Renta k důchodu pro olympijské medailisty: Dvacet tisíc měsíčně ze státního. Ano, či ne?

Reprezentovali nás ve světě, když jsme vězeli odříznuti za železnou oponou. Dávali nám zakusit pocit národní hrdosti v dobách nejtužšího marasmu. A teď, ve stáří, živoří na hraně chudoby. Přišel čas, abychom pro své olympijské medailisty něco udělali my. Tak znějí hlavní argumenty pro zavedení olympijské renty. Přesvědčí vás?
Renta k důchodu pro olympijské medailisty: Dvacet tisíc měsíčně ze státního. Ano, či ne?

Ministr školství Marcel Chládek se dohodl se slovenským protějškem Dušanem Čaplovičem na zavedení systému odměn pro bývalé špičkové československé sportovce. Ministerstvo chystá ve spolupráci s Českým olympijským výborem zákon, který počítá pro olympijské medailisty s měsíční rentou k důchodu ve výši dvaceti tisíc hrubého. 

Sláva a bída

Sport na ně kladl profesionální nároky, ovšem neposkytoval adekvátní zabezpečení. V důchodu balancují na hraně bídy.

  • Veslař Václav Kozák triumfoval na olympiádě v Římě, v roce 1960 byl vyhlášen nejlepším sportovcem ČSSR, v roce 1984 získal titul tuzemského veslaře století.  Skončil bez práce, i bez domova, ve společnosti láhve alkoholu se potuloval po opuštěných vagonech vlaků. Zemřel v ústavu sociální péče v Terezíně.
  • Vzpěrač Ota Zaremba, zlatý v Moskvě 1980, který se později přiznal k dopování, skončil s nemocnými koleny, ledvinami i játry v invalidním důchodu. Nedostatek peněz ho přinutil prodat i zlatou olympijskou medaili.
  • Věra Čáslavská, sedminásobná olympijská vítězka, má důchod o několik tisíc nižší než průměrný český penzista.

A mohli bychom pokračovat dál. Tristní výčet. Jenže státem vyplácená renta je špatná medicína. 

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o UFO ziscích. Nikdo neví, odkud se ty peníze vzaly, ale těžko se prokazuje, že k nim člověk přišel nezákonně. A tak se vymýšlejí revoluční řešení jako daň z luxusu a podobně. Ptali jsme se vás, co si o radikálích řešeních tohoto typu myslíte:

„Daň ze životního stylu mi přijde být už z principu poměrně hloupá (...). I bez ní tady jsou nástroje jak postihovat daňové úniky a zabavovat majetek nabytý nelegální cestou. (...)  Je opravdu hloupé kvůli pár desítkám, maximálně stovkám potenciálních provinilců zavádět systém, který bude obtěžovat a sekýrovat úplně všechny.“

Tenhle názor, podepsaný cml, podepisujeme taky. A centrálnímu mozku za něj posíláme do budoucnosti knížku.

Kapka v moři. Pro všechny?

Bývalí reprezentanti zaslouží úctu, důstojné stáří i nějakou formu finanční podpory, která jim k němu dopomůže v případě, že si kvůli reprezentování země nemohli slušně vydělat a zajistit obstojný důchod. Jistě. Neměl by ji ale vyplácet stát.

Vypadá to jako obyčejné gesto slušnosti. Je však děravé jak cedník. Selektovat, kdo je větší a kdo menší elita národa, kdo se o dobrou pověst země zasloužil víc a kdo míň, je ožehavé.

Tak například, s mistry světa se v navrhovaném zákoně nepočítá vůbec. Ti, kteří dřeli stejně usilovně, sportu obětovali stejný kus života a zadělali si na stejně nízký důchod, jenže na olympijských hrách nedosáhli výš než na bramborovou medaili, mají smůlu. Ti, jejichž královská disciplína v jejich době ještě nebyla na olympiádě etablovaná, utřou nos úplně. A když už chceme selektovat – upřímně řečeno, není v některých sportovních odvětvích jednoduše větší nátřesk, kdežto jinde se dá k medaili dopracovat snáz?

Co hokejisti z Nagana? I těm bude státní podpory třeba? Co Kateřina Neumannová, olympijská vítězka, nyní zaměstnankyně Ministerstva obrany, která jako členka olympijského výboru prosazuje rentu, na kterou by jednou měla mít sama nárok? Potřebuje ji? Neměla by být v tomto smyslu selekce jaksi selektivnější a podpora cílit pouze na potřebné?

