Bankovní novinky. Android Pay, mobil se slevou a zrychlená platba bez poplatku

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2017
Přehled produktových novinek za listopad 2017 napoví, jaké služby tuzemské banky během uplynulého měsíce nachystaly a kdo nabízí mobil za zvýhodněnou cenu nebo soutěž o víkendový pobyt na horách.
Bankovní novinky. Android Pay, mobil se slevou a zrychlená platba bez poplatku

Fanoušky moderních technologií patrně potěšilo především spuštění služby Android Pay – aplikace od Googlu, která umožňuje placení mobilem prostřednictvím NFC technologie. Banky kromě toho nachystaly změny v internetovém a mobilním bankovnictví nebo vánoční soutěž o tisícovku skipasů.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

  • Android Pay v Česku: placení mobilem podporují čtyři banky – služba Android Pay je pro Česko dostupná od půlky listopadu. Zatím ji ale nabízí pouze čtyři banky, konkrétně Moneta Money Bank, Komerční banka, mBank a J&T Banka. Spárování platebních (debetních i kreditních) karet s mobilní aplikací chce v průběhu příštího roku umožnit také Raiffeisenbank a Fio banka. Díky službě Android Pay lze nahrát do mobilního telefonu libovolné množství karet. Mobil pak stačí přiložit v jakémkoli obchodě či restauraci k bezkontaktnímu platebnímu terminálu. Služba Android Pay ovšem neukládá do telefonu přímo číslo karty, namísto toho ke každé z nich vytváří jedinečné šifrované virtuální číslo, takzvaný token. Při ztrátě telefonu proto není nutné blokovat přímo kartu, ale postačí deaktivovat token. Každou transakci je navíc potřeba potvrdit unikátním bezpečnostním klíčem.
  • Fio banka: zrychlené platby bez poplatku – klienti Fio banky, kteří potřebují poslat peníze na účet vedený v jiné bance a chtějí, aby se platba připsala ještě tentýž den, nově nemusí platit za zrychlenou platbu. Dosud dělal poplatek korunu padesát. Stále ovšem platí, že příkaz je potřeba zadat do 12 hodin dopoledne. Pokud klient lhůtu promešká, může využít expresní platbu, která ale přijde na 100 korun. I u expresních plateb navíc platí limit – klient ji musí zadat nejpozději do 14 hodin.
  • ČSOB a Era/Poštovní spořitelna: nové internetové bankovnictví – díky nové verzi smartbankingu můžou klienti ČSOB i Ery spravovat z jednoho rozhraní vedle běžného účtu i další produkty (například půjčky nebo penzijní spoření), které si u banky sjednali. Klienti, kteří zároveň využívají služeb ČSOB pojišťovny, nově vidí v internetovém bankovnictví také stav svých pojistek.
  • ČSOB a Era/Poštovní spořitelna: nové kreditní karty – kromě vylepšeného internetového bankovnictví přišla ČSOB a Era také s novými parametry kreditních karet. Nově nabízí garanci TOP 3 podmínek financování – úrokové sazby banky vždy nastaví tak, aby patřily mezi tři nejvýhodnější nabídky na trhu. V souvislosti s touto garancí došlo od 1. 12. ke snížení úrokové sazby z 21,9 % ročně na 19,9 % ročně. Klientům, kteří si o kreditku zažádají nově, navíc banky na půl roku odpustí úrok. Další změna se týká pouze ČSOB – pomocí její kreditní karty bude možné sbírat body do věrnostního programu Svět odměn, který byl doposud dostupný pouze pro klienty Poštovní spořitelny. Konečně poslední novinka se týká poplatků za vedení karty – ČSOB i Era ho odpustí tomu, kdo měsíčně prostřednictvím kreditky utratí alespoň 3000 korun. Kdo podmínku nesplní, toho přijde vedení karty na 30 korun měsíčně.

Akce, slevy, bonusy

AirBank: skipas zdarma a víkend na horách – tisíc skipasů do lyžařských středisek v Krkonoších, Krušných horách, Šumavě, Beskydech nebo Jeseníkách a třikrát víkendový pobyt ve Špindlerově mlýně, můžou získat klienti AirBank, kteří během prosince minimálně pětkrát zaplatí útratu platební kartou nebo nálepkou. Kdo se chce slosování o výše zmíněné ceny zúčastnit, musí se do soutěže zaregistrovat – přihlašovací formulář najdete zde.

UniCredit Bank: procento zpět z nákupů kartou – klienti UniCredit Bank, kteří se zaregistrují do slevového programu U-šetřete, dostanou z každého nákupu, který během prosince zaplatí platební kartou, jedno procento z utracené částky zpět. Uspořené peníze z každého nákupu se klientům automaticky připíšou na účet nebo kartu.

UniCredit Bank: mobilní telefon se slevou – nové klienty láká UniCredit Bank na zvýhodněnou cenu mobilního telefonu HUAWEI P10 lite Dual. Ten v obchodě běžně pořídíte za zhruba 7 tisíc korun. Pokud si ale založíte U konto pro mladé (vedení zdarma), U konto Tandem (vedení za 199 korun měsíčně) nebo U Konto Premium (vedení za 499 korun měsíčně), můžete si telefon pořídit za 5 490 korun. Případně lze zvýhodněnou cenu mobilního telefonu uhradit ve dvanácti měsíčních splátkách po 457 korunách, banka si přitom nebude počítat úrok. Podmínkou ale je, že splátky uhradíte prostřednictvím kreditní karty od UniCredit Bank, kterou banka aktuálně nabízí bez měsíčního poplatku za vedení. Akce probíhá do 31. ledna 2018.

Raiffeisenbank: Mobil k eKontu – kdo si u Raiffeisenbank otevřete eKonto Komplet (vedení za 129 korun při aktivním využívání: kreditní obrat 15 000 korun měsíčně a 3 transakce debetní kartou, jinak 250 korun měsíčně) zároveň se službou Banka do kapsy, dostane zdarma mobilní telefon Samsung. Noví klienti mají na výběr ze dvou variant služby a dvou mobilních telefonů. Standardní Banka do kapsy je zdarma a odměnou je mobilní telefon Samsung Galaxy J3 (v běžném prodeji zhruba za 3000 korun). Při sjednání prémiové verze aplikace za 99 korun měsíčně získá klient telefon Samsung Galaxy A3 (7000 korun). Akce trvá do 31. 12. 2017.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services