Explozivní melouny a další ekonomické kuriozity roku 2011

Ondřej Tůma | rubrika: Publicistika | 4. 1. 2012 | 1 komentář
Explozivní melouny a další ekonomické kuriozity roku 2011
Už dávno a dávno se o penězích a ekonomice nemluvilo tolik jako v loňském roce. A mluvilo se nejen hodně, ale taky hodně vážně. Pojďme si tedy rychle letem světem připomenout některé kuriózní situace ze světa financí, ke kterým loni došlo. Třeba vás čtení o nich přiměje zvednout na chvíli koutky nebo aspoň obočí.

Loňský rok byl rokem jedinečných, nevídaných, absurdních jevů. Tedy minimálně ve světě financí. Všecko se točilo především kolem evropské dluhové krize, která dosáhla obřích rozměrů. Jak vůbec mohly státní dluhy dorůst do takových výšek, aniž proti tomu kdo něco udělal? Dřív vám nejspíš každý ekonom řekl, že něco takového není možné ani teoreticky. Inu – pokrok nezastavíš.

V Česku jsme si užívali s penzijní reformou. Je snad v republice aspoň patnáct lidí, kteří se orientují ve změti pilířů, penzijních fondů, penzijních společností, transformovaných a účastnických fondů, dvou procent vyvedených bůhvíodkud a tří procent zavedených bůhvíkam? Naštěstí máme své zkušenosti, a když mozku hrozí přehřátí, prostě vypneme a počkáme, co se stane. Většinou se nestane nic moc.

Všechny tyto ekonomické absurdity mají jednu nepříjemnou vlastnost – týkají se nás. Aby se nám ulevilo, vybírali jsme pečlivě z kuriozit, které se loni urodily ve světě financí a které se nás netýkají. 

Leden: Halíře dělají talíře, Půldolar dělá melouny

Americký hudebník Curtis James Jackson, známý pod uměleckým jménem 50 Cent, ukázal, jak mohou celebrity pohodlně přikrmit své už beztak tučné bankovní konto. Na podzim roku 2010 investoval drsný rapper 750 tisíc dolarů do společnosti H&H Imports a stal se jejím třetinovým vlastníkem. V půlce ledna 2011 pak na Twitteru vyzval svých 3,8 milionu fanoušků, aby masově nakupovali akcie této firmy a také výrobky její dceřiné společnosti. Hodnota H&H Imports během následujících tří dnů narostla o 700 procent.

Únor: Rusko – země zaslíbená, ve které z aut padají miliony

Při cestě z práce našel ruský řidič Fjodor Korotajev u silnice nedaleko města Vologdy několik napěchovaných tašek. Po jejich otevření zjistil, že jsou napěchované penězi. Svůj „úlovek“ si ale nenechal a dovezl jej na nejbližší policejní stanici. Ukázalo se, že jde o platy a sociální dávky (dohromady 3,7 milionu rublů), které vytrousil poštovní vůz, když se mu v zatáčce otevřely špatně dovřené dveře. Ruská pošta odměnila poctivého nálezce ročním předplatným desíti periodik. Bylo by pro vás předplatné Blesku, Práva a Mladé fronty dostatečnou odměnou?

Březen: V naší cukrárně jako od maminky

Majitel jedné cukrárny v londýnské čtvrti Covent Garden chce na trhu prorazit s opravdu netradiční novinkou. Svým zákazníkům nabízí zmrzlinu vyrobenou z mateřského mléka. Jedna porce Baby Gaga, jak svůj produkt pojmenoval, přijde na 14 liber, což rozhodně není málo (zhruba 430 korun). Někteří návštěvníci jeho podniku si v reportáži televizní stanice BBC chuť neobvyklé zmrzliny pochvalovali, jiní se po jejím požití rychle poroučeli na toaletu.

Duben: Lístky na divizi za půl mega? To není apríl!