Žije dobré jméno našeho národa opravdu jen ze sportu? Postaráme se také o nejlepší české divadelníky, kteří dostávají v angažmá mizivé platy? O hudebníky, akademiky a vědce? Pomůžeme lidem, kteří za minulého režimu nemohli studovat nebo vykonávat svou profesi a mají kvůli tomu nižší důchod? A jak dlouho musel být člověk politickým vězněm, aby dosáhl na dvacetitisícovou penzi? Jen pro srovnání: politický vězeň z dob totality má nárok na příplatek k důchodu ve výši padesáti korun za každý započatý měsíc ve vězení. Za šest let v uranovém dole to dá tři tisíce šest set měsíčně.

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala by dvacetitisícová renta pro olympijské medailisty znamenala pro státní rozpočet jen minimální zátěž – šlo by o dvacet až pětadvacet milionů ročně. Kapka v moři vody. Jenže není fér ji pustit jen někomu. A pustit ji všem už by znamenalo slušnou tsunami.

Olympijský výbor si letos polepší

Podpora pro vysloužilé sportovce v nouzi by měla být konkrétní a cílená, ne plošná. Tak jako u jiných skupin lidí, kteří jsou z rozličných důvodů ohroženi finanční tísní bez vlastního zavinění. Financovat by ji měl speciální nadační fond nebo zvláštní fond Českého olympijského výboru – ten by měl na své ovečky myslet jako první. Jeho rozpočet ostatně letos citelně nabobtná. Díky příjmům od provozovatelů loterií a sázek plánuje olympijský výbor hospodařit s částkou 604 milionů korun, což je skoro pětkrát víc než loni – loterijní společnosti totiž nově mohou poskytnout pět procent ze svých daní olympijskému výboru jako dar na tělovýchovné a sportovní účely. Peníze na podporu bývalých olympioniků v nouzi by se tedy jistě našly.

Co se dává za medaili

Čeští sportovci dnes dostávají od České olympijského výboru za zlatou medaili odměnu 1,5 milionu korun, za stříbrnou 750 tisíc korun a za bronz 450 tisíc. Patříme tak ke štědřejším státům, podobně jako Francouzi nebo Slováci. Kupříkladu reprezentanti Velké Británie nedostanou za medaili ani libru – musí se spokojit s tím, že mají tu čest reprezentovat zemi a královnu. Němci dostávají za zlato v přepočtu čtyři sta tisíc korun.

O tom, jak se v Československu (ne)odměňovali olympijští medailisté za minulého režimu, více v rozhovoru s Jarmilou Kratochvílovou:

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Není to poprvé

Návrh na zavedení renty pro vysloužilé olympioniky se neobjevuje poprvé, Sněmovnou ovšem nikdy neprošel. Poslední neúspěšný pokus loni učinily Věci veřejné, když požadovaly, aby se bývalým olympionikům dorovnaly penze alespoň na průměrnou úroveň v zemi. Například v Polsku a Maďarsku reprezentanti dostávají doživotní rentu již od 35 let.

Novela chystaného zákona má vedle rent řešit také budoucnost sportovců po skončení profesionální dráhy. Takzvaná druhá kariéra sportovců by se měla podporovat formou vzdělávání, poradenství i podpory zaměstnanosti. Což může být jistě užitečný projekt. Situace člověka, který kvůli vrcholovému sportu neměl čas na studia a oproti konkurentům na trhu práce postrádá jakoukoli praxi, totiž nemusí být jednoduchá.

Co si o tom myslíte vy? Měli by špičkoví sportovci dostávat rentu? Kteří přesně a v jaké výši? Má je podporovat stát? Olympijský výbor, sportovní svazy a kluby? Je to úloha pro nadační fondy? Nebo má myslet na zadní kolečka každý sám? Své názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme knížkou. Jen nám nezapomeňte nechat mailový kontakt.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 8. 2016 7:29 | Sylka

W Polsku reprezentanti dostávají doživotní rentu od 40 let, ne od 35! A odměny za zlatou medaili, stříbrnou a za bronz ne jsou az tak velke.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2014 19:10 | Kritik

