Jak správně určit nájem

Jan Hájek | rubrika: Komentář | 19. 4. 2019 | 4 komentáře
Nájemní bydlení je po letech zase v kurzu. Majitelé nemovitostí by měli mít jasno v tom, jak optimalizovat zisky a jak se vyhnout nepříjemnostem.
Jak správně určit nájem

Zdroj: Shutterstock

Dlouhodobý nedostatek bytů určených k prodeji, vysoké ceny nemovitostí i zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů vedou k tomu, že se čím dál víc lidí rozhoduje bydlet v pronájmu. Vývoj poptávky po nájemním bydlení je tedy pro majitele nemovitostí pozitivní. Při výběru budoucího nájemníka by ale měli být obezřetní, podobně jako při stanovování nájmu.

Přituhuje

Častým argumentem pro pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku bylo, že splátka se prakticky rovná nájmu. Přestože tato úvaha zůstává v teoretické rovině aktuální, reálně už mnoho lidí na úvěr nedosáhne. S platností přísnějších pravidel ČNB můžou žadatelé o úvěr získat maximálně 90 procent hodnoty zástavy. Při současných cenách to znamená mít vlastní zdroje v řádech vyšších statisíců, někdy i částku přesahující milion korun. Toto pravidlo společně s požadavky na poměr příjmů vůči měsíčním splátkám způsobuje, že zejména mladým zájemcům o bydlení nezbývá než hledat podnájem.

Kolik maximálně půjčí vám?

Jan Hájek

Jan Hájek

Jednatel Quantum reality - Realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v Rokycanech. Po vysoké škole začal obchodovat s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího vzniku.

Pár dobrých rad, jak vybrat realitku

Dát, či nedat realitce exkluzivitu?

Co čeká realitní trh

Vysoké ceny nájmů v centru metropole tlačí vzhůru i ceny v okrajových částech. Zájemci o nájemní bydlení jsou totiž nyní s vidinou nižšího nájmu ochotni hledat v lokalitách dál od centra. Narůstající poptávka umožňuje i majitelům bytů v těchto doposud méně žádaných lokalitách požadovat vyšší nájemné. Zájemci často slevují i ze svých nároků na velikost a dispozice bytu.

Klíč k úspěchu

Zájemci o nájemní bydlení jsou už při prvotním výběru vhodných nemovitostí citliví na cenu. Stanovení optimální výše nájmu rozhoduje o tom, s kolika zájemci může majitel vstoupit do jednání. Strategie nadsazení ceny nájmu tak, aby potom mohl vlastník nemovitosti zlevňovat, nebývá na trhu za této situace úspěšná. Při správném stanovení výše nájmu lze dnes získat i desítky poptávek za pár dnů.

Stále víc lidí využívá bezplatnou online kalkulačku, díky které lze zjistit optimální výši nájmu bytu i domu bez vkládání kontaktních údajů. I přes velký zájem o nájemní bydlení by měli majitelé zvážit při vyjednávání o ceně kompromisní přístup. Někdy drobný ústupek zajistí dlouhodobý nájemní vztah a stabilní příjem.

Jak na nájemníka

Nedat na první sympatický dojem, kterým zájemce o byt působí, je základní pravidlo. Neplatí ani to, že by o byt s vyšším nájemným nežádali zájemci se zápisem v registru exekucí. S kladením správných otázek při výběru a prověřením potenciálního nájemce by měl pomoci zkušený makléř. Aktuální situace na trhu umožňuje vybírat si z více zájemců. A je chyba zaměřit se při výběru jen a pouze na ty, kteří jsou ochotni platit nejvyšší nájemné. Vlastník nemovitosti by se měl zajímat i o to, jestli bude nájemník schopný sjednaný nájem hradit dlouhodobě řádně a včas a pečovat o pronajatou nemovitost na odpovídající úrovni.

Odhad-zdarma.cz

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz je vytvořená na základě mnohaletých zkušeností na pražském realitním trhu. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů, jako jsou například informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce atd. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem. Existují samozřejmě i atypické nemovitosti, u kterých může být odhad tržní ceny nepřesný, takže je možné zdarma požádat o upřesnění tržní ceny. Celá služba funguje on-line bez lidského faktoru, zdarma a zároveň bez požadavku kontaktních údajů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services