Ve Velké Británii se prodávala nejdražší fotbalová permanentka na světě. Lístek za 15 tisíc liber, platící na všechny domácí zápasy sezony 2011/2012, však nenabízel Manchester United ani žádný jiný slavný velkoklub, nýbrž tým Peterborough United. Ten přitom v té době hrál až třetí nejvyšší soutěž. „V ředitelské lóži nám zbylo pár volných míst, tak jsme se rozhodli prodávat takové lístky,“ řekl deníku Daily Mail mluvčí klubu.

V českém prostředí jsme mohli zaznamenat zcela jinou marketingovou strategii. Chřadnoucí fotbalový klub SK Slavia Praha své vstupenky prodával na slevových serverech.

Květen: Poprask na melounové burze

Čínští zemědělci z východní provincie Ťiang-su se dostali do pořádné šlamastiky. Snažili se totiž, aby jejich melouny dozrávaly dřív a navíc ještě dorůstaly větší velikosti. Svého cíle chtěli farmáři dosáhnout zvýšeným množstvím chemikálií, kterými hnojili nezralé plody. Nadopované melouny ale začaly na polích hromadně explodovat, že by se minové pole před melounovým polem červenalo. Melounové se ale červenalo víc. Kde asi soudruzi z ČLR udělali chybu?

Červen: Statečná srdce v boji o zlevněné pivo

V obchodních domech Tesco ve Skotsku se strhlo nákupní šílenství, které musela na některých místech dokonce řešit policie. Vinen tím byl jeden ze zaměstnanců centrály řetězce, který omylem zadal příliš velkou slevu na velké balení piv. Tři tucty piv tak místo původních 31 liber (960 korun) stály pouze 11 liber (340 korun). Zpráva se rychle rozšířila po sociálních sítích a lidé vzali obchody útokem. Parkoviště byla přeplněná k prasknutí a v některých prodejnách museli při strkanicích o zlevněné balíky s pivem zasahovat muži zákona. Radši nedomýšlejme, jak by to vypadalo u nás, kdyby pivo zlevnilo o 60 procent.

Červenec: Pravá skotská nezávislost

Starší manželský pár z malého skotského přístavu Largs vyhrál rekordní jackpot v evropské loterii EuroMillions. Colin and Chris Weirovi se díky astronomické výhře 161 milionů liber (v přepočtu zhruba 4,9 miliardy korun) dostali mezi 140 nejbohatších Britů. Manželé se ale prý při utrácení získaných milionů nebudou příliš unáhlovat. Kromě tří domů pro sebe a své dva syny chtějí využít část finančních prostředků na cestování po světě, které si dříve nemohli dovolit. Zbohatlický život je jinak neláká.

Srpen: Angličané se učí baseball

Nepokoje a výtržnosti, které probíhaly v srpnu v několika anglických městech včetně londýnské metropole, měly také zajímavé „vedlejší“ účinky. Britský internetový obchod Amazon UK například zaznamenal, že během prvního dne pouličních bojů stoupl prodej baseballových pálek o víc než 6000 procent. Že za zvýšením prodeje s největší pravděpodobností nestálo náhlé nadšení pro americký národní sport a zavrhnutí tradičního kriketu, dokazuje také velký podíl prodaných obušků a pepřových sprejů. Otázkou je, zda by se mělo podobné zboží v době pouličních nepokojů vůbec prodávat nebo jestli by alespoň Amazon neměl preventivně dávat obyčejným lidem výrazné slevy na hokejovou brankářskou výzbroj a helmy na americký fotbal.

Září: Reebook a jeho boty proti lásce

Americký úřad pro kontrolu obchodních praktik Federal Trade Commission (FTC) potrestal firmu Reebook za klamavou reklamu pokutou 25 milionů dolarů. Společnost ve své reklamní kampani na dámské sportovní boty Easy Tone uváděla, že nošení této obuvi napomáhá ke zpevnění hýždí, stehen i lýtek. Reebook ale jaksi zapomněl poznamenat, že je k tomu zapotřebí také řádné fyzické úsilí v posilovně či na běžecké dráze. U televize posilování na pozadí neběží!

