Příliš levné peníze končí

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 8. 2017 | 4 komentáře
ČNB se tři a půl roku snažila měnovými intervencemi zvýšit inflaci a podpořit hospodářský růst. Nyní usiluje o opak. Proč chce přibrzdit ekonomický růst a jak se to projeví na úsporách, kurzu koruny, hypotékách nebo mzdách?
Příliš levné peníze končí

Základní sazba vyhlašovaná ČNB naposledy stoupla v únoru 2008. Od té doby ji centrální banka postupně snižovala až do listopadu 2012, kdy klesla na minimální úroveň 0,05 procenta, ve čtvrtek ji banka zvýšila na 0,25 procenta.

Malý krok z pohledu výše sazby, ale velký signál pro českou ekonomiku: ČNB „zdražuje peníze“, aby přibrzdila příliš vysokou inflaci. Snaží se také hasit přehřívající se ekonomiku – tedy stav, kdy roste rychleji, než je podle ČNB zdravé. Varovné je hlavně prudké zdražování nemovitostí, nejvyšší v EU.

Zjednodušeně řečeno: Zatímco bankovní rada ČNB se – pod jiným guvernérem, v jiném složení a podle ní za jiného stavu ekonomiky – tři roky snažila měnovými intervencemi zvýšit inflaci a podpořit hospodářský růst, nyní usiluje o opak. V důsledku to povede i k dalšímu posílení koruny.

Běžný člověk to zřejmě pocítí na levnější dovolené v cizině nebo dostupnějším zboží z dovozu, na druhou stranu s odstupem hrozí také zpomalení růstu mezd. Firmy totiž začnou být kvůli „dražším penězům“ opatrnější, mohou omezit riskantní investice. Rozhodnutí ČNB se projeví na dražších úvěrech pro firmy i občany včetně hypoték, na druhou stranu vklady v bankách mohou opět začít vynášet o trochu více než v posledních letech.

Trh se pročistí

„Běžného člověka se jedno zvýšení sazeb bezprostředně nijak nedotkne. Mělo by mu však být signálem, že doba levných peněz pomalu, ale jistě končí,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Co z toho bude

Dopad vyšších sazeb ČNB

  • Úvěry a hypotéky: Úroky pro lidi i firmy stoupnou, zadlužit se tedy bude méně snadné než dosud.
  • Vklady (spoření): Výnos z uložených peněz může stoupnout, i když v Česku toto obecné pravidlo platí méně než v minulosti.
  • Kurz koruny: Zájem o českou měnu vzroste, ta díky tomu posílí. Úspory a kupní síla Čechů se tak zhodnotí.
  • Inflace: Zdražování zboží a služeb by nemělo být tak výrazné jako v posledních měsících, ČNB chce inflaci vrátit na „zdravá“ dvě procenta.
  • Mzdy: Firmy (zejména exportéři) začnou být opatrnější, trh se může pročistit. Nižší tempo ekonomického růstu tak může přibrzdit i zvyšování mezd. Nezaměstnanost sice může stoupnout, ovšem podniky nyní marně shánějí zaměstnance a pomáhají si jejich dovozem z ciziny.

Češi si už podle něj nebudou muset v zahraničí připadat jako „chudí příbuzní“, opět začnou postupně pociťovat výhodu silnější koruny, nakonec se dočkají i lepšího úročení vkladů. Na druhou stranu jim zdraží hypotéky i spotřebitelské úvěry.

„Růst sazeb může dost dobře vyústit v obrat hospodářského cyklu. Fáze útlumu dříve či později dorazí. Zadělává se na ni už nyní, právě levnými penězi. Ty proudí i tam, kam by proudit neměly – část aktuálně realizovaných projektů, podnikatelských záměrů nebo investic prostě není rentabilní, a trh se tudíž musí pročistit,“ vysvětluje Kovanda.

Také podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela první zvýšení sazeb běžný člověk nijak výrazně nepocítí. „Vklady asi o nic moc lépe úročené nebudou, protože po intervencích je na trhu tolik peněz, že banky nevědí, co s nimi, a tak nechtějí odměňovat klienty, že jim posílají další. Kdyby sazby vzrostly výrazněji, tak se můžeme dočkat i vyšších úroků na spořicích účtech, ale rozhodně to bude o méně než zvýšení sazeb ČNB,“ očekává.

Mírně zdražit by podle Zeisela mohly úvěry, ale i zde se bude jednat jen o malé částky. Koruna by však mohla posílit, protože úrokový rozdíl mezi eurozónou a Českem se rozšíří, takže tuzemská měna se stane pro investory atraktivnější. „Na mzdy nebude mít rozhodnutí ČNB v současnosti žádný vliv,“ dodává Zeisel.

Ani podle ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera nelze čekat, že by se hned zvýšily úroky na spořicích účtech či termínovaných vkladech – reagovat by mohly až s určitým zpožděním. Výraznější dopad očekává u hypoték.

„Ačkoli ČNB bude své základní sazby zvyšovat po malých krůčcích, i tak může tento krok ovlivnit hypoteční sazby. Trh totiž začne zohledňovat případný další růst sazeb v budoucnosti, což se projeví v růstu tržních sazeb delších splatností, od nichž se odvíjí i ceny hypoték. Zvýšení sazeb ČNB tak patrně povede k mírnému zdražení hypotečních úvěrů,“ upřesňuje Seidler.

U spotřebitelských úvěrů bude podle něj dopad mírnější. U nich je stále vyšší prostor snižovat marže poskytovatelů kvůli vysoké konkurenci na bankovním trhu.

Koruna dál posílí

Bezprostřední dopad má – byť zatím jen očekávaný – krok ČNB na kurz české měny. Ta už nyní útočí na hranici 26 korun za euro. Díky vyšším úrokům (výnosům) se pro investory stane atraktivnější než jiné měny.

Kolik korun do eura – poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

A silnější koruna už České národní bance nevadí. Na jedné straně zlevní dovozy a přibrzdí tím inflaci, na druhé straně ztíží pozici českých exportérů (zdraží jejich zboží v zahraničí), čímž může přibrzdit růst mezd ve firmách a tedy – opět – i inflaci.

„Investoři nakupují měny, které se jim lépe úročí. Jestli tedy ČNB zvedne sazby, tak přiláká další kapitál, tím se zvedne zájem o korunu a ta posílí. Posilující koruna sníží dovozní ceny a tím i celkový cenový růst. Navíc ještě kurz malinko brzdí exportéry, protože zdražuje jejich vývoz. To zase chladí ekonomiku, když má ČNB pocit, že ta se přehřívá,“ upřesňuje analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

„Vyšší sazby zajistí větší poptávku po koruně. A po čem je poptávka, to zdražuje. V řeči měnových kurzů to znamená posílení koruny,“ potvrzuje ekonom Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance. V mezinárodním měřítku by tak drobně narostlo bohatství Čechů. Na druhé straně by ale silnější koruna znamenala drobné zhoršení konkurenceschopnosti českého zboží.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services