Na co dát pozor při placení v cizině? Pár dobrých rad

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 19. 6. 2018
Spolehnout radši na kartu, nebo směnit hotovost? Kdo dá lepší kurz a stojí výběry z bankomatu pořád tolik? Peníze.cz přinášejí několik užitečných rad pro každého, kdo letos vymění české rybníky za šplouchání moře.
Na co dát pozor při placení v cizině? Pár dobrých rad

Dovolenou v cizině tráví podle Českého statistického úřadu stále více Čechů – loni se počet zahraničních cest vyšplhal na 4,9 milionu. Většina z nás proto, pokud jde o platby v zahraničí, není žádný nováček. Přesto se vyplatí vědět, na co si dát na prázdninách pozor.

Karta, nebo cash? Nejlíp obojí

Zatímco někdo nedá dopustit na platební kartu, jiný radši veze balík v hotovosti. Obojí má pro a proti. Například u stánku se zmrzlinou nebo na místním trhu vám nejspíš bude karta k ničemu. Pár peněz v hotovosti se proto může hodit. Pokud naopak patříte k těm, kdo raději hradí veškerou útratu v hotovosti, zvažte, jestli se přece jen nevyplatí přihodit do kufru i kartu. Když o hotovost přijdete, poslouží jako železná rezerva.

I tomu, kdo volí variantu karta i hotovost, se ale vyplatí přemýšlet dopředu. Zohlednit byste měli především to, jestli cestujete do turisty oblíbené destinace nebo na samotu do hor. Zatímco v prvním případě nejspíš nebude problém zaplatit útratu kartou nebo najít bankomat, v odlehlých městech a vesničkách dost možná nepochodíte. Vezměte si proto větší díl hotovosti.

Statistika

Platba kartou v zahraničí je u Čechů čím dál oblíbenější. Podle statistik Sdružení pro bankovní karty jsme loni uskutečnili necelých 75 milionů zahraničních transakcí platební kartou (debetní i kreditní). Celková útrata v zahraničních obchodech či e-shopech se vyšplhala na 78,5 miliard korun. Pro srovnání – v roce 2012 dělal počet zahraničních transakcí platební kartou zhruba 21 milionů.

Směnárna, nebo banka? Kdo dá lepší kurz?

Při rozhodování, zda platit spíš v hotovosti nebo kartou, může napovědět také směnný kurz. Obecně platí, že výhodnější bývá devizový kurz, který pro konverzi měn využívají banky. Naopak na valutovém kurzu směnáren budete tratit víc. Neplatí to ale bez výjimky. V praxi dost záleží, kolik si k takzvanému středovému kurzu přirazí vaše banka. Napoví naše srovnání:

Komu kurzy bank ani směnáren nevoní, může vyzkoušet nové služby, které umějí zahraniční platby zlevnit. Řeč je například o českém start-upu Twisto nebo multiměnové kartě Revolut, se kterými lze všude na světě platit za výhodnější mezibankovní kurz.

Propojeno!

Podle statistik se Češi na dovolenou nejraději přepravují vlastním vozem. Připravili jsme proto přehled, který napoví, kolik za dálniční známku nebo mýtné, co patří do povinné výbavy a na jaké dopravní předpisy si dát pozor.

Na dovolenou do ciziny autem. Kolik za dálnice a co do auta?

Exotická dovolená? Přibalte dolary nebo eura

Pokud vás letos namísto Chorvatska a Itálie zlákaly větší dálky, myslete na to, že exotické měny v tuzemských směnárnách neseženete. Nemusíte ale cestovat zrovna na Srí lanku nebo do Thajska. Ve směnárně nepochodí ani ten, kdo shání tureckou liru nebo tuniský dinár.

Výměna hotovosti vás proto čeká až na místě. Rozhodně s sebou ale nevozte české koruny – v tuniské směnárně vám je jen tak nevezmou. Mnohem snáz tady směníte eura nebo dolary. Na místě se pak snažte dobře odhadnout, kolik peněz v hotovosti budete potřebovat. Exotickou měnu totiž doma prodáte jen těžko. Například tuniský dinár se navíc dovážet ani vyvážet nesmí.

Kdo odhad přestřelí, můžete se pokusit ještě před odjezdem domů vyměnit peníze zpět na eura nebo dolary. Ve směnárně po vás ale můžou chtít doklad o předcházející směně, proto se vyplatí dobře si ho schovat.

VIP kurzy na Peníze.cz

Směňujte peníze za VIP kurz v nejlepší české směnárně

Směnárna na Peníze.cz

Hlídejte typ konverze

Platit kartou lze v zahraničí stejně jako doma. Ale zatímco v rámci Evropské unie si nesmí obchodníci za platbu kartou účtovat žádné poplatky, jinde ve světě obdobné pravidlo neplatí. Obzvlášť v exotičtějších zemích tak můžete narazit na poplatek jedno až tři procenta z objemu transakce.

Při platbě kartou v zahraničí i výběru z bankomatu pak dejte pozor na službu Dynamic Currency Conversion. Jde o možnost vybrat si, zda se transakce zaúčtuje v místní měně, nebo v českých korunách. Výhodnější je přitom první varianta: platba v místních penězích. Jakkoli se může úhrada transakce v českých korunách jevit minimálně jako přehlednější – vidíte, přesnou částku, která se vám z účtu strhne – budete na ní tratit. Kurz totiž neurčí vaše banka, ale provozovatel platebního terminálu. A jeho kurz bývá zpravidla horší.

Nepřehledná pravidla měnové konverze vadí i evropským politikům. Chtějí proto zavést povinnost informovat spotřebitele o její ceně ještě předtím, než platbu provedou.

Tip!

Kdo se v létě chystá do Německa, neměl by spoléhat pouze na platební kartu. Někteří němečtí obchodníci přijímají pouze karty německé asociace Central Credit Comitee. S kartou Mastercard či Visa u nich nepochodíte.

Anketa

Jedete letos v létě za hranice?

Drahý výběr z bankomatu? Najdou se výjimky

Pokud jde o výběry ze zahraničních bankomatů, řada bank si stále účtuje poměrně tučné poplatky – většinou kolem sta korun. Samozřejmě se najdou i výjimky. Řeč je například o mBank, kde poplatek odpustí úplně, pokud si vyberete víc jak 1500 korun (respektive ekvivalent této částky v cizí měně). Equa bank si za výběr ze zahraničního bankomatu účtuje bez dalších podmínek sympatických devět korun. Mezi levnější patří také Creditas, kde výběr ze zahraničního bankomatu přijde na třicet korun.

Další banky jako Air Bank, Raiffeisenbank nebo Sberbank nabízí bezplatné zahraniční výběry pouze u prémiových účtů, kde si klient hradí poplatek za vedení. Stejně jako při placení kartou i u bankomatu dejte pozor na službu Dynamic Currency Conversion: možnost výběru měny, ve které má transakce proběhnout. Opět platí, že levnější pro vás bude transakce v místní měně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Partners Financial Services