Jak doložit účelovost půjčky ze stavebka? „Poslat fotky a je hotovo,“ říká Kateřina Hlavová

Daniel Tácha | rubrika: Rozhovor | 30. 10. 2018 | 1 komentář
Od jara letošního roku Buřinka nabízí nezajištěný účelový úvěr na bydlení, u kterého pro doložení účelovosti stačí jen poslat fotku před rekonstrukcí a po ní. „Nikdo nemusí schraňovat a dokládat štosy faktur a účtů a někam je nosit. Stačí poslat fotky přes web a je hotovo,“ říká produktová manažerka nezajištěných úvěrů od Buřinky Kateřina Hlavová.
Jak doložit účelovost půjčky ze stavebka? „Poslat fotky a je hotovo,“ říká Kateřina Hlavová

Vážně jsou fotky dostatečný důkaz, že zákazník úvěr skutečně použil na modernizaci a rekonstrukci bydlení?

Ano, fotografie jsou pro nás dostatečným důkazem. Za léta praxe máme přehled o cenách rekonstrukčních prací, cenách na trhu kuchyňských linek i sanity. Podle zaslaných fotografií je tedy možné zjistit, zda klient získaný úvěr proinvestoval. Pokud přece jen máme pochybnosti, požádáme klienta o zaslání dalších fotografií, případně můžeme provést dohlídku na místě.

Klienti nám zasílají fotografie prostřednictvím jednoduché webové aplikace, kterou jsme připravili tak, aby je celým procesem rychle provedla. K fotografiím doplní klient stručný popis prací, které bude v rámci rekonstrukce či modernizace provádět. To plně postačí. S fotografiemi pracujeme od konce dubna a prozatím nemáme jedinou negativní zkušenost.

Úvěr, který nabízíte, je splácen anuitně a klient si může i zvolit fixaci úrokové sazby na tři nebo šest let, případně na celou dobu fixace. V čem je výhoda anuitního splácení spolu s fixací?

Anuitní splácení je pro klienta výhodné. Znamená to, že poskytnutý úvěr začínáte splácet už první splátkou. U jiných typů překlenovacího úvěrů splácí klient až do vzniku nároku na úvěr ze stavebního spoření pouze úroky a dospořuje na účet stavebního spoření. Umořovat úvěr (tedy anuitně splácet) začíná až v okamžiku přidělení úvěru ze stavebního spoření.

Kateřina Hlavová

Kateřina Hlavová

Absolventka VŠE, Národohospodářské fakulty. Stavebnímu spoření se profesně věnuje již od roku 1993, kdy vstoupil v platnost zákon o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Pracovala v několika stavebních spořitelnách na různých pozicích. Nyní je produktovým manažerem nezajištěných úvěrů v Buřince. 

Jaké jsou hlavní parametry vámi nabízeného úvěru?

Vezměme si konkrétní příklad. U úvěru ve výši 200 000 korun s fixací úrokové sazby na tři roky a roční úrokovou sazbou 5,25 % bude klient měsíčně splácet 1458 Kč po dobu 18 let. Za poskytnutí úvěru klient zaplatí jednorázově 2000 korun. Vedení účtu je zdarma. RPSN tohoto úvěru je 5,57 %. Celková částka splatná spotřebitelem za tento úvěr je 315 316 Kč. Důležité je ale také dodat, že zaplacené úroky si můžete odečíst z daní.

Úvěry od stavebních spořitelen

Proč by si měl zájemce o úvěr na rekonstrukci dojít pro úvěr do stavební spořitelny?

Lze říci, že účelový úvěr na bydlení má oproti běžnému spotřebitelskému úvěru několik výhod. První je úroková sazba, která bývá u účelových úvěrů výhodnější, druhou je delší doba splatnosti úvěru, u nás až 18 let. Klient si tedy může snížit splátku tak, aby rodinný rozpočet příliš netrpěl. Navíc zaplacené úroky z úvěru si klient může odečíst z daní. Sjednání úvěru je stejně jednoduché jako u běžného spotřebitelského úvěru. Klienti u nás oceňují především rychlost poskytnutí úvěru, o čemž se sami můžete přesvědčit na webových stránkách hodnoti.me.

Je podle vás správné, aby stavební spoření i nadále zůstávalo dotovaným finančním produktem?

Ano, stoprocentně. Stavební spoření motivuje lidi ke spoření, a ne k utrácení. Stavební spoření je dokonalý nástroj pro plánování bydlení. Podpora státu se soustřeďuje jak na spoření ve formě státní podpory, tak na investování do bydlení formou odpočtu zaplacených úroků z daní. U nás je zvykem, že už při narození se dětem zakládá stavební spoření a babičky a dědečkové jim spoří na budoucnost. Tyto prostředky jsou skvělý základ pro mladé lidi, kteří v budoucnu jistě budou řešit své bydlení a takto naspořené prostředky pak mohou použít jako vlastní zdroje. Stavební spoření je uzavřený systém financování bydlení, kde stavební spořitelna nekupuje prostředky na poskytování úvěrů na volném trhu, ale využívá k tomu vkladů svých klientů. Tím má možnost poskytovat úvěry s nízkou úrokovou sazbou i v okamžiku, kdy tržní sazby jdou prudce nahoru.

Co říkáte regulaci hypotečního trhu Českou národní bankou?

