Jak vypovědět stavební spoření. S čím počítat, když ho zrušíte předčasně

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 13. 11. 2017 | 2 komentáře
Jak vypovědět smlouvu o stavebním spoření? A co když peníze potřebujete dřív, než uplyne šestiletá vázací lhůta? Nevyplatí se to: přijdete o státní podporu, stavební spořitelna si navíc naúčtuje poplatek. Každopádně ale nepočítejte, že se k penězům ze stavebka dostanete rychle.
Jak vypovědět stavební spoření. S čím počítat, když ho zrušíte předčasně

Smlouvu o stavebním spoření můžete vypovědět kdykoli. Když ji ukončíte před koncem šestileté vázací doby, připlatíte si a přijdete o celou státní podporu – stavební spořitelna ji pošle zpět Ministerstvu financí. Rozhodující přitom není termín podání výpovědi, ale termín, ke kterému smlouva skutečně skončí. Kdo na peníze spěchá, může smlouvu vypovědět s předstihem tak, aby výpovědní lhůta doběhla s koncem vázací doby.

Kolik si vezme stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna si za předčasné vypovězení stavebka účtuje 0,5 procenta z cílové částky, Modrá pyramida jedno procento, Raiffeisen stavební spořitelna požaduje jedno procento z cílové částky (minimálně 500 korun), Wüstenrot 0,9 procenta z cílové částky, Stavební spořitelně České spořitelny zaplatíte 0,5 procenta z cílové částky (u smluv uzavřených od 1. 10. 2012 do 31. 5. 2013) nebo jedno procento z cílové částky (u smluv uzavřených později).

Srovnání stavebního spoření

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

Těšit vás může aspoň to, že při předčasné výpovědi vám kromě vašich vkladů zůstanou také úroky z vkladů a úroky ze státní podpory (o kterou přijdete).

Jak vypovědět stavebko

Smlouva o stavebním spoření se vypovídá písemně, na pobočce stavební spořitelny nebo poštou. Když zvolíte druhou cestu, budete muset svůj podpis nechat úředně ověřit.

Výpovědní lhůta trvá tři měsíce a začíná běžet na začátku měsíce, který následuje po měsíci, když jste výpověď doručili stavební spořitelně. Takže když výpověď doručíte nebo podáte na pobočce v říjnu, výpovědní lhůta se rozbíhá prvního listopadu. Po jejím konci smlouva zanikne a stavební spořitelna úspory vyplatí – na účet, který ve výpovědi určíte.

Jestli chcete smlouvu ukončit a blíží se konec roku, vyplatí se ještě chvilku počkat. Když odložíte ukončení smlouvy na leden, můžete dostat státní podporu i za tento kalendářní rok. Státní podpora se vyplácí vždy k penězům naspořeným v daném roce, nezávisle na tom, v jakém měsíci jste peníze na účet stavebka vložili. Nárok na připsání záloh státní podpory vzniká k poslednímu prosinci roku, na účty se připisují v následujícím roce, obvykle v dubnu. Takže když peníze vložíte ještě v lednu a na konci měsíce pak smlouvu ukončíte, vyplatí vám stavební spořitelna státní podporu ještě napřesrok. Výpověď můžete podat i dřív, rozhodující je termín ukončení smlouvy.

Anketa

Uvažovali jste někdy, že byste vzali peníze ze stavebka dřív?

Pohlídat byste si ale měli také, aby nenaspořili zbytečně moc. Když „přespoříte“ (zůstatek na vašem účtu je vyšší než sjednaná cílová částka), stavební spořitelna si při ukončení smlouvy naúčtuje poplatek z rozdílu mezi zůstatkem na vašem účtu a dohodnutou cílovou částkou.

Potřebuju peníze dřív

Pokud se ke svým penězům nutně potřebujete dostat rychleji než za tři měsíce, můžete stavební spořitelnu požádat o prominutí nebo zkrácení výpovědní doby. Bude záležet na podmínkách a vstřícnosti vaší stavební spořitelny. Poplatek za zkrácení výpovědní doby na několik dnů nebo týdnů obvykle dělá půl procenta z cílové částky, procento ze zůstatku na účtu a podobně. Pomůže, když si u stavební spořitelny založíte novou smlouvu o stavebním spoření a vložíte na ni nějaké peníze, pak obvykle bývají spořitelny ochotné peníze ze staré smlouvy vyplatit dřív.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+115
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services