Kolik půjčí stavební spořitelna na dobré slovo? Téměř milion!

Petr Kielar | rubrika: Když se řekne | 18. 11. 2014
Stavební spořitelny – stejně jako banky – potřebují točit peníze, jenže Češi si teď podstatně víc ukládají, než si půjčují. A rekordně levným hypotékám se konkuruje velmi těžko. Stavební spořitelny se snaží zaujmout úvěry bez zajištění nemovitostí. A nejsou vůbec drahé!
Kolik půjčí stavební spořitelna na dobré slovo? Téměř milion!

Stanou se menšími a ještě menšími, až budou nejmenší na celém světě… Experti už pomalu přestávají věštit, kdy se úroky hypoték přestanou zmenšovat. Už tolikrát říkali, že se trend otočí a že hypotéky podraží – a místo toho jsme se dočkali nového rekordního minima.

Hypoteční úvěry jsou tedy dnes mimořádně přitažlivé, pro spoustu lidí je ale nepřekonatelnou překážkou jedna jejich podmínka: nutnost zajistit úvěr zástavou nemovitosti. Někdo takovou zástavu poskytnout nemůže, někdo prostě nechce. V tom vidí příležitost stavební spořitelny, které postupně rozšiřují nabídku půjček nemovitostí nezajišťovaných. Jde o úvěry poskytované buď zcela bez zajištění, nebo úvěry zaštítěné jedním nebo více ručiteli.

Úvěr ze stavebního spoření má ze zákona pevnou úrokovou sazbu, která smí být nejvýš o tři procentní body vyšší, než je úrok z vkladů na účtu stavebního spoření. Pro získání tohoto úvěru musí klient nejprve určitou dobu spořit.

Překlenovací úvěry slouží k překlenutí doby do poskytnutí úvěru ze stavebního spoření. Stavební spořitelna jej může poskytnout okamžitě, jeho úroková sazba ale není zákonem nijak omezena. Překlenovací úvěr po určité době přechází na úvěr ze stavebního spoření.

Kolik dají

S ohledem na typ jištění

Zvětšíte klikem

Zcela bez zajištění

Nejvyšší nezajištěný úvěr nabízí Stavební spořitelna České spořitelny, a to až do výše 800 tisíc korun. Toto je ovšem pouze maximální limit, který nemusí být pro každého. Stavební spořitelna může vyžadovat další zajištění úvěru i při částkách nižších, než jsou uvedené v tabulce níž – detailní podmínky ale nezveřejňuje. Na druhém místě je s částkou 700 tisíc korun Modrá pyramida. Českomoravská stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot poskytnou bez zajištění úvěr do půl milionu. U Raiffeisen se limit zvyšuje na 700 tisíc, pokud jde o úvěr ze stavebního spoření, nikoli úvěr překlenovací.

Ručitelé

Tím nabídka stavebních spořitelen nekončí. Pokud si dlužník sežene jednoho nebo dva ručitele, půjčí mu ještě víc. V oblasti úvěrů zajištěných ručitelem (či ručiteli) se pořadí spořitelen téměř obrací. Nejvíce nabídnou Českomoravská stavební spořitelna a Wüstenrot – 900 tisíc korun. Na druhém místě je Modrá pyramida a Stavební spořitelna České spořitelny s 800 tisíci a poslední Raiffeisen stavební spořitelna s částkou 700 tisíc korun.

Maximální hodnoty úvěru podle druhu zajištění

 

Bez zajištění

Jeden nebo dva ručitelé

Českomoravská stavební spořitelna

500 000 Kč

900 000 Kč

Modrá pyramida stavební spořitelna

700 000 Kč

800 000 Kč

Stavební spořitelna České spořitelny

800 000 Kč

800 000 Kč

Raiffeisen stavební spořitelna
(překlenovací úvěr)

500 000 Kč

700 000 Kč

Raiffeisen stavební spořitelna
(úvěr ze stavebního spoření)

700 000 Kč

700 000 Kč

Wüstenrot

500 000 Kč

900 000 Kč

Zdroj: stavebky.cz

Anketa

Brali jste si úvěr ze stavebka? Počítáte s ním?

Velkoryse, ale opatrně

Získat takto vysoké částky bez zajištění zástavou nemovitosti bylo před několika lety nemyslitelné. Stavební spořitelny ale nejdou do rizika bezhlavě. Údaje uvedené v tabulce jsou nejvyšší možné půjčky, na které klient může, ale nemusí dosáhnout. Než dá spořitelna peníze z ruky, potenciálního klienta si pořádně proklepne a posuzuje jeho schopnost úvěr splácet. Vychází při tom z jeho příjmů a výdajů, do hry vstupují také informace z úvěrových registrů. Pokud hodnocení nedopadne podle představ spořitelny, může požadovat kvalitnější zajištění. Hodnoty v tabulce tedy platí pouze klienty se stabilním a dostatečně vysokým pravidelným příjmem, bez negativních záznamů v úvěrových registrech.