Věra Čáslavská nemá o několik tisíc nižší starobní důchod než průměrný český důchodce.Ve skutečnosti ho má právě o několik tisíc vyšší, než je průměrný český důchod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2014 2:30 | Marcela

Sport by měl být pro zábavu a pro vrcholové sportovce pro nejvyšší metu, zlatou medaili, spolu s finanční odměnou. Sportovci musí počítat i na zadní kolečka, že věčně nebudou sportovat a v kondici. Dostávají vysoké odměny za výhry a sponzoři je podporují. Můžou si bokem dávat na horší časy. Jsem proti jakékoliv rentě k důchodu ať jde o vojáky, kteří nikdy nebili v akci, jen seděli za stolem...
Dala bych jí jen těm, kteří nasazují životy, hasičům, policistům z útvarů, ne úředníkům.
No a soudcům, či politikům už vůbec!!!! Rychetský začíná být "nenažraný" a závidí renty jiným a chce ji pro soudce! Už tak si zvýšili sobě platy a ještě chtějí navíc rentu k důchodu?!!!! To abychom vydělávali jen na ně!!!! A jaké mají zásluhy, žádné.
Sportovci už byli odměněni, tak na co rentu. To už jí pak může chtít v tomto státě každý, protože se každý cítí nedoceněný a důchody budou malé.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 20:33 | Bibi

Proč jenom olympionici? Vždyť snad důchod který pokryje základní existenční potřeby by si zasloužil každý kdo má odpracovaný předepsaný počet let. Proč dělit občany na tzv.elitu, těm poskytnout nadstandart a ostatní nechat živořit. No a kdo financoval této "elitě" jejich sportovní kariéru? To už nikdo nezmiňuje.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 15:52 | Mo

Ne, ani korunu navíc. V penzijním připojištění jim mohla šetřit SAZKA, to kdyby si ji nenechali rozkrást. Jak k tomu příjde pokladní, která stráví celý svůj profesní život se skříženýma nohama a platí jako mourovatá aby přispívala tzv. sportovcům, kteří se dnes topí v penězích a ta chudák pokladní dnes bere 9 tis. důchodu. NasRath.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 15:14 | upřímnost

Buď všichni,co pracovali,reprezentovali,nebo nikdo.A protože na to naše pokladna nemá,tak NIKDO.Odebrala bych rentu všem,co ji mají.Vojáci atd...Dostanou rentu,či důchod po odpracování 15-20-ti let u vojska a vesele si pracují dál ,ve 45 letech plní síly.Mluvím o těch,co nikdy nebyli nasazeni v boji a dokonce to i odmítli.To jsem koukala jako blázen,že i to jde,ale ztráta renty ,či důchodu nehrozila.Proč mají tak brzy výsluhu a druzí ,co pracují kolikrát daleko více nemají nic.Všem odebrat rentu a až na to bude,což v tomto státě nehrozí,tak ji také všem,co pracovali dát.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 9:02 | Bodlák

Otázka volby povolání je svobodná dle osobních ambic, nadání a schopností ,nezanedbatelně dle zdravotního stavu.V době největší slávy je třeba myslet na zadní vrátka.Pobírači milionů dokážou své výdělky prošustrovat,jako by NEBYLO BUDOUCNOSTI.Ve všech profesích se vyskytují vynikající jedinci a ti musí myslet na změnu podmínek k životu sami.Nechť platí rovnost svobody rozhodování i v následcích životních postojů pro všechny.Sociální výpomoc neodmítám,ale tohle je zhovadilost stejně jako všechny výsluhy.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 8:54 | Petr.

"Postaráme se také o nejlepší české divadelníky, kteří dostávají v angažmá mizivé platy? O hudebníky..."
Bez renty budou Gott, Vondráčková a spol. dřít bídu z nouzí!
Nezávidím jim poctivě vydělaný majetek, jako k mnohem většímu přišli různí křišťálovníci, ale proč by měli dostávat ještě rentu?
Dostávají ji lékaři, hasiči, horníci, řidiči kamiónů, pokladní v supermarketech a pod? Nebo ti snad nedřou?
Zaveďme pro všechny rentu jako mají vysloužilci z Bruselu a bude po diskuzích o dalších rentách. Bruselákům ji naopak seberme a bude to spravedlivé.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 8. 2014 7:47 | xyht

docela slušně drzé od neumannové která zřejmě ještě nezaplatila silně nadhodnocené výdaje za závod ms v liberci,nepřišla ani o dům na šumavě ,možná ,že to nějak zaonačili soudně ,nemám o tom přehled,naopak získala teplé místečko na obraně..pouhý návrh je výsměch lidem, kteří za desetiletí své práce pobírají své starobní důchody...
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 21:28 | JiKra

