Záložna Ney musí navýšit kapitál, ČNB zjistila nedostatky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2019

Česká národní banka zjistila u Ney spořitelního družstva „řadu nedostatků systémového charakteru a vykazujících vysokou míru závažnosti“. Záložna proto musí výrazně navýšit kapitál a zlepšit vyhodnocování rizik při poskytování úvěrů. Vyplývá to z rozhodnutí ČNB, které v říjnu nabylo právní moci.

Samotná kontrola proběhla už od června do listopadu loňského roku. ČNB pak mimo jiné rozhodla, že Ney spořitelní družstvo musí navýšit kapitálový poměr o 6,2 % nad minimální úrovní požadavků, tedy celkem na 14,2 %, a to během jednoho roku. Zástupci záložny ale v odvolání (rozkladu) namítali, že by takový požadavek nevedl k zamýšlené stabilizaci družstva, nýbrž spíše k jeho ekonomické likvidaci.

„Samotné změny v regulaci činnosti spořitelních družstev v nedávném období vedly k zásadním dopadům na ekonomickou situaci družstva. Vedle výrazného omezení možnosti úvěrových obchodů měla zásadní dopad i změna metodiky výpočtu opravných položek. (...) V případě opětovného vydání rozhodnutí ČNB v předmětném rozsahu tak představenstvo bude nuceno velmi pravděpodobně členské schůzi družstva navrhnout přijetí rozhodnutí o ukončení činnosti družstva,“ reagovalo družstvo Ney letos v květnu.

Centrální banka nakonec požadavky zmírnila, v konečném rozhodnutí stanovila navýšení kapitálové přiměřenosti o 5,3 %. Přihlédla k tomu, že záložna mezitím vylepšila své úvěrové portfolio i řídící či kontrolní systémy.

„Představenstvo již na jaře 2019 zavedlo řadu opatření, která výrazně zlepšují celkový výhled družstva do budoucna. Zejména došlo ke snížení rizikového profilu úvěrového portfolia ukončením řady úvěrů, zaměřili jsme se na méně rizikové úvěry, zvolili jsme novou cenovou politiku pro relevantní rizika. Rovněž jsme optimalizovali vnitřní řídicí procesy a provedli dílčí restrukturalizaci družstva za účelem úspory našich nákladů,“ řekl webu Peníze.cz Tomáš Sadílek, vedoucí marketingu a depozitního obchodu Ney spořitelního družstva.

„Bezodkladně po uskuteční kontroly jsme tedy podnikli veškeré nezbytné kroky k rychlému zavedení nápravných opatření požadovaných ČNB, se kterou jsme v neustálém kontaktu a plnění jednotlivých opatření s ČNB průběžně konzultujeme,“ upřesňuje Sadílek. Pokud družstvo doloží další zlepšení, mohla by ČNB znovu snížit i požadavek na kapitálovou přiměřenost.

„Do budoucna se díváme pozitivně a aktivně se zaměřujeme na další obchodní rozvoj družstva a rozšíření jeho nabídky produktů, jako jsou nedávno na trh uvedený Podřízený vklad či Reverzní hypotéka,“ dodává Sadílek. Termínované vklady od Ney nabízejí nejvyšší úrok na trhu.

Finmag na Mars!

Finmag  říjen 2019

„Nejvíc vidět jsou Troškové gastronomie. Ti, co si nemuseli odstát provoz, kdy vaříš pro plnou restauraci,“ říká kuchař-samorost Michal Hugo Hromas a tančí mezi ohni, na kterých chystá svatební menu.

Tak jako materiál točený na Husákových narozeninách vznikly záběry z demonstrace 17. listopadu jen jako dokument pro archiv. Vracíme se s jejich autory na Národní třídu.

Téma: doprava. Elektrické motory dominovaly nad spalovacími. A zase budou. Jaké jsou plány a jaká realita v budování železnic a dálnic. Neznámé oběti 11. září: lidi, co kvůli strachu z létání jeli autem.


Ney spořitelní družstvo se před pár dny pochlubilo, že v letošním prvním pololetí dosáhlo zisku 2,33 milionů korun a vrací se tak k ziskovému hospodaření. Za celý loňský rok skončilo hospodaření ztrátou 35 milionů, ovlivnila ho mimořádná tvorba opravných položek ve výši 48 milionů. V roce 2017 naopak družstvo zaznamenalo nejvyšší zisk ve své historii – 6,2 milionu korun.

Ke konci loňského roku mělo Ney spořitelní družstvo 2912 členů, nikdo neměl vyšší než desetiprocentní podíl. Bilanční suma ke konci loňského roku dosáhla 2,6 miliardy korun.

Kampelička vznikla v roce 1999 pod názvem Spořitelní a úvěrové družstvo Royal Savings and Loans. V roce 2009 změnila jméno na Royal Capital družstevní záložna, od konce roku 2011 působila pod názvem ANO spořitelní družstvo. Na podzim 2017 se přejmenovala na Ney spořitelní družstvo, aby si ji lidé nespojovali s vítězem voleb – hnutím ANO Andreje Babiše.

Požadavkem na zvýšení kapitálu a množstvím dalších opatření skončila loni i kontrola ČNB v družstevní záložně Artesa. „Byla zjištěna řada nedostatků systémového charakteru, jež zejména ve vzájemném působení, vykazují vysokou míru závažnosti v obou prověřovaných oblastech,“ napsala ČNB v rozhodnutí, které nabylo právní moci loni na podzim. Výhrady měla například k nedostatečnému posuzování bonity dlužníků.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services