Regulace ČNB vede k plánování bydlení. Bydlení je základní životní potřeba a tu je třeba řešit dlouhodobě. Proto v opatření ČNB vidíme návrat ke kořenům stavebního spoření, k tomu, že na řešení bydlení se člověk musí dlouhodobě připravovat.

Podmínkou získání úvěru od stavební spořitelny je, že se klient musí zavázat k dlouhodobému spoření. Neodrazuje to zájemce o úvěry ze stavebka?

Pro získání Úvěru od Buřinky není potřeba mít založenou smlouvu o stavebním spoření ani mít předem naspořeno. Pokud má klient potřebu vylepšit si své bydlení nebo udělat si ze svého bydlení domov, dokážeme mu ušít úvěr na míru okamžitě.

Úroky u úvěrů

Na co konkrétně si u vás lidé nejčastěji půjčují?

Nejvíc si lidé půjčují na rekonstrukce a modernizace, tedy na vylepšení svého bydlení. Nejčastěji to bývají rekonstrukce kuchyní a koupelen. V poslední době registrujeme nový trend, kdy klienti začínají řešit zateplení rodinných domů a energeticky úsporné bydlení.  Buřinka nabízí svým klientům kompletní zprostředkování dotací jako Kotlíková dotace a Nová zelená úsporám. Díky těmto dotacím může klient ušetřit až 85 procent svých nákladů na rekonstrukci. Klienti oceňují, že jim pomůžeme zajistit vše potřebné a že nemusí ztrácet čas při řešení případných problémů s úřady nebo realizační firmou a že jim zabezpečíme financování investičního záměru Úvěrem od Buřinky. Půjčené prostředky může klient po získání dotace kdykoliv bez sankce mimořádně splatit nebo může získané prostředky od státu využít podle svého uvážení.

S jakými úroky u úvěrů mohou počítat klienti u vaší spořitelny?

V základu máme pro nezajištěné úvěry dvě cenové úrovně. Úroky u úvěru nad 400 000 Kč začínají na 4,85 % za rok podle zvolené doby fixace. Úvěry nižší než 400 000 Kč úroky začínají na 5,25 % ročně v závislosti na zvolené době fixace. Pro úvěry na refinancování stávajících úvěrů na bydlení nabízíme roční úrokovou sazbu od 4,35 %. Klient může ovlivnit výši měsíční splátky vhodnou kombinací fixace úrokové sazby a délky doby splatnosti.

Na druhou stranu – dlouhá doba splácení úvěr prodražuje…

To sice ano, ale dobrý úvěr na vylepšení bydlení vás nezatěžuje a mnohdy klientům sníží i náklady na bydlení. Vlastně si ani neuvědomujete, že ho platíte, a můžete se soustředit na jiné věci.

Jaký typ úvěru byste volila vy sama?

Já jsem dlouholetý uživatel jak překlenovacích úvěrů, tak úvěrů ze stavebního spoření. Na své investice do bydlení se dlouhodobě připravuji, takže plánované investice řeším prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření. Vždycky se však vyskytne okamžitá potřeba něco akutně řešit, nebo opravit a pak neváhám sáhnout po překlenovacím úvěru.

Pošli fotku a napiš, cos dělal

Vámi nabízený úvěr je specifický tím, že pro doložení jeho účelovosti stačí zaslat prostřednictvím webu fotografie před realizací a po realizaci. Jak se vám to osvědčuje v praxi?

Tuto inovaci jsme připravili na základě požadavku našich klientů, kteří nechtějí po celou dobu rekonstrukce schraňovat každou účtenku nebo fakturu. Na našich stránkách máme pro klienty jednoduchou vstupní bránu, kde klienti po zadání údajů mohou vložit fotky před rekonstrukcí a po ní, pořízené například mobilním telefonem, a popsat, jaké provedli úpravy. Zákazníci si tuto službu pochvalují a jejich reakce můžete vidět na našich stránkách hodnoti.me, což je nezávislý přehled spokojenosti našich klientů, jak je to běžné u hodnocení nákupů přes internet.

U koho jste se inspirovali?

První impulz vzešel přímo klientů, my jsme pak pro ně hledali pohodlné on-line řešení. A samozřejmě jsme z velké části vyšli ze zkušeností pojišťoven, různých půjčoven, aplikací a prodejních serverů.

Vidíte nějaké možnosti, jak využití nových technologií u vašich úvěrů dál rozvíjet?

Dalším rozvojem chceme klientům zprostředkovat možnost naplánovat si rekonstrukci včetně vzorového rozpočtu, případně i s možností využití nabídek našich partnerů nebo s odkazem na státní dotace. Rádi bychom klientům umožnili on-line sledování svého úvěru, jeho čerpání, splácení atd.

Jak bych si to měl představit?

Ukažme si to na příkladu, kdy si budete chtít pořídit novou kuchyň. Je jasné, že každého napadnou krásné nové skříňky a moderní spotřebiče. Co ne každému hned dojde, je potřeba přesunutí elektřiny, vody, úpravy místnosti, nové podlahy, obložení, vymalování a podobně. To všechno něco stojí a ne každý má představu o cenové relaci těchto „víceprací“ spojených s nákupem kuchyňských skříněk. A právě toto chceme našim klientům nabídnout spolu s možností získání slev u našich partnerů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services