Úroky

Je obvyklé, že úvěry, které nejsou zajištěné nemovitostí, mají vyšší úrokové sazby než hypotéky. Úvěry ze stavebního spoření ale mají úrokovou sazbu omezenou zákonem. Díky tomu jsou úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření v porovnání s dalšími půjčkami velmi nízké. Má to ovšem jeden praktický háček: nutnost před poskytnutím úvěru několik let spořit. To je zřejmě hlavní důvod, proč se tato možnost tak málo využívá. Naprostou většinu úvěrů poskytovaných stavebními spořitelnami tvoří totiž úvěry překlenovací.

Úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů

Spořitelna

Sazba úvěru ze stavebního spoření

Překlenovací úvěr

Sazba překlenovacího úvěru

Českomoravská stavební spořitelna

2,95 %

Kredit 100

7,90 %

Modrá pyramida stavební spořitelna

3,89 %

Rychloúvěr

6,14 %

Raiffeisen stavební spořitelna

3,90 %

REKOpůjčka

6,50 %

Stavební spořitelna České spořitelny

3,99 %

Úvěr od Buřinky

6,85 %

Wüstenrot

2,99 %

ProBydlení Expres

5,90 %

Zdroj: stavebky.cz

Nejnižší úroky nezajištěných úvěrů

Zvětšíte klikem

Stavební spořitelny obvykle nabízejí více různých tarifů, v tabulce jsou nejnižší dosažitelné úrokové sazby. Z překlenovacích úvěrů vybíráme pouze takové nabídky, které jsou dostupné bez dalších dodatečných podmínek, jako je například předchozí spoření nebo existující smlouva na jiný produkt bankovní skupiny.

Je ale důležité uvědomit si, že u překlenovacího úvěru samotná úroková sazba vypovídá jen málo o celkové ceně úvěru. Ta je ovlivněna mnoha dalšími parametry, především úrokovými sazbami účtu stavebního spoření a podmínkami pro přidělení úvěru ze stavebního spoření. Výsledek ovlivní i výše úložek na účet stavebního spoření (dospořování). Při rozhodování je proto nezbytné nechat si spočítat průběh celého překlenovacího úvěru a vybírat například podle hodnoty RPSN, ne podle nominálních úrokových sazeb.

Stavebky.cz přinášejí podrobné informace o stavebním spoření pro klienty i finanční poradce. Obsahují aktuální přehled nabídek stavebních spořitelen včetně jejich porovnání.

Kdo má stavebko, ušetří

U velkých půjček má ale jištění nemovitostí stále podstatnou roli – u úvěrů jištěných nemovitostí nemají stavební spořitelny žádný strop. A protože jde o půjčky z jejich hlediska bezpečnější, jsou také úrokové sazby takových překlenovacích úvěrů nižší. Kdo chce ušetřit a nemovitost může zastavit, využije dnes zřejmě levnější hypoteční úvěr. Pro mnoho lidí ale může být úvěr bez zajištění nemovitostí i přes vyšší úrokovou sazbu ideální volba.

Hodně peněz může ušetřit ten, kdo úvěr plánuje s dostatečným předstihem. To umožní využít úvěr ze stavebního spoření namísto úvěru překlenovacího. Dokonce i v případě čerpání překlenovacího úvěru je výhoda, když má klient smlouvu o stavebním spoření a nějakou dobu už spoří. Stavební spořitelny takovým klientům nabízejí výhodnější podmínky a levnější překlenovací úvěr.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mladým stát půjčí na rekonstrukci až sto padesát tisíc. Levně

4. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Mladým stát půjčí na rekonstrukci až sto padesát tisíc. Levně

Jste mladí a scházejí vám peníze na rekonstrukci bydlení? Když necháme stranou bezúročné půjčky od rodiny nebo přátel, je nejlevnější variantou nízkoúročená státní půjčka Úvěr 150.

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

30. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7383 komentářů

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Slíbili, že zajistí hypotéku a postaví vysněný rodinný domek. Místo toho ji vlákali do rafinované pasti. Firma dala ženě podepsat, že si nechá postavit dům za dva miliony, i když bylo... celý článek

Kupujeme byt: Lákavé hypotéky. Která je na světě nejkrásnější?

13. 8. 2014 | Vladimír Zuzák | 10 komentářů

Kupujeme byt: Lákavé hypotéky. Která je na světě nejkrásnější?

Česká národní banka přinesla na konci července kupujícím dobré zprávy. Úrokové sazby zůstanou nízké do příštího léta. Banky umožňují zákazníkům smlouvat víc než kdy předtím, bojují... celý článek

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

Někdo považuje stavební spoření za produkt, který pomáhá zlepšovat bytový fond a učí Čechy dlouhodobě šetřit. Pro jiné je to naopak relikt minulosti, který by měl stát přestat podporovat.... celý článek

Partners Financial Services