Fed – nejistota pokračuje

Martin Lobotka | rubrika: Analýza | 12. 8. 2015 | 4 komentáře
Všeobecně se očekávalo, že se na přelomu července a srpna, po zasedání šéfů americké centrální banky, bude jasnější, co bude s americkými úrokovými sazbami. Jestli konečně po letech půjdou nahoru. Jenže z prohlášení Fedu trhy nejsou moudřejší.
Fed – nejistota pokračuje

Po posledním červencovém týdnu mělo být, respektive počítalo se s tím, že bude jasněji v tom, kdy Fed (poprvé od roku 2006) zvedne sazby. Není. Růst HDP byl sice po tradičně slabém prvním čtvrtletí v tom druhém lepší, necelých šest desetin procenta mezikvartálního růstu je ale nemastný, neslaný výsledek. Trh práce se dále zlepšuje a nezaměstnanost je, alespoň dle oficiálních měřítek, poblíž plné zaměstnanosti. Minulý týden ve svém prohlášení po zasedání Fed řekl, že mu pro zvýšení sazeb stačí vidět „nějaké“ dodatečné zlepšení trhu práce a „rozumná“ jistota, že se inflace ve střednědobém horizontu dostane ke dvěma procentům.

To první není moc velká překážka. Z trhu práce totiž ono „nějaké“ dodatečné zlepšení nejspíš přijde – vzhledem k tomu, jak je Fed mentálně nastavený, k odškrtnutí této podmínky postačí absence negativního překvapení u dat za tvorbu pracovních míst, která budou do dalšího zasedání zveřejněna ještě dvakrát.

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Kde vzít víru v inflaci?

Ovšem to, zda a kde Fed najde dostatečnou oporu pro svou víru, že inflace skutečně míří ke dvěma procentům, je méně jisté. Tato víra se totiž v zápisu ze zasedání objevila už v prosinci minulého roku – a od té doby se celková inflace propadla až k nule. Jádrová inflace coby lepší měřítko poptávkových tlaků poklesla od té doby na 1,2 procenta a je tak na úrovni konce prvního čtvrtletí roku 2011. Vzhledem k pokračujícímu efektu silného dolaru, který se projevuje v klesajících importních cenách, a obnovenému poklesu cen ropy, důsledku neutuchajícího boje Saúdské Arábie a dalších zemí o tržní podíl, se dá čekat, že tyto faktory budou ceny ovlivňovat i ve druhé polovině roku. To nakonec neuniklo ani Fedu, který v červenci vypustil zmínku o „stabilizovaných cenách energií“, a naopak ponechal zmínku o „klesajících cenách neenergetických dovozů“, což je jen sofistikovanější způsob vyjádření faktu, že silný dolar snižuje ceny dovážených věcí. 

Kromě cen energií navíc dostala rovnice „nízká oficiální nezaměstnanost = brzy rychlá inflace“ další trhlinu v podobě mzdových dat – čtvrtletní růst celkových mzdových nákladů byl ve druhém čtvrtletí nejslabší od roku 1982, což připomíná, že nízká míra nezaměstnanosti nemusí vždy a automaticky znamenat z řetězu utrženou inflaci.

Další zasedání Fedu se koná v polovině září, do konce roku pak jsou v plánu ještě další dvě. V datech v posledních týdnech se najde každý – ten, co čeká brzké zvýšení, stejně jako zapřisáhlá holubice. Podobně nejednoznačná je i komunikace Fedu. V nadcházejících šesti týdnech tak očekávejme zvýšenou volatilitu na dluhopisovém i měnovém trhu a výrazně větší citlivost na příchozí data. Rozhodnuto totiž zdaleka není. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trhy v červenci: Utrpení českého centrálního bankéře

10. 8. 2015 | Martin Mašát | 3 komentáře

Trhy v červenci: Utrpení českého centrálního bankéře

Kdepak okurková sezóna! To máte řecké turbulence, nevídané věci na čínských burzách – a ani na domácí frontě nevládnul tak docela klid.

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

23. 6. 2015 | Martin Lobotka | 1 komentář

Pět důvodů, proč americká centrální banka letos nejspíš nezvedne sazby

Právě skončilo zasedání Fedu, americké centrální banky. V očích Evropanů ho do pozadí poněkud odsunulo probíhající řecké drama, to ale neznamená, že snad bylo nezajímavé.

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

5. 2. 2015 | Jan Traxler | 3 komentáře

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Rok 2014: Dolar a libra posilují, euro a jen oslabují, ruský rubl padá volným pádem. Rok 2015: Zřejmě žádná změna.

Partners Financial Services