Kamarád má eKamaráda. Jaké je online dětské úrazové pojištění od MetLife?

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 28. 12. 2016
Pojišťovna MetLife rozšířila nabídku dětského úrazového pojištění Kamarád o online pojištění. eKamaráda inzeruje jako horkou novinku, která na trhu chybí. Důraz dává na jednoduchou a přehlednou online aplikaci pro sjednání pojištění. Ta má odpovídat tomu, co lidé při nakupování online vyžadují. Bude to stačit?
Kamarád má eKamaráda. Jaké je online dětské úrazové pojištění od MetLife?

Výhodou eKamaráda je, že rodičům umožňuje si na jedné internetové stránce naklikat výši pojistného plnění i rozsah pojištění a na konci celého procesu pojištění přes internet i zaplatit. Sjednání pojištění tak zabere několik málo minut a dítě je automaticky pojištěno ihned po připsání platby. Pojišťovna neuplatňuje žádné čekací doby ani nevyžaduje potvrzení o zdravotním stavu dítěte.

„Sjednání úrazového pojištění pro děti přímo na internetu je ze strany MetLife novinkou. Některé pojišťovny už ale nějakou dobu nabízejí online sjednání úrazového pojištění pro dospělé,“ říká analytik životního pojištění společnosti Partners Pavel Krejčík. Jako příklad uvádí úrazové pojištění od pojišťovny Aegon. Faktem ale zůstává, že na našem trhu úrazové pojištění stoprocentně online jiné než dětské pojištění eKamarád nenabízí. U nabídky ostatních velkých pojišťoven si rodič na internetu přečte podmínky dětského pojištění, ale ve chvíli, kdy by si ho chtěl sjednat, jenom s internetem si vystačí jen z části. Musí psát maily, telefonovat… V aplikaci eKamaráda pouze zakliká a „klikem“ i zaplatí.

Online pojištění eKamarád představuje zjednodušenou variantu oblíbeného dětského produktu Kamarád, který MetLife uvedla na trh v roce 2014. Krytí základních rizik spojených s úrazy mohou rodiče svým dětem pořídit online již za několik desítek korun měsíčně. Vybírat mohou z pojištění úrazů s trvalými následky, úrazů bez trvalých následků, hospitalizace v nemocnici a chirurgických zákroků.

Uživatelský prožitek

Marketingová ředitelka MetLife Iva Musilová říká, že na vývoji aplikace pro eKamaráda pojišťovna spolupracovala s  odborníky na UX. Zkratka „UX“ značí User Experience a označuje marketingovou disciplínu, která zjednodušeně řečeno udělá všechno proto, aby se jakékoli stávající produkty daly nakupovat prostřednictvím nových informačních technologií snadno i radostněji.  

„Žádná zahraniční řešení jsme nevyužívali. eKamarád je čistě lokální produkt, který reaguje na rozvíjející se digitalizaci společnosti a zájem Čechů řešit nákupy produktů a služeb online, ať už z důvodu časové úspory, finanční úspory, nechuti chodit do obchodů a na pobočky, anebo z jakýchkoli jiných důvodů,“ pokračuje Iva Musilová.

Cílem podle jejích slov bylo, aby stránka eKamaráda i proces sjednání pojištění byly maximálně uživatelsky přívětivé. Výslednou aplikaci pojišťovna konzultovala i u vybraného vzorku maminek a tatínků různě starých dětí.

Nic nového?

Koncept jednoduchých finančních produktů snadno dostupných na internetu je jistým trendem do budoucnosti, což potvrzuje i manažer online srovnávače cen zaměřeného na finance Porovnej24.cz Zbyněk Laisek: „I u porovnávačů finančních produktů vidíme, jak na trhu narůstá síla internetu. S tím je spojená komoditizace nejen pojištění.“

Na otázku, jak se mu líbí zpracování dětského pojištění eKamarád říká, že obecně není ničím novým.  Výjimečná je podle něj tím, že se jako první zaměřuje na dětské úrazové pojištění, ale na trhu je už mnoho aplikací, které stejně jednoduše prodávají produkty například cestovního pojištění.

