Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 9. 3. 2015 | 56 komentářů
Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého nezletilého.
Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Nákup rodinného auta. Rekonstrukce bytu. Nebo prostě finanční tíseň, větší nečekané výdaje. Mysleli jste, že v takovém případě v nejhorším sáhnete na peníze, které posíláte potomkovi na stavební spoření? Omyl! Podle zákona jsou výhradně dítěte, na jehož jméno se uzavírala smlouva. Rodiče se k nim bez schválení opatrovnického soudu nesmí dostat.

Přesnější (a přísnější) pravidla

Nejsou daleko doby, kdy stavební spoření bylo král a nebylo výjimkou, když měl v rodině každý aspoň jedno. A na otázku, jak spořit dětem na start do života, bylo stavebko odpověď div ne výhradní. Stavební spoření bylo i s ohledem na štědrost státní podpory výnosné, bylo bezpečné a jednoduché. A po uplynutí šestileté vázací doby byly peníze v zásadě volné.

Dnes je stavebko bezpečné a jednoduché. Pokud jde o výnosnost, už to není takové terno, a pokud jde o možnost peníze použít vcelku na cokoli… Jestli jste uzavřeli stavebko dítěti, dnes se to bere doslova. 

Dřív bývaly stavební spořitelny benevolentní a peníze vyplácely proti žádosti s podpisy rodičů v podstatě na požádání, bez průtahů a komplikací. Vysloužily si za to ale nejprve pokárání České národní banky, regulátora trhu se stavebním spořením, a pak, na začátku loňského roku, začal platit nový občanský zákoník, který upřesňuje, jakým způsobem můžou zákonní zástupci nezletilého nakládat s jeho majetkem. Potřebují souhlas opatrovnického soudu. 

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Soudy: Nejednotná praxe

Smluv sjednaných na nezletilé klienty je podle našich informací zhruba sedmnáct procent všech stavebních spoření, přibližně tedy nějakých 650 tisíc. Většina rodičů samozřejmě šetří dětem ve stavební spořitelně, aby si peníze mohly vybrat, až dosáhnou plnoletosti. Většina z nich taky nebude mít důvod na svém úmyslu něco měnit. Případů, kdy musí přijít ke slovu opatrovnický soud, ale přesto při tak velikém celkovém čísle není málo. Soudy, na které se nahrnula nová práce navíc, nejsou zrovna nadšené.

Jak to vypadá v praxi? Rodiče, kteří chtějí ukončit smlouvu svého potomka, musí nejprve u příslušného soudu (podle místa bydliště dítěte) podat návrh na schválení právního jednání učiněného za nezletilého; podání i celé řízení nejsou zatížené žádnými poplatky. Pokud soud návrh schválí, musí stavební spořitelna rodičům peníze vyplatit. „Během řízení soud zkoumá, jestli budou peníze skutečně použity ve prospěch dítěte. K tomu může požadovat doklady a další informace či důkazy. Zpravidla soud rozhodne dříve, než uplyne výpovědní lhůta smlouvy,“ vysvětluje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Podotýká ovšem, že praxe jednotlivých soudů se dost odlišuje. „Některé se skoro diví, že musí tyto záležitosti vůbec schvalovat, někde se naopak případy podrobně zkoumají,“ říká Šedivý.

Srovnávač stavebka

Musíte zrovna nutně založit nové stavebko? Tak to se vyplatí srovnati, kolik která spořitelna nabízí na úrocích a kolik si bere na poplatcích.

Srovnejte to!

Stavební spoření

Stavební spoření se hodí, ať už chcete peníze naspořit nebo si je výhodně půjčit. Je nejzajímavějším státem garantovaným způsobem uložení peněz. Spočítejte si kolik získáte v rámci stavebního spoření na naší kalkulačce.

Může dojít na sociálku. I v lepších rodinách

Hypoteční a úvěrová analytička společnosti Partners Lucie Drásalová pak upozorňuje, že výjimkou není ani to, že se řízení protáhne i na čtyři měsíce (obvyklá výpovědní lhůta je u stavebka tři měsíce). Bývá to tehdy, když žádost prověřují sociálka, tedy úředníci, kteří by měli hájit zájmy nezletilce. „Sociální pracovnice se donedávna volaly jen ke komplikovaným případům, nyní se lze v praxi setkat i s tím, že posuzují situaci v takzvané ‚kompletní rodině‘,“ říká Drásalová a doporučuje, aby si rodiče do nejmenších detailů připravili informace a podklady o tom, jak peníze ve prospěch dítěte využijí. Ani to ale není zárukou, že jim soud nakonec vyhoví. Některé verdikty prostě patří do kategorie těžko pochopitelných.

