Národní banka a brzdový pedál

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2018 | 4 komentáře
Prázdniny neprázdniny, pořád se něco děje a i na našem malém rybníčku se občas objeví vlna. Máme za sebou další zasedání České národní banky – a zase s překvapivým koncem. Úroky se v Česku znovu posouvají výš. Centrální bankéři s okem upřeným na ukazatele inflace a kurzu koruny šlapou na brzdu.
Národní banka a brzdový pedál

Ještě nedozněly komentáře k nedávnému překvapivému zvýšení repo sazby a už tu máme další zvýšení. Členové bankovní rady ČNB znovu „unisono“ zvedli ruku pro růst sazeb o 0,25 procentního bodu.

Hlavním důvodem má být zaostávání koruny za prognózou, která očekávala korunu už pod 25 korun za euro. Euro ale bylo v červenci k mání za 26 a dražší dovozy způsobují nečekané inflační tlaky. Když k tomu přidáme ještě inflaci mířící ke třem procentům, nebylo vyhnutí. Během pouhých pěti týdnů máme sazby dohromady o půl procentního bodu výš.

Vývoj inflace v posledních letech

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Cesta nahoru tady ale na aktuální hodnotě 1,25 procenta nemusí končit. Guvernér centrální banky Jiří Rusnok zmínil, že pokud koruna nezačne posilovat, může velice brzy dojít k dalšímu posunu. Jenže začne pak kurz koruny konečně sílit? To bohužel ani v ČNB nevědí. Pro investory patří česká měna mezi měny rozvíjejících se zemí – a těm oni teď prostě nevěří a nefandí. Dokud se tohle nezmění, jsou snahy ČNB jen donkichotský boj s větrnými mlýny. Ostatně kurz se po posledních dvou zvýšeních sazeb posunul z 25,90 korun za euro na aktuálních 25,65 korun za euro.

Což není mnoho.

Kurz koruny k euru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Akcie: Trump straší, rozvíjející se trhy pláčou

V zahraničí bylo řekněme už tradičně plno vzruchu zejména kolem prezidenta USA. Donald Trump se snaží u sebe doma zavděčit průmyslu, na druhou stranu nabourává mixem sankcí, cel a výhrůžek obchodní vztahy s celým světem včetně Evropy. Všechny dost vystrašilo jeho prohlášení, že USA dokonce vystoupí ze Světové obchodní organizace (WTO). Jeho agresivní politický styl už několik měsíců odnášejí především nerozvinuté akciové trhy, které silně zaostávají za trhy americkými. Evropa je na tom o trochu lépe, od začátku roku se dostala alespoň do kladných čísel.

Za pozornost ze starého kontinentu stojí určitě minimálně Británie. Tamější vláda je v rozkladu, která neví, jak se popasovat s brexitem, aby vypadal jako brexit, a přitom to brexit nebyl. 

Celkově to nevypadalo to na pozitivní měsíc, ale akciové trhy překvapivě zabraly a bez výjimky se vydaly nahoru. Obecně rostoucí inflace posunula výš výnosy jak v Americe, tak v Evropě.

Vývoj některých indexů za posledních pět let

Akciové trhy zažily pozitivní měsíc a vesměs rostly včetně „emerging markets“, které ale těžko dohoní ztráty, které si nahromadily od počátku roku, kdy začal Trump bojovat proti volnému mezinárodnímu obchodu. Černých pár dní zažily technologické akcie, které reportovaly horší výsledky a jejich ceny prudce reagovaly. Poklesy o víc než 20 procent zažily například akcie Twitteru či Facebooku.

Dluhopisy: vyšší sazby táhnou výnosy nahoru

Dluhopisy tentokrát reagovaly spíše na inflační čísla, která začínají být po letech nulových či záporných hodnot konečně zajímavá. V České republice se „těšíme“ z inflace 2,6 procenta, v USA už 2,9 procenta a dokonce i eurozóna se dostala ke dvěma procentům. Není divu, že ceny dluhopisů stále padají, což znamená, že jejich výnosy rostou v očekávání vyšších sazeb.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Rostoucí inflace otočila směr vývoje výnosů dluhopisů výše. Pokles cen bude pravděpodobně pokračovat i proto, že ke konci roku přestane Evropská centrální banka vykupovat dluhopisy z trhů, a razantně tedy poklesne poptávka. Výnosy desetiletých dluhopisů se v USA dostaly zpět nad tři procenta, u nás se můžeme těšit z výnosů kolem 2,2 procenta.

Optikou finančních indexů

Z meziročního srovnání vývoji finančních indexů nebudou mít radost především ti, co se soustředili na rizikové rozvíjející se akciové trhy, které se sotva přehouply přes nulu. Smutní jsou vyloženě konzervativní investoři, protože doba, kdy dluhopisy začnou zase něco vydělávat, ještě nenastala.

Trh

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+3,1 %

+2,4 %

+9,8 %

S&P 500 (USA)

+3,6 %

+5,3 %

+14,0 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+3,8 %

+0,6 %

+2,2 %

CECE EUR (střední Evropa)

+6,8 %

-8,0 %

-2,3 %

MSCI rozvíjející se trhy

+1,7%

-6,1 %

+2,0 %

Index českých státních dluhopisů

+0,1 %

-2,4 %

-5,7 %

Ropa WTI

-7,3 %

+13,8 %

+37,1 %

FX CZK/EUR

+1,6 %

-0,2 %

+1,8 %

Zvýšená nejistota je patrná především na emerging markets, kde pokračuje výprodej aktiv – akcií, dluhopisů i měn. Evropské akcie jsou citlivé hlavně na zprávy o dalších uložených clech či výjimkách z nich. Amerika si zažila černý týden v technologickém sektoru, který výrazně zlevnil. Česká koruna zastavila svůj pád a je relativně levná. Co se týče dluhopisů, očekáváme další nárůst jejich výnosů, což znamená pokles jejich cen.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services