Bankovní novinky. Chytré inkaso a vyšší úroky

Která z bank přichystala pro klienty nové služby, kdo měnil sazebník a kde nabídnou vyšší úrok? Napoví přehled produktových novinek, akcí a slev z prosince 2017.
Bankovní novinky. Chytré inkaso a vyšší úroky

Co se nových produktů týče, dá se prosinec označit za klidný měsíc. Zásadní novinku nachystala pouze Komerční banka. ČSOB a Era/Poštovní spořitelna provedly čistku v produktech.

  • Komerční banka: Chytré inkaso – díky aktivaci služby Chytré inkaso získají klienti Komerční banky několik výhod: možnost autorizovat každé inkaso zvlášť nebo upozornění SMSkou či e-mailem, pokud inkaso neodejde, včetně odůvodnění neprovedené platby. Novinka navíc nabízí i předvyplněné formuláře pro zadání povolení inkasa. Služba je zatím dostupná pouze v internetbankingu. Klienti, kteří raději využívají mobilní bankovnictví, musí počkat na jaro.
  • ČNB a ČBA: Okamžité platbyČeská národní banka a Česká bankovní asociace se v závěru loňského roku dohodly na spuštění projektu Okamžité platby. Projekt si klade za cíl umožnit klientům rychlé převody peněz mezi bankami, 24 hodin denně a dokonce i o víkendech a svátcích. Aktuálně platí, že platba dorazí do jiné banky ještě tentýž den, jen pokud ji klient zadá do určitého časového limitu. Ten se navíc může u jednotlivých bank lišit – více o tématu zde. Podle odhadu ČNB a ČBA by všechno mělo začít šlapat na konci letošního roku.
  • ČSOB: změny v sazebníkuČeskoslovenská obchodní banka vyřadila z nabídky pro nové klienty pár produktů. Konkrétně ČSOB Dětské Konto, kreditní karty Mastercard Platinum a Mastercard World. Nově už si u ČSOB nesjednáte ani ČSOB Spořicí účet, spořicí účet Duo Profit Plus nebo Termínovaný vklad na dobu určitou. Namísto nich banka připravila produkty s novými parametry – podrobněji o nich níž. Kromě toho banka navýšila některé poplatky za kreditní karty, konkrétně měsíční poplatek za automatické inkaso a poplatek za služby spojené s každou kreditní kartou – z dvaceti na třicet korun. Přibyla také služba k běžným účtům: pojištění pravidelných plateb za 99 korun.
  • Era/Poštovní spořitelna: nový sazebník – noví klienti si už nesjednají Eurokonto pro fyzické osoby, Červené konto, První konto a spořicí účet Duo Profit Plus. Nově banka zrušila poplatek 30 korun za zrušení trvalého příkazu k úhradě nebo převodu, svolení k inkasu (včetně SIPO) zadané elektronicky, na obchodním místě, přes telefonní bankovnictví nebo přes sběrný box na obchodním místě. O deset korun naopak zdražila automatická splátka úvěru na kreditní kartě – z 20 na 30 korun a u účtů vedených v cizí měně se nově poplatky přepočítávají kurzem v den zaúčtování poplatku.

Akce, slevy, bonusy

UniCredit Bank: mobilní telefon se slevou – nové klienty láká UniCredit Bank na zvýhodněnou cenu mobilního telefonu HUAWEI P10 lite Dual. Ten v obchodě běžně pořídíte za zhruba sedm tisíc korun. Pokud si ale založíte U konto pro mladé (vedení zdarma), U konto Tandem (vedení za 199 korun měsíčně) nebo U Konto Premium (vedení za 499 korun měsíčně), můžete si telefon pořídit za 5490 korun. Případně lze zvýhodněnou cenu mobilního telefonu uhradit ve dvanácti měsíčních splátkách po 457 korunách, banka si přitom nebude počítat úrok. Podmínkou ale je, že splátky uhradíte prostřednictvím kreditní karty od UniCredit Bank, kterou banka aktuálně nabízí bez měsíčního poplatku za vedení. Akce probíhá do konce ledna.

Novinky: Spoření

Ani na trhu spořicích účtů a termínovaných vkladů nebylo v prosinci příliš živo. Změny nachystaly pouze tři banky.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

  • Wüstenrot: vyšší úrok termínovaných vkladů – spořitelna v prosinci oznámila růst úrokových sazeb s účinností od 2. ledna. Klienti, kteří zvolili termínovaný vklad na jeden rok, si polepší o dvě desetinky procenta (z 0,3 na 0,5 %), vklady vázané na dva roky nově nabídnou úrok 0,6 procenta namísto původních 0,35 procenta a o tři desetiny vyšší úrok bude mít i vklad na tři roky – z původních 0,4 procenta nově 0,7 procenta. Zkrátka nepřijdou ani klienti s vklady termínovanými na čtyři a pět let – v prvním případě došlo ke zvýšení z 0,45 procenta na 0,8 procenta a u pětiletých vkladů z 0,5 na 1,1 procenta.
  • Waldviertler Sparkasse Bank: výhodnější spořicí účet a termínovaný vklad – úroková sazba u spořicího účtu SYMPATIK+ nově dělá půl procenta (původně 0,2 procenta). Podmínkou je ovšem aktivní vedení osobního účtu nebo penzijního či podnikatelského účtu. O fous lepší jsou úroky i u termínovaných vkladů – vklad na jeden rok nabízí banka s úrokem 0,15 procenta namísto původních 0,1 procenta, vklad na 2 roky je s úrokem 0,2 procenta namísto původních 0,15 procenta a vklad s výpovědní lhůtou na 3 roky nabízí úrok 0,35 procenta, původně dělal úrok 0,2 procenta.
  • ČSOB: nové parametry spořicích účtů a termínovaných vkladů – nově lze u banky sjednat Spoření s bonusem, ČSOB Spořicí účet (v cizí měně) a účet Duo Profit. Všechny účty lze sjednat zdarma, bez poplatku je vedení i zrušení. Zdarma jsou také odchozí a příchozí platby v měně účtu. Spoření s bonusem a Duo Profit nabízí i Era/Poštovní spořitelna. Úrok banky nabídnou podle toho, zda klient využívá další produkty – zřídí si běžný účet a pravidelně investuje do podílových fondů. Nové parametry dostaly také termínované vklady, konkrétně ČSOB Termínovaný vklad a ČSOB Termínovaný vklad Plus. Úrokové sazby si můžete prohlédnout zde.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Partners Financial Services