Noční můra jménem renminbi

Jan Stuchlík | rubrika: Měny | 28. 11. 2007 | 7 komentářů
Noční můra jménem renminbi
Čínské zboží zaplavuje Evropu, která se nemůže bránit levnému dovozu, jemuž pomáhá i oslabující kurz čínské měny vůči euru. Evropané proto tlačí Čínu, aby pád své měny zastavila. Marně. Úlevu evropským firmám nejspíš přinese až opětovné posilování amerického dolaru.

Ještě donedávna tichá Evropa se ozvala, hlasitě a na správném místě. Nejdříve francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval během návštěvy Číny začátkem týdne její představitele, aby dovolili čínské měně, renminbi, posílit vůči euru. Se stejným poselstvím přijeli na středeční summit EU-Čína i zástupci eurozóny, prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, komisař pro měnové záležitosti Joaquin Almunia a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Evropa se tak přidala na stranu Američanů, kteří po výrazném posílení renminbi volají už několik let.

Evropany k většímu zájmu o kurz čínské měny vede totéž co Američany: rostoucí schodek ve vzájemném obchodě se zbožím. Ten se od roku 2000 téměř ztrojnásobil. Letos podle některých odhadů dokonce předežene ten americký. Problém se týká i Česka. Od roku 2003 do loňska se česko-čínský obchodní deficit zvýšil také na trojnásobek.

Přestože se do Evropy dováží z Číny čím dál více zboží, a poptávka po čínské měně tedy roste, renminbi vůči euru paradoxně oslabuje. Dovážené zboží je tak stále levnější, vytlačuje z evropského trhu domácí produkty, a celková obchodní bilance se dál rychle zhoršuje. Z úst některých evropských představitelů proto už zaznělo, co bylo ještě donedávna slyšet pouze z Washingtonu: pokud Čína s kurzem něco neudělá, mohou začít čínští vývozci narážet na ochranná cla, která jejich zboží v Evropě výrazně zdraží.

Kolik jüanů se platí za jedno euro
Zdroj: ECB

Evropská trojice, stejně jako o pár dnů dříve Sarkozy, zjistila v Pekingu jen to, co už Američané vědí dávno. Navzdory přesvědčování a výhružkám Čína s kurzem renminbi nic zásadního dělat nehodlá, zní oficiální reakce. Chce i nadále pokračovat v postupné reformě kurzového režimu, kterou začala v létě roku 2005, kdy ukončila pevnou vazbu renminbi na dolar. Jenže právě způsob, jak se kurz čínské měny stanovuje, způsobuje, že euro vůči čínské měně posiluje i přes zhoršující se bilanci vzájemného obchodu.

Změna, ke které Čína v určování kurzu své měny přistoupila 21. července 2005, měla částečně vyjít vstříc americkým požadavkům na její posílení. V tento den se přestala hodnota čínské měny odvozovat výlučně od dolaru. Místo toho se stanovuje podle hodnoty koše jedenácti měn: dolaru, jenu, eura, jihokorejského wonu a měn Austrálie, Kanady, Velké Británie, Malajsie, Ruska, Singapuru a Thajska. Každý den Čínská národní banka stanoví kurz renminbi vůči tomuto koši. Měna se pak celý den může pohybovat vůči dolaru v rozmezí plus mínus 0,15 procenta, od letošního května 0,25 procenta. Vůči ostatním měnám může posílit či oslabit o 1,5 procenta. Tato změna způsobila postupné posilování renminbi vůči dolaru. Dosud čínská měna zpevnila o více než osm procent a v příštích dvanácti měsících se čeká posílení o dalších sedm procent.

Čínská centrální banka ovšem nezveřejnila, jaký podíl mají v koši jednotlivé měny. Letošní studie finské národní banky odhaduje z dosavadního chování kurzu renminbi, že nejvíce je při výpočtu hodnoty čínské měny zastoupen dolar, a to až z 80 procent. To znamená, že kurz renminbi je fakticky stále svázán s vývojem dolaru. „A protože dolar vůči euru oslabuje, musí vůči euru oslabovat i čínská měna,“ vysvětluje Josef Kvarda, analytik společnosti Atlantik FT.

Evropané tak mají jen dvě možnosti, jak se dočkat lepšího kurzu eura a renminbi. Buď se jim nakonec podaří přesvědčit čínské představitele, aby s kurzovým režimem něco udělali, nebo musí počkat, až se vzpamatuje americký dolar. V prvním případě by připadalo v úvahu třeba výraznější zastoupení eura v měnovém koši, na který je čínská měna navázána. Variantou by rovněž bylo rozšíření pásma, v němž se renminbi může pohybovat vůči dolaru. To by mohlo způsobit rychlejší posilování čínské měny vůči té americké, což by se příznivě promítlo i do kurzu eura.

Čínská neoblomnost ovšem nejspíš odsoudí Evropany k čekání na okamžik, kdy začne posilovat dolar. Pak by vůči euru měla začít sílit i čínská měna, což by mohlo zpomalit růst schodku ve vzájemném zahraničním obchodě. Jenže čekání to bude pravděpodobně dlouhé. Podle Josefa Kvardy může trvat skoro rok. Teprve ve druhé polovině příštího roku by dolar mohl dosavadní pád otočit.

Měla by Evropa a USA tlačit na Čínu více, aby posílila kurz své měny?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2007 1:03, jezevec

evropa diskutovat s čínou. aby změnila svůj kurs?
plivni do moře, schválně jestli ze zpění. můžeš i stokrát . . . .

+130
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

22. 11. 2007 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

Čím je dolar slabší, tím častěji se objevují názory, že jeho roli nejvlivnější globální měny převezme euro. Jenže to se v dohledné době nestane. Navíc za dva či tři roky se může svět... celý článek

Falešné naděje spojované s eurem

15. 11. 2007 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Falešné naděje spojované s eurem

Čím je koruna vůči euru silnější, tím více volají české firmy po zavedení společné evropské měny. Jenže si musí uvědomit, že ani euro nezastaví zdražování jejich zboží a zhoršování... celý článek

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

12. 11. 2007 | Jan Jedlička

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

V Česku se čím dál hlasitěji ozývají odpůrci zavedení eura. Vadí jim třeba ztráta vlastní měnové politiky či hrozba inflace. Mají sice pravdu, ale česká ekonomika kvůli tomu nutně nemusí... celý článek

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Partners Financial Services