Stavební spořitelny útočí

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 31. 5. 2018
Letos by měla končit fixace až 150 tisíců hypoték. Stavební spořitelny si v posledních letech kvůli zásahům zákonodárců spíš jen lízaly rány. Teď se chystají na frontální útok.
Stavební spořitelny útočí

Stavebnímu spoření se blýská na lepší časy. Můžeme tak usuzovat ze statistik Ministerstva financí, které minulý týden zveřejnilo čísla z trhu za první čtvrtletí letošního roku. Od ledna do konce března si Češi sjednali 109 tisíc nových smluv, což je v meziročním srovnání takřka třicetiprocentní nárůst.

Dohromady evidovaly stavební spořitelny na konci prvního kvartálu 3 198 510 smluv ve fázi spoření. Klienti na nich mají uloženo přes 354 miliard korun. I když lidí v systému stavebního spoření od konce roku 2017 opět trochu ubylo (přibližně 14 tisíc), odborníci se shodují, že by se po patnácti letech mohl definitivně zastavit pokles počtu smluv. Nejvíc – 6,3 milionu – jich bylo v roce 2003. Následně jich kvůli snižování státní podpory ubyla skoro polovina.

Lákavé úvěry

Hlavní zbraní stavebních spořitelen dnes ale není spoření jako takové, stávají se jí úvěry. Průměrné úrokové sazby hypoték jdou totiž v posledním roce a půl nahoru. Na konci března byly podle údajů České národní banky na úrovni 2,43 procenta. Úroky zajištěných úvěrů ze stavebního spoření byly v průměru nižší – 2,13 procenta.

„Tento vývoj bude určitě pokračovat i po zbytek letošního roku. Stavební spořitelny nejsou tolik závislé na vývoji tržních sazeb a můžou na jejich růst reagovat pomaleji než poskytovatelé hypoték,“ říká předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kořínek. Podle něj se budou sazby hypoték pohybovat na konci roku kolem tří procent, zatímco úroky úvěrů od stavebních spořitelen budou zhruba o půl procentního bodu nižší.

Propojeno!

Úrokové sazby úvěru ze stavebního spoření se sjednávají dopředu, už ve smlouvě o stavebku, a jsou zákonem regulované. Lidé, kteří dnes uzavřou smlouvu o stavebním spoření, získají v budoucnu nárok na úvěr se sazbou mezi 3,5 až 4 procenta. Jakmile úrokové sazby hypoték překročí určitou hranici, začnou být úvěry ze stavebka velmi zajímavé.

Hypotékám rostou sazby, stavebko bude na koni

Definitivně tedy končí doba, kdy stavební spořitelny prohlašovaly, že se s bankami o klienty nepřetahují. Podle odhadů by jen letos měla končit fixace zhruba 150 tisíců hypotečních úvěrů. Refinancovat se tak budou hypotéky v objemu 45 miliard korun a stavební spořitelny by chtěly ukousnout co největší podíl. „Samozřejmě s bankami nejsme stoprocentní konkurenti. Cílíme na nižší částky, na mainstreamové klienty s dobrou kreditní historií. Jestliže ale některým klientům dokážeme nabídnout lepší servis, než je hypotéka v bance, nevidím důvod, proč bychom se do toho neměli pustit,“ dodává Tomáš Kořínek z ČMSS.

Velkou výhodou stavebního spoření je dnes i to, že klient má už při podpisu smlouvy garantováno, za jakých podmínek si může vzít úvěr v následujících šesti letech. Kde se budou v té době pohybovat sazby hypoték, můžeme přitom jen spekulovat. 

Na konci letošního března měli klienti stavebních spořitelen napůjčováno přes 248 miliardy korun. Jen za loňský rok to bylo 55,3 miliardy korun, což je nejvíc od roku 2010. 

Srovnání stavebního spoření

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

V závětří

Není to tak dávno, co chtěl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek stavebkem otřást v základech. Kromě snížení státní podpory se v roce 2012 snažil ve Sněmovně prosadit i zavedení účelovosti pro peníze, které lidem na spořicí smlouvy přidává stát. Největším z plánovaných zásahů mělo být však otevření trhu stavebního spoření i běžným bankám. To by podle některých ekonomů znamenalo faktický konec stavebního spoření v Česku.

Po pádu vlády Petra Nečase ale skončily Kalouskovy návrhy u ledu. A stavebním spořitelnám se od té doby dýchá mnohem lépe. Když jsme před loňskými parlamentními volbami rozesílali v rámci našeho předvolebního speciálu otázky zástupcům ANO, ČSSD a KSČM – tedy stranám, které by se měly podle všeho víc či míň podílet na příští vládě, všichni se shodně vyjádřili, že systém stavebního spoření nechtějí žádným způsobem omezovat.

Důvodem, proč se dnes zákonodárci o stavební spoření příliš nezajímají, je nepochybně i to, že v loňském roce stát vyplatil na podpoře stavebního spoření 3,95 miliardy korun. Ještě v roce 2009 to přitom bylo 13,26 miliardy korun. Mnoho už by se tedy pro státní rozpočet uspořit nedalo.

Anketa

Máte sjednané stavebko?

O vysoké efektivitě státní podpory stavebního spoření se snaží přesvědčit i Asociace českých stavebních spořitelen, která upozorňuje na poměr mezi vyplacenou státní podporou a objemem úvěrů ze stavebního spoření. „Zatímco před sedmi roky připadalo na jednu korunu státní podpory zhruba pět korun úvěrů, postupem času se efektivita vyšplhala až na současných čtrnáct korun,“ říká tajemník asociace Jiří Šedivý. Jen výnos daně z přidané hodnoty, kterou stát získává z projektů úvěrovaných stavebkem, podle něj víc než dvojnásobně převyšuje roční sumu státní podpory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services