysokých škol, fakulty zvou studenty na dny otevřených dveří… Ne každý z uchazečů má to štěstí, že se mu přijímací zkoušky vyhnou, a tak uchazeči musejí kalkulovat s rizikem.

Šance na přijetí bývá i významným faktorem ovlivňujícím volbu oboru či strategii podávání přihlášek: racionálního uchazeče proto zajímá, jakou má šanci na přijetí.

Nástrahy statistiky

Zdálo by se, že pohled do novin s tabulkou počtů přijatých a přihlášených je odpovědí na tuto přirozenou otázku. Je to ale tak jednoduché, jak se na první pohled zdá?

Začneme tradičními mýty a omyly. Představte si tabulku fiktivní VŠ

Fakulta

Počet uchazečů

Celkový počet přijatých uchazečů

Šance na přijetí = poměr přijatých ku přihlášeným

Filozofická

11 200

4900

44 %

Lékařská

6100

1300

21 %

Jistě jste podobnou už viděli. V čem je problém těchto statistik?

Cestou na vysokou školu

Jak vybírat vysokou školu? Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

V Česku se uchazeč zpravidla nehlásí jen na fakultu, ale na konkrétní obor – a těch například na filozofických fakultách bývají desítky. Na některé z oborů je velmi náročné se dostat, na jiné berou téměř kohokoli, a to i na prestižních školách. Souhrnná čísla za celou fakultu jsou možná zajímavá pro vedení univerzit, pro uchazeče už méně: je to podobné, jako kdyby nás zajímalo, jaké teploty budou o víkendu a místo toho jsme se dozvěděli, jaký je teplotní průměr v dané lokalitě za celý rok…

Jaká je právě vaše šance

Poněkud lépe bychom na tom byli v momentě, kdybychom měli čísla pro jednotlivé obory. I tento údaj však skýtá jistá úskalí. Dozvíme-li se, že například na obor všeobecné lékařství na jisté fakultě berou každého třetího, znamená to, že máme šanci na přijetí jedna ku třem? Nezapomněli jsme při těchto úvahách na nějaké předpoklady?

Představme si uchazeče, který dosahuje špičkových výsledků v olympiádách z chemie a biologie a naproti tomu uchazeče, který je v obou předmětech skoro propadá: mají oba skutečně stejnou šanci „jedna ku třem“? Takováto čísla by byla zajímavá při stanovování sázkařských kurzů: jaká je šance, že přijmou náhodně zvoleného uchazeče. Čili jde o jakéhosi hypotetického „průměrného“ uchazeče. Konkrétní uchazeč ale potřebuje co nejpřesněji odhadnout především svoji šanci na přijetí. Běžný středoškolák typicky umí odhadnout, jak si stojí v konkrétním předmětu v rámci třídy či školy, nicméně odhadnout, jak na tom je v rámci vzorku několika tisíc uchazečů z různých škol a koutů republiky je mnohem náročnější. Je to vidět pravidelně po zveřejnění výsledků např. Národních srovnávacích zkoušek: mnozí jsou výsledkem překvapeni – jak pozitivně, tak negativně.

Sežeňte si loňské testy

Podle čeho tedy šanci na přijetí nejlépe odhadnout? Klíčem jsou testy použité v předchozích přijímacích řízeních spolu s percentilovými či decilovými tabulkami. Na jejich základě můžeme zjistit – poté, co si cvičně vyzkoušíme loňský test – zda bychom patřili například mezi nejlepších deset, dvacet, třicet,… procent studentů, kteří daný test psali. Pak už jen stačí zjistit, jaký percentil byl zapotřebí na daný obor a tomu přizpůsobit přípravu. 

Nebuďte na přesdržku

Tohle není recept na úspěch. Žádný zaručený ani neexistuje. Nahoře je narváno. Někteří lidi jsou opravdu k ničemu. Další přejede auto. Jiné podrazí blízcí. Tak už to chodí. Ať už si pod úspěchem představuješ cokoliv, nemáš na něj nárok. Se stim smiř.

Můžu ale nabídnout návod na to, jak přestat být na jednu přes držku. Dobrý začátek, řekl bych.

Jedenáct věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

30. 3. 2016 | Martin Víta | 6 komentářů

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

Jedním z hlavních cílů našeho seriálu je podněcovat uchazeče o studium k tomu, aby se rozhodovali na základě faktů, ne pocitů a dojmů. Dostat se k nejrůznějším číslům je čím dál snazší... celý článek

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

9. 3. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Když chcete vybrat vysokou školu, která vás bude bavit, vyplatí se zajímat se o ni hlouběji. Průzkum bojem stojí příliš mnoho peněz a času. Informací, ze kterých si můžete složit poměrně... celý článek

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

23. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky... celý článek

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

1. 2. 2016 | Martin Víta | 7 komentářů

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Prvním dílem začínáme na Peníze.cz nový seriál určený převážně těm, kteří se rozhodují nebo brzy budou rozhodovat, na jakou vysokou školu se vydají. Naučíme je klást si správné otázky... celý článek

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

29. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

Strach o to, abychom náhodou učitele nepřeplatili, je v důsledku strachem o to, aby se náhodou příští generace neměly moc dobře.

Partners Financial Services