Elektřina zdražuje. Za slib věrnosti nebudete první na ráně

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 25. 9. 2019 | 4 komentáře
Dodavatelé nakupují čím dál dráž. Vyšší náklady přenesou nejdřív na domácnosti, které si nezafixovaly ceny.
Elektřina zdražuje. Za slib věrnosti nebudete první na ráně

Nové ceníky energií patří k podzimnímu koloritu stejně jako žloutnoucí listí. Zatímco u plynu se větší drama nečeká, elektřina může některým domácnostem zdražit o desítky až stovky korun měsíčně.

Může za to hlavně vývoj na energetických burzách – tedy tam, kde ji pořizují dodavatelé. „Ceny, za něž nakupujeme elektřinu na rok 2020, jsou vyšší než ty, za něž jsme nakupovali na rok 2019. Za poslední tři roky zdražila elektřina na burzách dvojnásobně,“ upřesňuje Martina Slavíková, mluvčí společnosti E.ON. Negativní vývoj je podle ní dlouhodobý, takže firma v dohledné době nepředpokládá žádné zlepšení.

Podobně vidí situaci i Hana Novotná z Bohemia Energy. „Aktuální meziroční nárůst cen elektřiny na burzách je zhruba 12,4 procenta. Stojí za ním především zdražení emisních povolenek a uhlí, které je stále výrazně zastoupeno při výrobě elektřiny v Evropě. Pokud nedojde k nějakým zásadním a nepředvídatelným změnám, výraznější změny v ceně elektřiny na velkoobchodním trhu nyní neočekáváme,“ říká.

Přímý a největší vliv na cenu elektřiny mají emisní povolenky. Vývoj jejich cen do značné míry ovlivňují spekulace. „Proto je velmi obtížné předpovídat, zda je jejich aktuální cena opravdu podložena skutečnou budoucí spotřebou, anebo je nadhodnocena a jejich reálná potřeba bude významně nižší. To ukáže až čas. I když se to nyní nezdá, můžeme zažít pohyb cen elektřiny také směrem dolů, alespoň přechodně,“ konstatuje Novotná.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vždy také záleží na nákupní strategii dodavatele. „Snažíme se zákazníky před plným dopadem zvýšení ceny chránit, i proto nakupujeme elektřinu postupně a nepřenášíme na ně celý růst cen,“ ujišťuje Roman Gazdík, mluvčí skupiny ČEZ. „Ceny elektřiny jsou nyní nahoře kvůli emisním povolenkám, jež jsou pětkrát dražší než před dvěma lety a tvoří polovinu ceny elektřiny,“ dodává.

Nechceme, ale musíme

Konkrétní čísla, o kolik budou dodavatelé zdražovat, zatím příliš sdělovat nechtějí. Málokdo chce cenu zvyšovat jenom tak – lidé pak totiž můžou mnohem snáz odejít, a to i když mají smlouvy na dobu určitou. Jenže dlouhodobý růst cen elektřiny na burzách budou muset chtě nechtě do nových ceníků promítnout. Zdražení dřív pocítí odběratelé, kteří si nezafixovali cenu.

„Úprava ceny se dotkne pouze některých tarifů a klientů, kteří nemají fixované ceny. Obecně se dá říct, že kdo používá elektřinu pro běžnou spotřebu, jako je svícení a napájení standardních domácích spotřebičů, zaplatí několik desítek korun měsíčně navíc. Zvýšení ceny se kvůli vysoké spotřebě nejvíc dotkne těch, kteří elektřinou topí,“ upřesňuje Slavíková z E.ONu.

Plošné zdražování neplánuje ani společnost Bohemia Energy. I ona ale připouští „úpravy“, a to u produktů, jejichž účtování je navázané na ceny dominantních dodavatelů. „V těchto případech se ceny mohou pohybovat jak směrem nahoru, tak dolů. Pokud se však ceny elektřiny na velkoobchodním trhu budou držet i nadále na vysoké úrovni, nelze do budoucna vyloučit zvýšení cen i u standardních produktů,“ říká Novotná.

Anketa

Zafixovali jste si cenu elektřiny?

Zdražení elektřiny prozatím neplánuje ani Pražská energetika. „Ceny letos měnit nebudeme. Příští rok uvidíme, jak se bude vyvíjet velkoobchodní cena, případně jaké budou další vnější podmínky a jednání konkurence,“ uvádí její mluvčí Petr Holubec. Firma, která elektřinou zásobuje hlavně Pražany, však zvýšila cenu už letos na jaře, a to v průměru o pět procent.

ČEZ se zatím ke konkrétnímu navýšení cen nevyjádřil, ale už dřív prolomil ledy a zdražoval.

Pořád je čas na fixaci

Prozatím tedy dodavatelé o zdražování moc nemluví. A pokud už ano, tak u produktů s nefixovanou cenou. Proto sborově doporučují fixaci. Stejně jako v době, když cena elektřiny klesala.

Pro energetické společnosti je to pořád výhodné: za jistotu, že cena neporoste, se totiž upíše stávajícímu dodavateli na několik let. Dodejme však, že zmrazení cen se týká jenom necelé poloviny z celkové platby – té tržní, kterou určuje dodavatel. Fixace nemá vliv na regulovanou složku vyhlašovanou Energetickým regulačním úřadem.

„Odborníci v dobách vysokých cen doporučují takzvané fixace. Jde o smlouvy s garancí konstantní ceny elektřiny až na tři roky dopředu. Jedná se o dobrou pojistku. Dodavatel nakoupí elektřinu pro zákazníka dopředu za aktuální ceny, a tím se zákazníka nedotkne, když během zafixované doby ceny na burze stoupnou. Zákazník si tak pojišťuje cenu na předem dané období proti jejímu růstu,“ říká Gazdík z ČEZu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Experti ale mnohdy mají i opačný názor. „Vybírejte dodavatele podle ceny, ideálně společně s dalšími odběrateli, aby vám dodavatel přiznal skupinovou slevu. Třeba moje domácnost už několik let spokojeně kupuje energie od stejného obchodníka, který svým odběratelům dovoluje, aby kdykoli odešli jinam. Vztahy zkrátka lépe fungují na základě vzájemného respektu než prostřednictvím sankcí a vynucované věrnosti,“ míní Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Zdražují? Můžete jít jinam

Ve chvíli, kdy dodavatel zdražuje, můžete snadno odejít jinam. Energetických firem je na trhu asi osmdesát. Máte tedy z čeho vybírat.

Dodavatel vás musí o zvýšení cen informovat – například poštou, e-mailem nebo SMS. Informaci vám musí doručit nejpozději 30 dnů před zdražením. Vy pak můžete od smlouvy odstoupit nejpozději desátý den před navýšením cen.

Pokud dodavatel vyvěsí nové (dražší) ceníky jenom ve své provozovně nebo na webu, můžete od smlouvy odstoupit ještě tři měsíce poté. Proto se na podzim vyplatí kontrolovat stránky dodavatelů – zvlášť pokud máte smlouvu na několik let a nevíte, jak se jí bez sankcí zbavit.

Změnou dodavatele pak můžete ušetřit nemalou částku. Záleží hlavně na vaší spotřebě (zda elektřinou jenom svítíte, nebo i topíte) a také na aktuálních i budoucích cenách. „Přechodem k jinému dodavateli elektřiny lze ročně ušetřit tisíce korun – průměrná úspora u domácností se pohybuje kolem 1850 korun,“ upřesňuje Tomáš Suchý, odborník na úspory energií.

Jana Poncarová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services