Důchod ze zlata. Stát zvažuje nové možnosti pro penzijní fondy

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 11. 2019 | 36 komentářů
Za možnost investovat třeba do drahých kovů, fondů soukromého kapitálu nebo infrastruktury by nové fondy mohly vybírat vyšší poplatky než dosavadní účastnické fondy. U nich ministerstvo se změnou poplatků momentálně nepočítá.
Důchod ze zlata. Stát zvažuje nové možnosti pro penzijní fondy
Ilustrační foto,
Zdroj: Shutterstock

Chcete úspory na důchod zhodnotit ve zlatě? Takovou nabídku byste mohli dostat v příštích letech. Ministerstvo financí zvažuje, že dá penzijním společnostem nové investiční možnosti. Tyto nové fondy by zároveň mohly vybírat vyšší poplatky než dosavadní účastnické fondy. U nich naopak ministerstvo se změnou poplatků momentálně nepočítá.

„Zvažujeme možnost alternativního účastnického fondu s většími možnostmi investic, a proto i vyšší možnou úplatou vzhledem k variabilitě možných oblastí pro zainvestování prostředků,“ potvrdil webu Peníze.cz mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Současná nabídka účastnických fondů penzijních společností by se mohla rozšířit o investice například do drahých kovů, fondů soukromého kapitálu, nemovitých věcí a infrastruktury, upřesnil Vintrlík. Ministerstvo momentálně počítá, že by tyto změny mohly začít platit od roku 2022.

O možném rozšíření možností jsme na Penězích psali už v srpnu, kdy ministerstvo zveřejnilo pracovní návrh zvažovaných změn v investování a vyzvalo „odbornou veřejnost“ k připomínkám a odpovědím na konkrétní otázky. 

Jak se změní důchody?

Výpočet důchodů má být srozumitelnější díky tomu, že se státní systém rozdělí na dvě části. Potřebujeme však i reformu daní, říkají odborníci.

Změny v důchodech: Vznikne nultý pilíř, stejný pro všechny


Antimonopolní úřad upozornil na možné negativní dopady na oblast hospodářské soutěže a veřejné podpory.

Státní penzijní fond nesmí ohrozit konkurenci. Chceme ho, potvrzuje ministerstvo

Ministerstvo neobdrželo žádné zásadní výhrady, upřesnil mluvčí. „Důležité připomínky byly psány v konstruktivním duchu. Šlo například o požadavek, aby penzijní společnost měla alespoň jeden účastnický fond, který není povinným konzervativním ani alternativním. Případně byly vzneseny pochybnosti o budoucím úspěchu tohoto produktu,“ upřesňuje. 

Nové investiční možnosti by uvítaly i penzijní společnosti, i když s výhradou. „Na základě dosavadních zkušeností nepředpokládáme zvláštní zájem klientů výslovně o případný nový typ fondu, proto bychom uvítali řešení spíše skrze úpravu podmínek investování v rámci již existujících účastnických fondů,“ reaguje Aleš Poklop, šéf Asociace penzijních společností.

Účastnické fondy nabízejí penzijní společnosti od roku 2013. Lidé můžou vybírat z konzervativních, vyvážených nebo dynamických fondů. Penzijní společnosti investují uložené peníze nejčastěji do bankovních vkladů, dluhopisů nebo akcií – podle strategie zvolené klientem. Zjednodušeně řečeno: Konzervativní nabízejí nízké riziko, ale také nižší výnosy, zatímco dynamické můžou za cenu vyššího rizika přinést vyšší výnosy (i ztráty).

U konzervativních fondů můžou penzijní společnosti vybírat poplatky maximálně ve výši 10 procent z ročního zhodnocení a 0,4 procenta ročně z objemu uložených peněz. Vyvážené a dynamické fondy mají strop na poplatky vyšší: 15 procent ze zhodnocení a jedno procento z objemu.

Kromě toho ještě existují transformované fondy, tedy bývalé penzijní připojištění. Přestože od konce roku 2012 už nepřijímají nové klienty, pořád si v nich na důchod spoří nejvíc lidí. V těchto fondech jsou poplatky omezeny na 10 procentech z výnosu a 0,8 procenta z obhospodařovaných peněz. 

Důchodová čísla

Jaký je průměrný důchod v Česku? O kolik berou muži víc než ženy? A věděli jste, že lidé stráví v penzi víc jak dvojnásobek času oproti roku 1970? Projděte si čerstvou statistiku.

Nová čísla o důchodech: Tři lidé berou přes 80 tisíc měsíčně

„U transformovaných fondů, kde je zásadní zohlednit povinnost garance nezáporného zhodnocení, a tudíž povinnost penzijních společností dorovnávat případné výkyvy, jsme zatím nezaujali konečné stanovisko, zda ponechat stávající hranici úplaty. Za podstatné považujeme zachování stability v tomto sektoru finančního trhu,“ říká Vintrlík.

O poplatcích penzijních fondů se v poslední době výrazněji mluví poté,  co se současná důchodová komise vedená Danuší Nerudovou shodla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, že penzijní fondy nejsou efektivní.

Ministerstvo práce, pod nějž činnost komise spadá, v pracovních materiálech pro její jednání uvažovalo, že by poplatek za správu u transformovaných fondů klesl z 0,8 na 0,5 procenta, u konzervativních účastnických fondů z 0,4 na 0,3 procenta a u vyvážených a dynamických z rovného procenta na 0,8 procenta. Plánuje také vznik státního fondu, který by cílil na výnos pokrývající inflaci.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2019 9:17, deprese

Nikdo vám nedá nikdy tolik, jako já vám všem mohu slíbit!
Snad si nemyslíte, že někoho zajímá, jak se budete mít v důchodu. :)

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2019 10:33, deprese

Jinak největší problém je, že vklady do penzijního připojištění navíc nejsou ze zákona pojištěny. Takže i za cenu třeba nižšího hodnocení by byl lepší státní fond, který by pojištěný byl. :)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services