Příměří s Trumpem: prst na spoušti

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 30. 7. 2018 | 1 komentář
Míříme snad od úvodních výstřelů obchodní války s Trumpovou Amerikou k idylickému byznysu bez cel a dalších překážek?
Příměří s Trumpem: prst na spoušti

Donald Trump a Jean-Claude Juncker se dohodli, že Amerika a Evropská unie budou jednat o nulových clech a nulových subvencích na průmyslové zboží (s výjimkou aut). Co víc, ve společném prohlášení ujistili, že chtějí odbourávat obchodní bariéry i v dalších odvětvích.

Šéf Evropské komise slíbil, že Evropa nakoupí americkou sóju i americký zemní plyn. Odpískal také druhou sadu odvetných cel za americké tarify na ocel a hliník, která měla zahrnout například kopírky. Americký prezident za to ujistil, že přestane hrozit novými cly (zejména na německá auta).

Junckerovy polibky kamsi pod Trumpovo ucho udělaly své a POTUS jako kdyby najednou roztál. „Juncker ví, jak si ochočit Trumpa,“ poznamenal rakouský deník Der Standard.

Zatímco až donedávna Trump označoval Evropskou unií jako „foe“ (cosi mezi protivníkem a nepřítelem), po dostaveníčku s Junckerem tweetoval, že Evropská unie a Spojené státy „se vzájemně milují“ („love each other“).

Vypadá to tedy téměř idylicky. Jenže iluze stranou. Sázka na obrat je příliš riskantní. Předpokládejme zatím jen dočasné a křehké příměří v jedné ze začínajících obchodních válek Donalda Trumpa.

Z reálného socialismu

Trump se po jednání s Junckerem snažil předvést Američanům jako „dealmaker“, tedy ten, kdo ovládá umění vyjednávat (viz jeho autobiografii The Art of the Deal). Ve skutečnosti s Junckerem vyjednal houbelec.

„Zástupci Evropské unie mi řekli, že začnou okamžitě kupovat sóju od našich skvělých farmářů. A taky budou kupovat velké množství LNG [zkapalněného zemního plynu],“ tweetoval americký prezident poté, co se v Bílém domě setkal s unijním šéfkomisařem.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Taky vám to připadá jako prohlášení z éry reálného socialismu a centrálně řízené ekonomiky?

Copak Juncker může nakupovat sóju a plyn? Takový obchod záleží především na soukromých firmách, na jejich zájmu, nikoli na zájmu Jeana-Clauda nebo Donalda.

Slibem nezarmoutíš

Televize CNBC cituje Paula Donovana, hlavního ekonoma UBS Global Wealth Management, který označil za vítěze schůzky Junckera: „Cla na evropská auta byla odvrácena výměnou za nic.“

Evropané sotva budou dovážet ve velkém zkapalněný plyn z Ameriky. Zemní plyn dopravovaný plynovody z Ruska nebo Norska je výrazně levnější. Kromě toho byl měl být příští rok dokončen plynovod NordStream 2, který bude po dně Baltu přivádět další plyn z Ruska do Německa.

Ani američtí obchodníci s Evropou příliš nepočítají. Deník The New York Times píše, že LNG budou dál vozit přednostně do Asie (mimo Čínu) a Latinské Ameriky, kde jsou ceny vyšší.

Americká sója, na rozdíl od amerického plynu, se ale stává pro evropské obchodníky cenově zajímavou. Od ledna zlevnila o 13 procent, její cena spadla na desetileté minimum.

Je to důsledek Trumpovy obchodní války s Čínou. Americká sója spadá mezi produkty, na které Číňané uvalili odvetná cla ve výši 25 procent. Její místo na čínském trhu tak bude nahrazovat sója z Brazílie. „Zbytek světa se proto obrátí k americké sóje,“ předpovídá Pedro Dejnek, partner ze MD Commoditie v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Tento vývoj ale není podmíněn Junckerovými sliby. Lišák z Lucemburku to ví, jen využil situaci na trhu. Proč ne? Slibem přece nezarmoutíš.

S prstem na spoušti

Také Trump ale žádné bolestivé ústupky neudělal. Cla na ocel a hliník ponechal, byť v prohlášení schůzky se píše, že se o nich bude jednat, stejně jako o odvetných clech Evropské unie na harleye, bourbon, džíny, arašídy a další zboží.

Kromě toho newyorské Timesy píšou, že ministerstvo obchodu na Trumpův pokyn a bez ohledu na jeho romanci s Junckerem pokračuje v šetření, jestli auta dovážená z Evropy neohrožují americkou národní bezpečnost. Jeho kladný výsledek (je absurdní, přesto se dá předpokládat) by prezidentovi umožnil vyhnout se tomu, aby cla schvaloval Kongres. (Obchodní zákon dává americké vládě v zájmu bezpečnosti právo stanovit dovozní tarify v libovolné výši.)

Takže žádný zvrat. Jen příměří s prstem na spoušti, které potrvá do té doby, dokud bude vyhovovat Trumpovým zájmům v domácí politice. Padnout může s jeho každým dalším tweetem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services