Fondy: vánoční útlum

Petr Fejtek | 27. 12. 2006
Fondy: vánoční útlum
Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly jen zcela okrajově. Na fondy zkrátka nezbylo – ani čas, ani peníze.

Tedy žádné velké peníze, protože 170 miliónů zase úplně k zahození jistě není. Právě tolik totiž přeplulo vánoční misku s vodou a svíčičkou na palubě. Přitom bezmála 300 miliónů sice zamířilo do zajištěných fondů, ale kdo jen trochu sleduje cvrkot, ví, že značná část z těchto miliónů musela nejdřív lepit díry v ostatních skořápkách. Jo a Max 8 stále ještě pod stromečkem nebyl, kam jsme ho jen mohli schovat? Ten by ještě mohl zlepšit silvestrovskou náladu.

Neslavné fix income

Je to nejen vánoční zvyk, ale už pravidlo, že fondy peněžního trhu drží kasu a sezónně musí pustit chlup, tentokrát ovšem 100miliónový. K tomu přidaly 25 miliónů dluhopisové fondy, ale ty nikomu příliš radosti nepřinášejí už druhé Vánoce. Ani tentokrát nic pod stromeček nepřidaly, naopak kromě těch korporátních zase nějakou tu desetinku procenta ztratily.
Roční výkony se krčí pod 2 %, dlouhý nos na všechny dělá jen Conseq Dluhopisový (profil, názory) s 2,67 %. Ani Conseq Dluhopisy Nové Evropy (profil, názory) se nemusí za svých 2,04 % stydět, i když půlročních 9,47 % vypadá mnohem impozantněji (především to ovšem dokazuje jeho mnohem vyšší volatilitu). Ale ani se mi nechce opakovat, jakou potřebu vyková v síni ten, kdo se bojí. Že by to měl Honza Vedral nějak „zadobře nahoře“? Anebo měl portfoliomanažer Ondřej Matuška někde protekci? Ale kde, mohou zpytovat své křišťálové koule konkurenti.

Akcie zase zlobily

Zatímco u Mikuláše jim to celkem prošlo a čerta zase nechaly na pokoji, předvánoční období si pod stromeček nedají. A to ještě pondělí vypadalo, jako že jedeme na Havaj. Po pátečním historickém maximu Dow Jones se v úterý úrodně zazelenala celá Evropa, a tak i pražský index PX dopoledne dosáhl nového historického rekordu přes 1630 bodů, ale pak trochu „vychladla“ – jakoby tušila, že i Amerika po povedeném startu nakonec obrátí k jihu. Přesto Reuters publikuje anketu: 13 z 15 investičních stratégů oslovených Reuters považuje akcie v roce 2007 za „nejlepší sázku“.
V úterý však přišla studená sprcha… padla kosa na (americký) kámen a Evropa zrudla vzteky. Ani odpoledne nepřišlo rozhřešení: v USA index cen výrobců PPI v listopadu vystoupal na 2 % (očekávalo se +0,5 %), což sice znamená nejvyšší hodnotu za posledních 32 let, zámořské trhy však tuto situaci ustály.

Santa ani v Americe nenadělil

U nás však vypnul ČEZ, když oznámil nižší odhad růstu v příštím roce, než se očekávalo (zejména vinou výhledu dvouměsíční odstávky Temelína). Pokles (včetně 1 % za poslední půlhodinku) u nás indexu PX uťal 2,5 % – ČEZ celkem ztratil 5,5 % skoro jako Praha ztratila i Budapešť a dokonce 3,14 % ukousla Varšava. Startovacím impulsem ale prý byl i výprodej na rozvíjejících se trzích odstartovaný 15% propadem thajského trhu.
Středa sice bylo něčeho pozitivního třeba, ale zatím posílily jen obavy z horšího než očekávaného ochlazení americké ekonomiky po zveřejnění HDP za 3. čtvrtletí: vzrostl jen o 2 %, zatímco průměrný odhad analytiků činil 2,2 %.
Takže nejen u nás, ale i na evropské scéně zavlály červené vlajky. Jakoby Santa natáhl svou červenou čepici a všech 30 společností z indexu Dow Jones kleslo.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Co ještě zachránit?

Erste si pomohla (cílovou cenu zvýšila HSBC až na 73 eur), zatímco ČEZu chladne pod kotlem. Jedinou šanci máme ještě snad v Americe, kde se začíná obchodovat již 26. prosince a u nás až 27. Naděje umírá poslední, ale není jí příliš, protože standardní vypořádání obchodů se beztak odehraje až v novém roce.
V lepším případě tak „doženeme“ vzpomínky na únorové rallye a roční růst 8 až 9 % – se započtením dividend tedy 10 %.
Vítězné fondy si ale připisují i lepší zhodnocení – ukazuje se tedy prozíravost diverzifikace. Přímo na zakroucení hlavy je však zcela protisměrný tok do dvou našich největších akciových fondů „ zatímco do ISČS Sporotrendu (profil, názory) 55 miliónů korun přišlo, z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) 55 miliónů korun odešlo…
Prakticky všem akciovým fondům předvánoční týden pustil žilou, zmíněný ISČS Sporotrend spadl téměř o 1,8 %. To Conseq akciový (profil, názory) sice ztratil také téměř 1,2 %, ale na ročním výnosu se chlubí krásnými 18,6 % (na rozdíl od pouhých 7,54 % Sporotrendu). Conseq akciový je vůbec z našich běžně dostupných fondů nejvýkonnější. Jak prozíravé bylo snížení podílu tuzemských akcií – takže další gratulace míří do Burzovního paláce, ač ne na burzu. Conseq prodává třeba i pěkný Templeton Asian Growth, který sice dosáhl skoro 32,5 %, ale v dolarech – tedy v korunách musíme odečíst mínus 15,5 máme jen 17 %.
Vůbec jak velkou ránu musel vydržet náš investor v dolarových aktivech, ukazuje pětiletý horizont: za tu dobu index S&P 500 vydělal 35 %, ale náš korunový investor prodělal 25 %. Jak ta lákavá zelená barva vyšisovala…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištění vrabci vítězí

18. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové... celý článek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

4. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i... celý článek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

27. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen konzervativní půlmiliarda

Tentokrát sice do zajištěných fondů zamířilo jen 300 miliónů korun, ale to jen proto, že skončilo upisování Maxe 7, a tak zbylých 200 miliónů skončilo ve fondu peněžního trhu.

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

20. 11. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bez zajištěných jakoby nebyly

Už je to až smutek, popisovat trh fondů. Vypadá to, že bychom klidně mohli na ty dvě tisícovky u nás nabízených zapomenout a sledovat jen tu aktuální top ten zajištěnců.

Partners Financial Services