Jak vydolovat ze stavebního spoření nejvíc: čas je do konce roku

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 21. 12. 2017 | 8 komentářů
Kdo si chce zajistit nejvyšší možnou státní podporu stavebního spoření, měl by zbystřit. Přečtěte si, do kdy je možné poslat peníze, případně založit novou smlouvu, abyste dosáhli na maximum.
Jak vydolovat ze stavebního spoření nejvíc: čas je do konce roku

Jako každoročně, i letos vám přehledně a na jednom místě připomínáme, co musíte udělat, abyste se neochudili a ze svého stavebního spoření vytěžili co nejvíc.

Do kdy poslat peníze

Pravidla pro státní podporu stavebního spoření zůstávají nezměněná. „Na začátku nového roku se sečtou vklady účastníků a úroky, odečtou se poplatky a daně z úrokového výnosu; tím dostaneme ročně uspořenou částku, z které lze zjistit výši státní podpory. Každému spořícímu klientovi stát připíše na účet deset procent z ročně uspořené částky, nejvýše ale z dvaceti tisíc korun. Nejvyšší suma, kterou můžete získat, jsou tedy dva tisíce korun,“ vysvětluje mluvčí Asociace českých stavebních spořitelen (ASČS) Jiří Šedivý.

Srovnání stavebního spoření

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

Abyste na maximální příspěvek dosáhli, musíte za daný rok na účet stavebka vložit alespoň zmiňovaných dvacet tisíc. Vůbec nesejde na tom, jestli peníze ukládáte pravidelně nebo jednorázově. Rozhodující je stav účtu k poslednímu prosinci. Ještě pořád je čas resty vyrovnat a dočkat se maximální podpory. Silvestr letos připadá na neděli, takže dnem D bude pátek 29. prosince.

Nejsnazší je poslat peníze bankovním převodem. Předem si ale zjistěte, jak dlouho peníze z vaší banky na účet stavební spořitelny půjdou. Některé banky to expresní platbou zvládnou ještě 29. prosince, radši ale příkaz zadejte alespoň o den nebo dva dřív.

Platba složenkou může trvat až pět pracovních dní, letos už ji radši neriskujte.

Třetí možností je vložení peněz osobně na přepážce stavební spořitelny. Půjde to ještě v pátek 29. prosince. U některých stavebních spořitelen jen na centrále, u jiných můžete využít i pobočky bank stejné finanční skupiny.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Ptáme se ve stavebních spořitelnách

Jak a kdy peníze poslat, abyste na nejvyšší podporu dosáhli, jsme zjišťovali ve stavebních spořitelnách.

  • „Platbu je nutné odeslat tak, aby u nás byla připsána do konce roku. Přesné časování závisí na lhůtách banky, ve které má klient účet. Doporučujeme nečekat na poslední pracovní den roku, i když i to některé banky zvládnou… Totéž platí pro vklad hotovosti v klientově bance, my u našich obchodních zástupců hotovostní vklady neumožňujeme,“ sdělil nám mluvčí Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kofroň.
  • V Raiffeisen stavební spořitelně je podle mluvčí Lenky Molnárové nejzazší možností bankovní převod s datem splatnosti 29. prosince, termín odeslání doporučuje ověřit na pobočce vaší banky. „Vklad v hotovosti je možné provést na centrále Raiffeisen stavební spořitelny (Koněvova 99, Praha) nejpozději 29. prosince do čtrnácti hodin.“
  • Také ve stavební spořitelně Wüstenrot je třeba bezhotovostní převod zadat tak, aby byla platba na účet stavební spořitelny připsána do 29. prosince. „Vklad v hotovosti je možné provést na pokladně v centrále Wüstenrot (Na Hřebenech II 1718/8, Praha) nejpozději 29. prosince do patnácti hodin,“ říká mluvčí Jiří Janeček. A dodává, že klienti můžou hotovost složit také na pobočkách Expobank CZ a MONETA Money Bank, podle pokladních hodin poboček, nejpozději do 29. prosince.
  • I Modré pyramidě musíte peníze poslat nejpozději se splatností 29. prosince. Pokud máte účet v Komerční bance, stihnete to ještě expres platbou odeslanou v pátek devětadvacátého do čtrnácti hodin. „Standardní hotovostní vklady v korunách, které mají být v jiné bance zúčtovány ještě v roce 2017, předejte ke zúčtování na přepážce nejpozději ve čtvrtek 28. prosince se splatností nejpozději 28. prosince, prostřednictvím samoobslužného boxu nejpozději ve středu 27. prosince se splatností nejpozději 28. prosince,“ pokračuje mluvčí Modré pyramidy Hana Vaněčková.
  • Ve Stavební spořitelně České spořitelny je nejzazším termínem pro vklad 31. prosinec do dvaceti tří hodin, a to prostřednictvím vkladového bankomatu. Elektronicky je možné peníze převést příkazem do 28. prosince do konce pracovní doby, spěšným příkazem do 29. prosince do dvanácti hodin; přes Servis 24 / George lze elektronicky peníze poslat nejpozději 28. prosince do dvaceti tří hodin, případně spěšným příkazem do 29. prosince do čtrnácti hodin. Vklad hotovosti v pobočce České spořitelny můžete provést do 29. prosince do konce pokladních hodin, ve víkendových pobočkách do 31. prosince do 12 hodin.

