Královna je naprd. Desatero poučení z brexitu

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 10. 12. 2018 | 16 komentářů
Britský parlament bude v úterý hlasovat o smlouvě o brexitu. Bez ohledu na to, jak hlasování dopadne, je tu desítka postřehů, které by měl vzít v úvahu každý politik, který mluví o tom, že by jeho země měla také zvážit odchod z Unie.
Královna je naprd. Desatero poučení z brexitu

1. Nenadávejte na Unii, pokud z ní opravdu nechcete odejít

Většina britských konzervativních politiků (mezi nimi zřejmě i mnozí ze Strany nezávislosti Spojeného království – UKIP) si ve skutečnosti nepřála, aby Velká Británie z Evropské unie vystoupila. Ale mnohaletá kritika Unie, neustálé snahy Británie vyjednat si nějaké výjimky a vykreslování Bruselu jako protivníka udělaly své. Kampaň konzervativního premiéra Davida Camerona za setrvání v Unii pak vůbec nezabrala.

2. Lidé můžou být proti Unii i kvůli příliš mnoha Polákům

Až bude nějaký historik hledat hlavní příčiny úspěchu referenda o vystoupení z Unie, za jeden z nich bude muset označit přítomnost milionu Poláků a dalších stovek tisíc členů Unie v Británii. Tedy důsledek jedné ze tří hlavních svobod Unie: práva pobývat a pracovat kdekoli v Unii. K našemu zděšení Evropané vadí Britům víc než Indové, Pákistánci nebo Afričané. Inu, bývalá koloniální supervelmoc.

Paradoxně samotných Britů žije jinde v Unii (zejména Francii nebo Španělsku) také kolem milionu.

Anketa

Odejdou Britové opravdu z Unie?

3. Odchodem neušetříte

V Česku panuje pocit, že prospěšnost Unie se měří tím, o kolik peněz víc z Bruselu dostaneme, než kolik do pokladny Unie odvedeme. Británie, která ročně odvedla do pokladny Unie v přepočtu ročně asi o 110 miliard korun víc, než kolik dostávala, brexitem nezbohatne, ale jak ukázala britská vládní analýza zchudne. A to i kdyby to byl dlouhý „měkký brexit“, který zajišťuje dohodu s Evropskou unií a který počítá s jedno- až tříletým přechodným obdobím.

4. S něčím nepočítáte

Kdo z vás před brexitem slyšel v posledních letech o „problému Severního Irska“? Troufám si tvrdit, že nikdo. Belfast a celá tato část Spojeného království zažívala po několika desetiletích terorismu roky největší prosperity ve svých dějinách. Zmizení hranic a společné členství jak Irska, tak Velké Británie v Unii udělalo společně s dohodou u ukončení násilí zázrak. S brexitem a obnovením hranice se ale přízrak temných časů vrátil. Ze Severního Irska je dnes největší a těžko řešitelný problém celého odchodu Británie z Unie.

5. Rozdělíte národ

Británie nebyla za poslední století nikdy tak rozdělená, jako je dnes. Polarizace nejen politiky, ale také společnosti v nejstarší evropské demokracii je nebývalá a ničí celou politickou kulturu. Brutální spory jdou i středem konzervativní strany, jejíž vnitřní rozdělení na příznivce a odpůrce Unie mělo vypsání referenda o brexitu vyřešit. Politický střed v britské politice téměř zmizel.

6. Váš význam se nezvýší, ale upadne

Sny mnoha brexitářů (hlavně z řad důchodců) o tom, že se Velká Británie vrátí k bývalé slávě světového impéria, plavou na vodě. Britské vazby i na ty nejbližší země jako Kanada, Austrálie nebo Jihoafrická republika jsou dnes slabé a nejsou schopny nahradit profit z půlmiliardové Unie, v níž byl Londýn hlavním finančním centrem. Sliby Donalda Trumpa, první amerického prezidenta, který nevidí v Evropské unii partnera, ale konkurenta, o zvláštních ekonomických vztazích s Británií po brexitu nestojí na pevném základě.

A to třeba takové Česko rozhodně není Británie, která pořád ještě polovinu obchodu vede mimo Unii. V Česku je to jen zlomeček.

7. Nejsložitější rozvod světa

Jak ukázala jednání o brexitu, předivo vztahů, které zakládá členství v Unii, je tak silné, že „rozvodová dohoda“ je jednou z nejsložitějších smluv, jaké byly vůbec kdy uzavřeny. A to jde o dohodu pouze o formě odchodu, nikoli o dohody o nových vztazích po odchodu, ty budou ještě mnohem, mnohem složitější. Tedy pokud nedojde k rozluce bez dohody. Ta by ovšem podle ekonomů byla především pro Británii největší ekonomickou pohromou za desítky let.

8. A máte plán, co dál?

Ještě vám něco říká UKIP a Nigel Farage? Strana nezávislosti Spojeného království se hned po referendu z britské politiky prakticky vytratila, její lídr Farage po svém největším životním úspěchu rezignoval. „Mým cílem bylo dostat Británii z Evropské unie. Svoji misi jsem splnil. Je čas, abych odešel z čela strany,“ řekl. Svým dětem zařídil unijní občanství. Brexit tak dnes vyjednávají v čele s Theresou Mayovou hlavně ti politici, kteří sami byli pro setrvání Británie v Unii.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


9. Vystoupíte, ale nikam se neodstěhujete

Británie i po brexitu zůstane v Evropě. A i když je ostrovním královstvím, bude mít s Unií dokonce již zmíněnou pozemní hranici v Irsku a také se Španělskem a de facto i na Kypru, kde má dvě obří vojenské základny. Evropská unie přitom přestane být v případných sporech mezi těmito státy a Británií neutrálním arbitrem, ale bude podporovat své členské státy a jejich zájmy.

Česko, obklopené Německem, by z tohoto pohledu bylo v ještě složitějším postavení.

10. Královna je naprd

Chování královny Alžběty II. v dění kolem brexitu je jednou z nejsmutnějších kapitol jejího dlouhého panování. Alžběta II. krátce před brexitem nechala přes BBC uniknout informaci, že ona je jasně za vystoupení Británie z Unie. Usměvavá babička tak přispěla k výsledku hlasování, které se ukazuje pro její království stále větším průšvihem. Ať už by následnictví připadlo na Charlese nebo Williama, ti by to Británii neprovedli. Alžběta tak trochu připomíná Františka Josefa I., který také možná mohl zachránit Rakousko-Uhersko, nelpět příliš na svém trůnu.

Pokud jde o Česko, na postoj prezidenta, „eurofederalisty“ Miloše Zemana bych při referendu o „czexitu“ nevsadil ani korunu.

Autor je redaktor Deníku

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2018 6:31, cc

Článek je zajímavý, ale tu vcelku trapnou kritiku prezidenta, která ostatně neobsahuj žádný reálný argumen a stojí tak nějak mimo článek, si autor mohl odpustit. Opravdu mu to stálo za to?

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2018 7:48, Ramesse II.

Byli jsme před okupací, budeme i po ní. Ani jeden z argumentů mě nepřesvědčil o tom, že je EU něčemu prospěšná, vidím jen a pouze negativa toho, že jsme se vzdali svrchovanosti a zemi svěřili do správy cizím lidem v Bruselu, kteří logicky myslí výhradně na sebe a hájí své zájmy na úkor těch našich.

Stejně se to musí jednou zhroutit tak jako se rozpadly Sovětský svaz nebo Rakousko-Uhersko a Velká Británie to už bude mít za sebou, my to budeme řešit během obrovské krize.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services