Podle analytika životního pojištění Pavla Krejčíka jsou nové technologie na trhu s pojištěním velmi důležité. Již nyní se intenzivně řeší biometrické a elektronické podepisování pojistných smluv, což je docela bezpapírová varianta sjednání. Je ale také přesvědčen, že snadnost a jednoduchost sjednání smlouvy by neměla být na úkor kvalitního pojištění.  

„Uzavření pojistné smlouvy je poměrně složitý proces v tom ohledu, že si musíte vybrat správná rizika, nastavit pojistné částky, vyplnit zdravotní dotazník nebo zvolit rizikovou skupinu. Chytré technologie jsou tedy proto vhodné spíš pro ty jednodušší úrazové tarify, ale jejich globální převahu v nejbližší době jako příliš reálnou nevidím,“ říká Pavel Krejčík.

Lidé to mají rádi

Iva Musilová z MetLife říká, že dosavadní výsledky eKamaráda ukazují, že klienti možnost rychlého online sjednání a platby za pojištění oceňují. Na druhou stranu i ona říká, že tento způsob sjednání pojištění nemusí být u všech druhů pojištění za všech okolností ten nejlepší.

„Vždycky záleží na druhu pojištění. Úrazové pojištění je logicky mnohem jednodušší produkt než komplexní životní pojistka, která člověka chrání proti rizikům úrazu, nemoci, invalidity atd. Jako přímý prodejní kanál bude online v budoucnu určitě nedílnou součástí distribuce i u životního pojištění, ale ne na úkor klasické distribuční sítě, která je pro nás velmi důležitá,“ říká Iva Musilová.

Protože je eKamarád ročním pojištěním, automaticky vystává otázka, co se bude dít potom, až klientovi pojištění vyprší. Doba kratší než jeden rok je totiž v  případě úrazového či životního pojištění velmi krátká.

„Po roce mají rodiče možnost se rozhodnout, zda budou pokračovat se stávajícími pojistnými částkami, upraví je nebo svým potomkům sjednají komplexnější produkt, který bude například obsahovat i pojištění pro případ závažných onemocnění či invalidity,“ vysvětluje Iva Musilová. 

Jaký je eKamarád?

Dětské úrazové pojištění je svým způsobem pouze doplňkovým pojištěním k rizikovému pojištění. Krytí rizika invalidity nebo třeba závažných nemocí eKamarád nenabízí., pojišťuje úrazy s trvalými následky, úrazy bez trvalých následků, hospitalizaci po úrazu a pojištění chirurgických zákroků, přičemž rodiče si mohou jednotlivá rizika nakombinovat. Co se týče ceny, Iva Musilová říká: „Není třeba obávat se vysokých zásahů do rozpočtu, pojištění pořídíte již za několik desítek korun měsíčně. Za méně než 50 korun za měsíc získáte pojistnou ochranu proti závažným trvalým následkům úrazů ve výši až několika milionů korun, které v případě potřeby pomůžou s úhradou nákladů na léčbu a dalších věcí.“

Nutno říci, že eKamarád se svou cenou nijak výrazně nevymyká tomu, co nabízí současný trh. Jeho hlavní výhoda tak spočívá zejména v jeho lehkém sjednání. Drobnou nevýhodou v nastavení je nemožnost sjednat si individuální výši pojistné částky u trvalých následků úrazu. Maximálních 600 tisíc korun není mnoho… Iva Musilová ale zdůrazňuje, že v tomto případě oněch 600 tisíc stropem rozhodně není kvůli progresivnímu plnění: U hodně závažných úrazů, jdou pojistné částky výrazně výš, než je 600 tisíc korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Kdo vlastní pojišťovny a které jsou české. Přehled

28. 3. 2022 | Jana Divinová | 11 komentářů

Kdo vlastní pojišťovny a které jsou české. Přehled

Komu patří pojišťovny v Česku? Projděte si přehled vlastníků a jejich stručnou historii.

Partners Financial Services