Říjen: PPZ – pytlík poslední záchrany!

Nizozemské železnice začaly ve svých vlacích bez toalet nabízet záchranný pytlík. Ten by měl posloužit cestujícím v době největší nouze. V Nizozemsku totiž v roce 2010 začaly v rámci úsporných opatření jezdit na nejkratších úsecích soupravy, ve kterých nejsou toalety. Tento krok vyvolal mezi cestujícími velkou nevoli a říjnová pytlíková kampaň je rozhodně neupokojila. Snad se o něco podobného nepokusí také České dráhy. Mohly by tak přijít o poslední cestující, kteří s nimi ještě chtějí jezdit.

Listopad: Není Fukušima, bude rýma!

Japonsko se s nedostatkem energie, která zemi hrozí od březnové katastrofy jaderné elektrárny Fukušima, rozhodlo vypořádat po svém. Vláda v listopadu vyzvala obyvatele země, aby se snažili nezapínat topení a místo toho se doma raději teple oblékali v několika vrstvách a připravovali si horké nápoje a polévky na zahřátí. V našich podmínkách není podobných výzev třeba, metod, jak uvést člověka do varu, má vláda celý katalog.

Prosinec: Valná hromada majitelů luxusních kár

I poslední událost, které se budeme věnovat, se odehrála v Japonsku. Rozhodně se však netýkala úsporných opatření. Na začátku prosince došlo v prefektuře Jamaguči k jedné z nejdražších hromadných havárii osobních automobilů. Na tamější dálnici si se svými plechovými miláčky vyjeli na společnou projížďku majitelé luxusních sporťáků. Řidič prvního z nich však nezvládl řízení, narazil do svodidel a ostatní auta do něj postupně nabourala. Při nehodě se dohromady sešrotovalo jedenáct luxusních aut značek Ferrari, Lamborghini a Mercedes. Podle prvních odhadů se škoda pohybovala okolo pěti milionů dolarů.

Nad čím jsme kroutili hlavou loni?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Váš vlak se nevejde do stanice! Ekonomické kuriozity roku 2014

31. 12. 2014 | Ondřej Tůma

Váš vlak se nevejde do stanice! Ekonomické kuriozity roku 2014

Tak jako každý rok se i letos ve světě peněz odehrála kuriózních příběhů, nad kterými nezbývá než nevěřícně kroutit hlavou. Pomozte nám z našeho seznamu vybrat ten nejbláznivější.

České top ten: deset českých hitů o penězích. Který je ten nej? Záleží na vás

31. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

České top ten: deset českých hitů o penězích. Který je ten nej? Záleží na vás

Ve včerejším přehledu světových hitů o penězích jsme vás vyzývali, abyste nám posílali tipy na český výběr. A potěšilo nás, že oba kousky, které naši čtenáři doporučovali, už jsme na... celý článek

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

31. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

Akcie společnosti Apple spadnou na polovinu, v Evropě dojde ke znárodnění padesáti bank a novým americkým prezidentem se stane dosud neohlášený kandidát. Saxo Bank přichází se svými... celý článek

Top ten: vybrali jsme nejlepší písně o penězích, pomozte je seřadit!

30. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Top ten: vybrali jsme nejlepší písně o penězích, pomozte je seřadit!

V předvečer Silvestra se leckdo probírá domácí diskotékou, aby vybral na nadcházející večírek ty nejlepší skladby. Redakce Peníze.cz samozřejmě přichází se svými tipy. Nic podle nás... celý článek

Očima expertů: Rok 2011 zkazili neschopní a zkorumpovaní politici

30. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Rok 2011 zkazili neschopní a zkorumpovaní politici

Jak hodnotí rok 2011 osobnosti ze světa financí a byznysu? Přečtěte si, co letos nejvíce naštvalo a potěšilo Pavla Kohouta, Aleše Michla, Tomia Okamuru a další oslovené odborníky.

Partners Financial Services