Stavebko založte ještě letos

Jestli už teď víte, že si chcete stavební spoření pořídit, nečekejte na leden. Když to stihnete do konce prosince, získáte státní podporu i za letošní rok. Když vložíte alespoň dvacet tisíc korun, můžete podporu za letošek čerpat dokonce v maximální výši dva tisíce korun. Opět si ale musíte pohlídat, aby se vám vklad započetl ještě do letošního roku, zaplacený musí být včas.

  • „Smlouvu lze na naší centrále (Vinohradská 3218/169, Praha 10) uzavřít nejpozději 29. prosince do šestnácti hodin. Pokud ji podepíšete u obchodního zástupce, měli byste zaslat platbu tak, aby byla na účet ČMSS připsána do konce roku, záleží na zúčtovacích termínech bank,“ uvádí mluvčí ČMSS Tomáš Kofroň.
  • V Raiffeissen stavební spořitelně můžete smlouvu uzavřít na pobočkách podle jejich pracovní doby. „Některé pobočky však můžou mít zavřeno, je nutné otevírací dobu ověřit. Klienti také můžou přijít na centrálu v Praze, v pátek 29. prosince bude otevřená do čtrnácti hodin.“
  • I ve Wüstenrotu je možné nové stavebko uzavřít nejpozději 29. prosince. „Smlouvu lze uzavřít u našich finančních poradců a v regionálních centrech. V rámci pražského regionálního centra můžete využít otevřené pokladny a vložit prostředky na pokladně ještě 29. prosince do patnácti hodin,“ přidává mluvčí Jiří Janeček.
  • U Modré pyramidy můžou klienti Komerční banky smlouvu o stavebním spoření uzavřít online v internetovém bankovnictví MojeBanka a rovnou v něm i převést peníze. „Všechny potřebné informace jsou uvedené v této aplikaci,“ doplňuje mluvčí Modré pyramidy Hana Vaněčková. Na pobočce můžete stavební spoření založit do 28. prosince, ale pouze za předpokladu podepsání formuláře biometrickým podpisem. „V krajním případě 29. prosince do dvanácti hodin ve Vzdělávacím a tréninkovém centru na centrále Modré pyramidy (Bělehradská 222/128, Praha).“
  • U Stavební spořitelny České spořitelny můžete smlouvu uzavřít online, případně na pobočkách České spořitelny podle jejich provozní doby.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2017 11:43, David Kudrnovský

Mě se líbí jak Stavební Spořitelny vypovídají ty "staré" pro ně nevýhodné smlouvy, aby nemuseli vyplácet úroky vyšší než 2%. Těším se až Stavební spoření po připsání státní podpory zruším beztak ho mám už 6 let a úrok se státní podporou pokryje tak akorát poplatek za vedení účtu a daň a zbytek spolkne inflace tak, že bych řekl, že na tom ještě lidé dost prodělávají.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services