PRÁVĚ TEĎ: Zuno bank končí!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 4. 10. 2016
Skupině Raiffeisen se loni nepodařilo ztrátový projekt nové banky prodat, nyní oznámila, že do poloviny příštího roku ho ukončí. Čtvrt milionu klientů banky může zůstat v klidu, nic se pro ně nemění, postupně budou přesunuti pod křídla Raiffeisenbank (v Česku) a Tatra banky (na Slovensku).
PRÁVĚ TEĎ: Zuno bank končí!

Československá banka Zuno nejprve startovala v roce 2010 na Slovensku, v roce 2011 začala fungovat i pro Česko. Na český trh vstupovala prakticky současně s Air bank a Equa Bank. Pod heslem U nás získáte vždy top úroky se účastnila následného honu na klienty, při kterém se úroky spořicích účtů šroubovaly do dnes téměř nepředstavitelných výšin. 

Ke konci letošního srpna měla banka dohromady v Česku a na Slovensku skoro 266 tisíc klientů, 22 miliard korun v depozitech, 2,3 miliardy korun úvěrů a 200 zaměstnanců. Česká pobočka banky loni meziročně vykázala ztrátu 151 milionů korun, v roce 2014 to bylo 216 milionů korun.

Zuno představuje typickou internetovou banku, zaměřenou prakticky výhradně na uživatele vládnoucí internetem a chytrými telefony. Od svého vzniku se jí ale nepodařilo dostat do černých čísel. Už v roce 2013 v rozhovoru pro Lidovky si ředitel české větve Raiffesenbank Mario Drosc nad nepříznivými finančními výsledky Zuna zaspekuloval: „Jednou z možností je, že by český klientský kmen Zuna přešel pod českou Raiffeisenbank, slovenští klienti Zuna pod slovenskou Tatra banku.“

Loni už ale nebylo žádným tajemstvím, že Zuno je na prodej. Dokonce už jsme všichni mysleli, že ruka je v rukávě, v březnu ale lucemburský zájemce ABH Holdings nečekaně od obchodu ustoupil a Zuno zůstalo na ocet.

Anketa

Máte účet u ZUNO?

Ve dnes rozeslané tiskové zprávě informuje mluvčí Zuna, že skupina Raiffeisen Bank International Group nechce v Česku a na Slovensku dělat tentýž byznys dvojmo a že Zuno bank postupně ukončí svoji činnost. Její bankovní aktivity převezme nejpozději do poloviny příštího roku v Česku Raiffeisenbank, na Slovensku Tatra banka. 

„Klienti ZUNO nemusejí v tento okamžik podnikat žádné kroky. I nadále jim budeme poskytovat potřebný servis. Od 21. října letošního roku však již nebudeme nabízet služby novým klientům,“ říká Oyvind Oanes, generální ředitel ZUNO, a dodává: „O dalších krocích budeme samozřejmě všechny naše klienty informovat s dostatečným předstihem.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, raiffeisenbank, zuno

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kdo s koho? Bankovní Davidové proti bankovním Goliášům

27. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Kdo s koho? Bankovní Davidové proti bankovním Goliášům

Jak bude pokračovat souboj malých a velkých, nových a starých bank? Ptáme se ekonomů, analytiků, ekonomických novinářů a samotných bank.

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

20. 4. 2012 | Michal Chleboun | 16 komentářů

Mladé banky a internet: jaké funkce nabízejí

Včera jsme se pokusili zhodnotit internetové bankovnictví čtveřice mladých bank – ZUNO, Air Bank, mBank a Equa bank – z pohledu přehlednosti, ergonomie a přívětivosti vůči uživatelům.... celý článek

Nová internetová banka láká na levný účet a vyšší úroky

24. 7. 2011 | Petr Kučera | 1 komentář

Nová internetová banka láká na levný účet a vyšší úroky

Nová Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank International vstupuje na český trh. Konkrétní nabídku představila na úterní tiskové konferenci, současně spustila služby pro veřejnost.

Partners Financial Services