Stavební spořitelny ruší poplatek za předčasné ukončení smlouvy

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 10. 2019 | 3 komentáře

Wüstenrot se snaží získat i klienty, kteří se nechtějí vázat na povinných šest let stavebního spoření a bojí se, že budou potřebovat uložené peníze dřív.

U nově sjednaných smluv odpustí poplatek za její předčasné ukončení, jestliže trvala aspoň dva roky. Nabídka platí až do odvolání pro všechny nové smlouvy nezávisle na věku klienta.

Následuje tak některé konkurenty, kteří poplatek za předčasné zrušení vymazali (přinejmenším dočasně) už dřív. Wüstenrot jinak standardně vybírá při předčasném ukončení spoření – tedy před naplněním šestileté vázací doby – sankční poplatek 0,9 procenta z cílové částky.

Českomoravská stavební spořitelna (Liška) odpouští poplatek za předčasné zrušení, jestliže k němu dojde aspoň po třech letech od sjednání smlouvy. „Takovou možnost využívají klienti, kteří chtějí spořit třeba na poslední chvíli před důchodem (a výnos jim dává smysl i bez státní podpory). Nebo lidé, kteří se dostanou do jakýchkoli finančních potíží a peníze potřebují vybrat,“ upřesňuje mluvčí ČMSS Tomáš Kofroň.

Standardní poplatek u Lišky je 0,5 procenta z cílové částky, minimálně však 2000 korun. „Drtivá většina klientů ale spoří minimálně po dobu šesti let – nejen kvůli státní podpoře, ale i kvůli možnosti budoucího výhodného úvěru,“ zdůrazňuje Kofroň.

Srovnání stavebka

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) neúčtuje poplatek při vypovězení smluv uzavřených od letošního dubna. U starších smluv si strhne jedno procento z cílové částky. „V individuálních případech po posouzení situace klienta můžeme poplatek odpustit,“ dodává mluvčí Monika Kopřivová.

Modrá pyramida už od roku 2011 neúčtuje poplatek za předčasné vypořádání smlouvy po aspoň třech letech jejího trvání, ovšem pouze u speciální nabídky pro starší klienty – jde o tarif Spoření Pohoda (dříve Spoření třetího věku). „Je určen pro klienty ve věku od 55 let, pro které je možnost výběru prostředků již před koncem šestileté zákonné vázací lhůty nejvíce atraktivní,“ vysvětluje mluvčí Hana Vaněčková. V ostatních případech vybírá jedno procento z cílové částky.

Také u Raiffeisen stavební spořitelny činí standardní poplatek za předčasné ukončení jedno procento z cílové částky. „Zatím se jeho nastavení nechystáme měnit,“ říká mluvčí Lenka Molnárová.

Na tom, že klient při zrušení smlouvy dřív než po šesti letech přijde o státní podporu, se nic nemění. Tohle pravidlo plyne přímo ze zákona a žádná stavební spořitelna ho zrušit nemůže. I proto je předčasné ukončení stavebního spoření nevýhodné, protože u současných tarifů nabídne v nejlepším případě úrok 1,2 % (u variant pro mladé až 1,5 %), což je méně než u dobrých spořicích účtů nebo termínovaných vkladů. Inflaci, která se dlouhodobě pohybuje nad dvěma procenty, dokáže stavební spoření porazit právě až díky státnímu příspěvku.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services