Čínský drak plive oheň a ruší internet

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 26. 11. 2018 | 4 komentáře
S rostoucí ekonomikou roste sebevědomí čínských komunistů. Agresivita jejich diplomacie nezná mezí.
Čínský drak plive oheň a ruší internet

Nahlíženo z Česka by to mohla být nezajímavá událost, která se týkala vzdálené a odvrácené části světa. Jenže pro stát, který se pasuje do pozice zaslíbené země pro čínské investice, je pozoruhodná a poučná.

Ve dnech, kdy se Česko hádalo o odkaz 17. listopadu a kdy politici, ať už ve dne či v noci, kladli květiny v Praze na Národní, zasedalo v Port Moresby, hlavním městě státu Papua-Nová Guinea, Asijsko-pacifické hospodářské společenství (ASEAN). Poprvé za dvacet let nedospělo ke shodě ani na závěrečném (nezávazném) prohlášení. Proti byla jediná delegace – čínská. V dokumentu jí vadila především zmínka o „neférových obchodních praktikách“.

Ještě zajímavější než samotný výsledek-nevýsledek schůzky, je ale její průběh a pozadí, které v deníku Washington Postvylíčil americký novinář Josh Rogin. Zpravodaj popsal, jak se Číňané postavili do vůdčí role společenství, od pořadatelů se snažili do svých rukou převzít organizaci schůzky, rozhodovali o přístupu na tiskové konference a nadto podnikali kybernetické útoky.

Rogin informoval, že ulice v Port Moresby zaplavily těsně před schůzkou čínské vlajky vyvěšené čínským personálem. Během summitu čínští delegáti zabránili novinářům (mimo těch čínských) vstoupit do budovy, kde měl čínský prezident schůzku s vybranými státy ASEANu. Žurnalistům nebyla nic platná akreditace, kterou dostali od tamní vlády.

Rogin také popsal výpadek internetu v tiskovém centru. „Čirou náhodou“ nastal ve chvíli, kdy začal mluvit americký viceprezident Mike Pence a skončil, když k mikrofonu přistoupil čínský prezident Si Ťin-pching.

Těsně před koncem dvoudenní schůzky se vstupu na papuánské ministerstvo zahraničí domáhali čínští delegáti se zjevným záměrem ovlivnit přípravu závěrečného dokumentu. (Píše to i agentura Bloomberg). Policie jim v tom ale zabránila.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Papua jako Česko

Roginův popis schůzky v Port Moresby může v lecčems připomínat předloňskou návštěvu čínského prezidenta v Praze. Také ta byla ukázkou, jak Čína prosazuje svůj nový globální řád. (Interesantní věci se o něm můžete dočíst také na webu Sinopsis.)

Lemovala ji vlajkosláva na příjezdové trase soudruha Si a hordy jásajících čínských studentů svážených do Prahy z okolních států, které útočily na aktivisty s tibetskými vlajkami.

To vše provázelo start „velkolepých“ investic firmy CEFC, které však brzy vzaly za své. CEFC převzala státní (stranická) korporace CITIC Group v čele s prověřeným soudruhem Žung I-ženem, bývalým viceprezidentem Číny.

Mezitím si Číňané prověřili oddanost českých soudruhů. Po setkání katolíka a bývalého ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou čínská velvyslankyně zadupala a představitelé českého státu padli na kolena. Prezident, premiér i předsedové obou komor parlamentu prokázali vyšší míru poddajnosti než zmínění Papuánci. Podepsali ponížený dopis, ve kterém čínské komunisty ujistili, že stojí na jejich straně a že Herman je odpadlík.

Čína pak v arogantním prohlášení vzala dopis na vědomí a vzkázala, že nemůže „zůstat u slov“, že „očekává činy“. 

Česko-čínské vztahy vystihl bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář v rozhovoru pro web Blesk: „Oni [Číňané] využívají toho, jak jsme se jim nastavili. Buď ze sebe děláme rohožku a nastavujeme jisté části těla, nebo se snažíme důstojně a sebevědomě prosazovat své zájmy.“



Koho mají v hrsti?

