Stát si může půjčovat i na výplatu sociálních dávek, tvrdí skoro polovina Čechů

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 16. 3. 2010 | 2 komentáře
Stát si může půjčovat i na výplatu sociálních dávek, tvrdí skoro polovina Čechů
Výše českého státního dluhu Čechy děsí a dost se jich bojí i státního bankrotu, hlásí poslední průzkum veřejného mínění agentury Ipsos Tambor pro Fórum Zlaté koruny. Jenže v jiném výzkumu Češi tvrdí, že je přijatelné, aby si stát půjčoval skoro na cokoliv.

Lepší budoucnost pro obyčejné lidi slibuje Česká strana sociálně demokratická před letošními volbami. Přeloženo do řeči čísel – stát bude ve velkém rozdávat desítky miliard navíc a spoléhat se, že snad někde sežene peníze na financování těchto výdajů. Kromě toho sociální demokraté horečně slibují, že budou rychlost zadlužování českého státu razantně snižovat. Ekonomové a racionálně uvažující lidé namítají, že obojí zároveň splnit nelze. Přesto socialisté vévodí všem předvolebním průzkumům. Jak to? Na to odpovídají zase jiné výzkumy veřejného mínění.

Spotřebitelské chování v době krize

Skoro tři čtvrtiny Čechů se bojí, že do pár let se Česko dostane na pokraj státního bankrotu, zjistil průzkum agentury Ipsos Tambor zpracovaný pro dnešní Fórum Zlaté koruny. Ministerstvo financíuvádí, že na konci loňského roku se státní dluhvyšplhal na 1,178 bilionu korun. Jen letos na úrocích stát zaplatí zhruba 70 miliard korun. To je čtvrtý největší výdaj státního rozpočtu. V příštích letech si vláda hodlá půjčit kvůli vysokým schodkům státního rozpočtu další stovky miliard korun.

Možná i proto pro 88 procent lidí představuje státní dluh velmi závažný či závažný problém, ukázal nedávný výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Tato čísla by měla naznačovat, že na rozhazovačné sliby by čeští voliči slyšet neměli.

Jenže stejný průzkum CVVM dokládá, že Čechům zadlužování zjevně zase až tak nevadí. Podle 43 procent dotázaných je přijatelné, aby si stát půjčoval na vyplácení sociálních dávek. To jsou lidé, které socialisté nejspíš bez problémů osloví. Ve větší míře tento důvod zadlužení zmiňovali lidé se špatnou životní úrovní, uvádějí autoři výzkumu.

Mezi další přijatelné důvody k zadlužování státu Češi uvádějí výdaje na vytváření nových pracovních příležitostí, investice do školství a vzdělávání, do dopravní infrastruktury či do zlepšování životního prostředí.

Spotřebitelské chování v době krize

Hospodaření státu někteří čeští politici a média rádi přirovnávají k hospodaření domácnosti. Ve vztahu k vlastnímu rodinnému rozpočtu jsou Češi ovšem mnohem přísnější než k rozpočtu státu. Očekávají, že se jejich finanční situace v příštích měsících nezlepší nebo mírně zhorší. Bojí se, že přijdou o část příjmů. Ve srovnání s průzkumem Ipsosu z loňského září se ztráty zaměstnání bálo 26 procent dotázaných, nyní je to 54 procent respondentů. Odpovědí domácností na tuto nejistotu je razantní šetření a nikoli zadlužování. ( Spočítejte si, co s vašimi rodinnými příjmy udělá ztráta práce)

Snižovat výdaje se letos chystá 66 procent Čechů. Omezují nákupy značkového zboží. Z 23 na 48 procent vzrostl od loňského podzimu počet těch, kteří stále více hledají při nákupech slevy. Domácnosti hodlají letos šetřit na dovolené, spotřební elektronice, oblečení, vybavení domácnosti či kultuře. Více je i těch, kteří sníží výdaje na potraviny či léky. Platí, že omezovat výdaje chtějí více ženy než muži.

Spotřebitelské chování v době krize

Více než polovina Čechů se bude letos ve volbách rozhodovat mimo jiné podle toho, jaké recepty na oživení ekonomiky a deficit státního rozpočtu jednotlivé strany nabídnou. Zatím stejný podíl (15, resp. 14 %) respondentů věří programům sociální demokracie a ODS. Třetí nejdůvěryhodnější stranou, pokud jde o boj s recesí a deficitem, je TOP 09. To však jsou výsledky, které agentura Ipsos získala ještě před tím, než sociální demokraté začali oficiálně slibovat lepší budoucnost.

Která strana podle vás dokáže sestavit vyrovnaný státní rozpočet? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-153
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

4. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

Bez penzijní reformy si bude muset Česko už brzy na vyplácení důchodů půjčovat. Do roku 2050 si takto půjčí dva roční hrubé domácí produkty. Zatím poslední pokus o reformu důchodů z... celý článek

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

23. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

Stačil jeden rok, aby se Česko v ekonomickém vývoji propadlo o tři roky zpět. Tuto ztrátu bude dohánět jen pomalu a na původní dráhu rychlého růstu se možná už nikdy nevrátí.

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

2. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

Dluh českého státu rychle roste. Pokud s tím politici v dohledné době nic neudělají, odnesou to třeba lidé, kteří si dnes berou hypotéky za slušné úrokové sazby. Za pár let budou platit... celý článek

Partners Financial Services