Ani náhodou, ani korunu!!!! Nikdo je k reprezentaci nenutil, dělali to proto, že se dostali ven - do zahraničí a že se jim nechtělo doma makat. Tak ať se nediví, že mají malé důchody. Když byli venku, tak si žili lépe než lidé doma v té době. Od státu prostě ani korunu!!!!!!!!
+65
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 21:16 | Luboš

Lenko, Vy nemůžete být normální ! Živila jste se někdy vlastní prací ?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2014 21:14 | az

U bývalých sportovců nevím, ale u těch současných je to jednoduché. Za medaili (či umístění) mají dostat slušnou odměnu. Z té by měli zaplatit sociální pojištění, no a pak dostat důchod, jako kdokoliv jiný - tj. asi nic moc.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 21:10 | Luboš

Mám 70 roků a důchod mám 6800 Kč. Jestli sportovci nechtějí pracovat, tak ať nemají žádné výplaty. Peníze mají být za práci a ne za to, že kdysi běhali závody ! Mnoho bývalých sportovců se zašívá do nesmyslných funkcí a ještě chtějí peněz víc a víc . A jestli pan Kozák nehledal práci a stále seděl na lavičce s flaškou piva, tak jistě marně čekal na mzdu. Tak už to na světě chodí.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 20:37 | Slávka

Jistě by si bývalí olympionici zasloužili důstojné stáří. Otázkou pro mne je, proč si z nadprůměrných příjmů nedokázaĺi nic sami našetřit a chovali se ke svému stáří naprosto nezodpovědně. Jinak nemám proti příspěvku nic v případě, že naše republika bude mít pro všechny potřebné dost - zdravotně postižené, nemocné děti i dospělé, důchodce. Pokud tomu tak nebude a sotva útáhneme finanční nároky politiků, soudců a rozbujelé státní spávy, pak vyčlenit podporu pro jednu skupinu občanů nepovažuji za správné. I dnes máme významné osobnosti ve vědě, kultuře i sportu. Pokud se ke svému zabezpečení ve stáří zachovají stejně, už bychom měli shromažďovat specielní fond?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2014 19:33 | Blanka Větvičková

Zdravím, v dětství a mládí jsem také hodně sportovala. ale maminka řekla, že musím mít dobré zaměstnání, sport mě neuživí.
S rentou pro olympioniky zásadně nesouhlasím, neb dúchodci - ať šli do důchodu věkem nebo také ze zdravotních důvodů, mají po celoživotní lopotě nízký důchod. Je to výsměch pro poctivé pracanty, které jejich práce je zcela vyčerpala
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 29 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

5. 2. 2014 | Pavel Jégl | 29 komentářů

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

Zimní olympiáda v Soči je líčena jako jedinečný sportovní svátek. Je s ní ale spojený také neuvěřitelný příběh megalomanie, arogance, korupce, klientelismu a úpadku olympijských ideálů.... celý článek

Pavel Turek: U nás se tribuny zaplní, jen když se vyhrává

17. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pavel Turek: U nás se tribuny zaplní, jen když se vyhrává

V marketingu se Pavel Turek dostal na špici. Jako zástupce tabákové společnosti spolupracoval s McLarenem, stájí formule 1, později pracoval přímo pro ni, a dokázal zorganizovat taškařice,... celý článek

Jarmila Kratochvílová: Za jednu medaili televizi. Ale musela jsem si připlatit

3. 11. 2012 | Martin Vlnas | 3 komentáře

Jarmila Kratochvílová: Za jednu medaili televizi. Ale musela jsem si připlatit

„Ve sportu nikdy nemáte jistotu, že i když budete trénovat naplno, uživíte se,“ říká Jarmila Kratochvílová. Sama by se dnes se svými světovými rekordy – ten na 800 metrů ostatně nebyl... celý článek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

10. 8. 2012 | Michal Kašpárek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

Jak by vypadalo olympijské studio, kdyby nás opravdu podstatné disciplíny vzrušovaly tolik jako hod oštěpem, skif nebo střelba?

Partners Financial Services