Čínská politika se dá se formulovat i takto: Číňané nakupují nejen podniky a nemovitosti, kupují si také vliv a politiky. A v Česku byl jejich nejvydařenějším nákupem Miloš Zeman.

Sinolog Filip Jirouš přitom upozorňuje, že i malé země jako Česko mohou být pro Čínu důležité – mohou jí pomoci prosadit její vliv – třeba v Evropské unii. Jirouš v rozhovoru pro web The Student Timesřekl: „Když se v Evropské unii projednával protest proti čínským aktivitám v Jihočínském moři, podařilo se výsledný produkt zmírnit, protože Řecko a Maďarsko vyhrožovaly, že protest budou vetovat.“ Řecko a Maďarsko označuje sinolog za příklady zemí, které má Čína „v kapse“.

A nakolik má Čína v kapse Česko? Leccos může naznačovat tlak Hradu na výměnu velvyslance v Pekingu. Web Neovlivnípíše, že tamní ambasador Bedřich Kopecký může předčasně skončit. Důvodem je jeho podpis pod dopisem diplomatů ze zemí Evropské unie, Austrálie, Kanady, Japonska a Švýcarska, který neodpovídá zkušenostem českého prezidenta se „stabilizací společnosti“ podle čínského vzoru. Zato vyzývá čínské vedení, aby dodržovalo lidská práva.

Velvyslanec tím upadl v nemilost prezidenta, což nepřímo potvrdil jeho mluvčí. „Omezím se na konstatování, že dopis nebyl konzultován,“ reagoval na Kopeckého aktivitu Jiří Ovčáček.

Tibetské vlajky povoleny

Čínský vliv v Česku nicméně nelze srovnávat s tím, jak si Číňané dokázali podmanit některé malé a chudé země Afriky a Asie.

Čínský postup vůči nim má jednotné schéma: Číňané investují – zpravidla do stavby silnic, letišť, přístavů, nebo do těžby surovin. Příjemce investice musí poklonkovat čínským pohlavárům a ctít jejich politiku, aby slíbené investice dorazily. Číňané přitom cílové zemi jako spoluinvestorovi poskytnou úvěry a tím na ni získají silné páky.

V ASEANu je jedním z nejviditelnějších příkladů takového státu Kambodža, kterou čínští soudruzi odřízli od Západu. Tamní režim zavírá prozápadní deníky a zatýká členy opozice, kteří pochod do čínské náruče kritizují.

Číňané teď mimo jiné staví velký přístav v kambodžském Sihanoukville, kde budou kotvit i lodě čínského námořnictva, a hotely na pobřeží. Je tedy nasnadě, proč právě Kambodža často v ASEANu blokuje kritické zmínky o Číně, zejména usnesení odsuzující agresivní postup Číňanů v Jihočínském moři.

V Česku je čínský vliv okrajový jev. Nejviditelněji se zatím projevil při zmíněné návštěvě vrchního mandarína, prezidenta Si – zásahy policistů proti těm, kteří nesli nebo vyvěšovali tibetské vlajky. V jednom případě prohlásil soud zásah za nepřiměřený, v jiném se policie omluvila.

Takže nakonec dobrá zpráva: Vyvěšovat tibetské vlajky v Česku žádný zákon nezakazuje. (Zatím.)

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2018 9:10, KYSOŇ

Takoví "komunisti" kdyby po 89 roce vládli tady , tak 2/3 politiků sedí natvrdo za úplatky, pokud by na tom nebyli ještě hůř....

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2018 12:04

No na rovinu - kdyby to nebyli Číňané, ale Američané, tak ti by Papuu už bombardovali a vraždili by ve velkém civilisty otravnými bojovými látkami apod., takže zaplať pámbů za Číňany, kteří jsou o několik řádů civilizovanější.

Obecně ale věřím, že svět do budoucna nebude monopolární (nadvládu USA jsme právě zažili a mrtvých jsou milióny), ale že se bude vyvažovat více mocností (i když oni se nakonec asi stejně vždy domluví).

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Oblíbená témata

asean, čína, miloš zeman

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services