Ukázkovým příkladem je zkušenost rodiny, která založila synovi stavební spoření hned po jeho narození s myšlenkou, že mu před nástupem do první třídy zařídí nový pokojíček. Rodiče každý rok ukládali dvacet tisíc korun, aby dosáhli na nejvyšší možnou státní podporu. Když se v loňském roce po uplynutí vázací doby vydali pro našetřených víc než sto třicet tisíc korun, tak byli překvapeni z toho, že jim stavební spořitelna nechce peníze vyplatit bez soudního rozhodnutí. O tom, že bude něco takového potřeba, totiž neměli tušení. Překvapení bylo o to větší, když opatrovnický soud jejich návrh zamítl. A to přesto, že předložili kompletní rozpočet, který obsahoval rozpis jednotlivých položek, včetně stavebního návrhu přestavby pokoje.

V jiném případě zase soud zamítl návrh rodičů, kteří chtěli za prostředky ze stavebního spoření jejich potomka přestavět dětský pokoj. Soudu se totiž nelíbilo, že pokoj obývají i další děti dotyčného manželského páru, takže by prý peníze nebyly využity pouze ve prospěch dítěte, na které byla vedena smlouva.

Anketa

Budete ještě zakládat stavebko?

Komu zůstal černý Petr?

Problematické případy, kdy soud návrh rodičů na výplatu peněz zamítne, jsou pro stavební spořitelny choulostivé. Mluvit se jim o nich nechce. „Většinou výraznější problémy nenastávají. Počet komplikovaných případů rozhodně není tak enormní, jak se snaží prezentovat média,“ odpovídá například na náš dotaz tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Jitka Jechová.

Je to pochopitelné. Popularita stavebního spoření – a počet smluv – rok od roku klesá. Aby se mluvilo o tom, že zadní vrátka, se kterými u spoření pro dítě rodiče počítávali, jsou zamčená, a že pro klíč se musí k soudu (se kterým chce málokdo mít co do činění, i kdyby šlo o banalitu a jedno razítko) – to se jeho prodejcům nehodí. Rodiče se ale už ptají. „Zaznamenali jsme vyšší počet dotazů zákonných zástupců na tuto problematiku. Obracejí se i na naše obchodní zástupce. Připouštíme, že tento fakt může být důležitým motivátorem k rozhodnutí, zda smlouvu o stavebním spoření dítěti uzavřít, či nikoli,“ říká o nutnosti počítat s opatrovnickým soudem ředitel marketingu Českomoravské stavební spořitelny Rostislav Trávníček.

Stavební spořitelny proto začínají přemýšlet o tom, jestli by se nemohla pravidla zase změnit. Jenže měnit pravidla v tomto případě znamená změny v občanském zákoníku nebo novelizaci zákona o stavebním spoření. A od úvah ke schválení Parlamentem a podpisu prezidenta je daleko.

V dohledné době se tedy určitě nic měnit nebude.

Dobrá zpráva je to jistě pro dědečky a babičky, kteří chtějí spořit vnoučatům: mají teď větší jistotu, že peníze na ně počkají. Rodiče, kteří sice chtěli dětem spořit, ale chtěli mít také zároveň pocit, že by se k penězům mohli v případě nenadálé potřeby dostat dřív, si najdou jiný způsob ukládání a zhodnocování peněz (nebudou to mít snadné). Černého Petra ovšem drží ti, kteří už smlouvy podepsali – a netušili, že třeba budou potřebovat adresu na městský soud. Kolik jich bude z těch 650 tisíc a kolik z nich bude mít se soudem trable, to ukáže teprve čas. Snad se během něj také ustálí praxe soudů, a začnou v různých místech obdobně.

A pak jsou tu samozřejmě stavební spořitelny. Pro ty je to problém sice nemilý, ale ustály v nedávné době horší věci. 

Cesta dolů

Stavební spoření v číslech

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

počet smluv

5 070 510

4 926 183

4 845 319

4 550 468

4 316 999

4 066 684

3 825 367

nové smlouvy

705 463

575 292

532 765

410 461

433 093

449 588

481 439

vyplacený státní příspěvek
(miliardy Kč)

14,22

13,262

11,743

10,729

5,29

4,953

4,761

počet úvěrů

971 176

988 353

993 357

956 659

894 358

815 160

752 558

Zdroj: Ministerstvo financí

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2015 10:03, protfromkpax

Vážení,
i já bych se chtěl podělit o zkušenost s výpovědí stavebního spoření vedeného na nezletilého.
Takže popořadě:
Stavební spoření jsme založili na naší dceru v roce 2001 a měsíčně jsme tam posílali pár stovek.
Na konci minulého roku, když jsme se blížili do finále s rekonstrukcí našeho RD a chybělo nám pár peněz na dokončení pokojíčků v podkroví, jsme se rozhodli vypovědět stavební spoření.
Při výpovědi nám ve stav.spoř. sdělili, co vše je třeba absolvovat.

den 0 - 4. 11. 2014 - posílám na soud Brno-venkov "žádost o schválení právního úkonu za nezletilého"

den 69 - 12.1.2015 - okresní soud Brno-venkov odesílá předvolání na jednání.

den 76 - 19.1.2015 - městský úřad Tišnov odesílá předvolání na jednání.

den 90 - 2.2.2015 - na jednání na MěÚ jsem šel já s dcerou. Ochotný a příjemný pán z odboru sociální péče se nám omluvil za komplikace způsobené novým OZ, oznámil že bude u soudu jako dceřin opatrovník a probrali jsme proč chceme vypovědět stav.spoř. Poté se zeptal dcery, jestli tomu rozumí a jestli s tím souhlasí (je jí 14 let, tak to bylo s očima v sloup "jóó, jasněéé..."). Já se ještě dozvěděl, že není nutný black tie, ale kraťasy taky nejsou vhodné.

den 91 - 3.2.2015 - jednání na soudě. Přicházíme se ženou akorát na čas (před rámem si uvědomuji obsah kapes, tak se vracím do auta odložit nějaké zavírací nože, jejichž přítomnost jsem považoval za běžnou). Jednání začíná se zpožděním asi 20 minut (jsme ten den první na řadě). Soudkyni dávám rodné a dodací listy, smlouvy o stav. spoř. a výpisy z účtů kam peníze půjdou. Soudkyně se nás postupně ptá kdy se narodily naše děti (s těmi rodnými listy před sebou), kolik kde dlužíme - hypotéka a spol., na co chceme peníze použít, a dále četla co všechno bylo k soudu doloženo (mimo jiné zpráva z naší obce, jakou máme v obci pověst!!! - ještě že už nejsou domovní a uliční důvěrníci...). Pán ze sociálky celou dobu sedí a občas řekne: ano, souhlasím, ano, souhlasím (jeho lituji, jestli toto absolvuje 2-3x týdně). Pak nás vyženou se soudní síně před vynesením rozhodnutí. Jsme povoláni zpět, soudkyně rozhoduje, že můžeme nakládat prostředky ze stav.spoř. ale pouze v souladu s potřebami dítěte. Znova nás vyženou a ještě chtějí na okopírování rodné listy - to jim trvá asi 15-20 minut. Mezi tím tam už čekají ti co mají jednání po nás. My ale končíme v čase kdy měli končit ti po nás, tak tam čekáme my a další 2 skupinky. Na místě se vzdáváme odvolání, čímž by se to mělo urychlit.

den 125 - 9.3.2015 - soud posílá dopis s pruhem s rozhodnutím. Jak se mu vrátí doručenky, můžeme si dojít pro vyznačení doložky nabytí právní moci. Dopisy jdou mě, manželce a na sociálku. Přebíráme druhý den a já přemýšlím kdy si mám zavolat na soud, jestli to už proběhlo (3 dny je asi málo, ale za týden tam zavolám...).

den 140 - 24.2.2015 - poslední týden volám na informace již denně (někdy 2x) a dnes mi řekli, že se můžu stavit pro vyznačení doložky. Doložku mám, na stavební spořitelně si ji okopírovali a slíbili, že do 10-ti dnů budu mít peníze na účtu.

den 150 - peníze na účtu - HAPPY END??? ...po 150 dnech sotva...

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2015 12:06, Lubik

„touha rodičů, oku chtějí peníze, které našetřili ve prospěch dítěte, nějakým způsobem poručníkovat. a není to ani nemorální, ani nepochopitelné, a ani v rozporu se zájmy dítěte.“ Že je takové jednání (poručníkovat), pro mnohé rodiče pochopitelné s tím souhlasím a takových rodičů znám. Že to není v rozporu se zájmy dítěte, bych si zas tak jistý nebyl, co bylo na toto téma napsáno knih, natočeno filmů – kdy rodiče poručníkovali i dospělému dítěti. Že to není nemorální, s tím nesouhlasím (je to můj názor), dítě do něčeho tlačit a držet ho na penězích (ve smyslu dám – nedám) je věc jedna, ovšem dát dítěti peníze třeba v 10 letech a pak na základě toho ho pak manipulovat je podle mne svinstvo. To potom není dar, když za to něco chci.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

4. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

Nezapomněli jste si zkontrolovat, jestli dostanete plnou státní podporu? Je čas. Pokud tedy ještě stavebko máte – počet jeho klientů je sice stále úctyhodný, ale zvolna klesá.

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

18. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 80 komentářů

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého... celý článek

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

13. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

Končí vám smlouva o stavebním spoření a přemýšlíte o tom, jak se co nejdřív dostat ke svým úsporám? Rozdíly mezi stavebními spořitelnami jsou poměrně výrazné. Přečtěte si, co vás všechno... celý článek

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

Někdo považuje stavební spoření za produkt, který pomáhá zlepšovat bytový fond a učí Čechy dlouhodobě šetřit. Pro jiné je to naopak relikt minulosti, který by měl stát přestat podporovat.... celý článek

Partners Financial Services