Důchodová komise č. 174. Dočkáme se někdy reformy penzí?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 11. 2. 2019 | 15 komentářů
Je to takový rituál. Nejdřív se řekne, že když nic nepodnikneme, v příští nebo přespříští generaci se zhroutí důchodový systém, jeho reforma je tedy priorita. Pak se sestaví odborná komise, která generuje nápady. A tím to většinou končí, změna se udělá maximálně kosmetická. Když náhodou projde nějaká větší, příští vláda ji vrátí a sestaví si novou komisi… Bude to tentokrát jinak?
Důchodová komise č. 174. Dočkáme se někdy reformy penzí?

Sláva, hurá, důchodová komise je na světě. Vláda ji slibovala už v programovém prohlášení loni v červnu. Po sedmi měsících jsme se dočkali a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila Komisi pro spravedlivé důchody, které bude předsedat rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Ta se dlouhodobě věnuje především daňové problematice. „Důchodová komise se bude zaměřovat na nespravedlnosti v nynějším systému, což je téma velmi obdobné tomu, čím jsem se dosud zabývala v daňové oblasti zejména na unijní úrovni,“ vysvětluje Nerudová.

43 míst k sezení, 14 k stání

Úvodní zasedání nové důchodové komise bude 22. února. Podle ministryně práce a sociálních věcí Maláčové, pod jejíž rezort komise spadá, se budou v nejbližších měsících projednávat tři hlavní témata – nerovnost důchodů mužů a žen, dřívější odchod do penze u fyzicky náročných profesí a problematika příjmů důchodového systému.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Komise pro spravedlivé důchody má 43 členů – zástupce všech poslaneckých a senátorských klubů, sociálních partnerů, zájmových organizací a akademické obce – a 14 náhradníků. Už předchozí důchodová komise, vedená sociologem Martinem Potůčkem (je i v novém týmu), se za těžko kočírovatelný počet členů dočkala kritiky. Například ekonom Vladimír Bezděk – sám předseda dvou někdejších důchodových komisí – o Potůčkově komisi mluvil jako o autobusu plném lidí, kteří se jen těžko na něčem dohodnou.

„Vzhledem k vysokému počtu členů, široké škále organizací a zájmů, které členové reprezentují, ale také s ohledem na rozdílnou míru jejich znalostí o tom, v jakém stavu náš důchodový systém vlastně je, jaký byl jeho vývoj a jak to funguje jinde ve světě, se obávám, že role komise bude spíš vnitřně osvětová, než že by se tam narodil nějaký konsenzus,“ řekl Bezděk v rozhovoru pro Peníze.cz.

Tým a sólista?

Mytickou širokou shodu napříč politickými stranami se při reformování důchodového systému bude snažit najít i ministryně Maláčová. „Na základě zkušeností z několika předchozích dekád bude pro činnost naší komise klíčová snaha najít politický konsenzus. Musíme hledat řešení, která budou schůdná i politicky. Předešlé komise předkládaly spoustu návrhů, ale problém byl v jejich převedení do politické praxe. Osobně se zasadím o to, aby to tentokrát bylo jiné,“ prohlásila na tiskové konferenci.

Na nedostatečnou podporu politiků a jejich neochotu říct si, jakým směrem vlastně důchodový systém měnit, si stěžoval šéf minulé komise Martin Potůček: „K široké politické podpoře bohužel nedošlo. Paradoxně se na práci naší komise některé opoziční strany podílely a spolupracovaly s ní více než koaliční hnutí ANO, které se paralelně a nezávisle na nás pokoušelo – byť bez úspěchu – formulovat své vlastní návrhy.“ V tehdejší koalici přitom byly rozhodujícími silami ANO a ČSSD, tedy tytéž strany, které tvoří vládu dnes.

Dosáhnout kýženého politického konsenzu nebude zřejmě jednoduché ani tentokrát. Jen pár dnů po představení Komise pro spravedlivé důchody se v rozhovoru pro Lidové noviny rozpovídal o reformě penzí premiér Andrej Babiš: „Teď jsem dostal od Jiřího Rusnoka návrh důchodové reformy, která už byla na stole v roce 2004. Stojí na tom, že lidi se nemohou spoléhat jenom na stát. Příjem ve stáří by měl plynout ze společného vkladu zaměstnavatele, zaměstnance a státu. Každý by měl spořit a zavést si individuální účet.“ Nyní bude zajímavé sledovat, jestli bude Babiš prosazovat své představy o úpravách penzijního systému přes zástupce hnutí ANO v aktuální komisi, nebo půjde mediálně vděčnější cestou a pokusí se předložit reformu sám bez spolupráce s odborným týmem Danuše Nerudové.

Anketa

Dočkáme se pořádné důchodové reformy?

Zrovnoprávnění důchodkyň

Při představení komise bylo patrné, že pro ministryni Janu Maláčovou i předsedkyni komise Danuši Nerudovou jsou klíčovým tématem nízké důchody žen. „Máme tu markantní rozdíl mezi starobními důchody obou pohlaví. Ačkoli v důchodovém systému explicitně nenajdete žádné diskriminační ustanovení, ukazuje se, že implicitně systém nevede k rovnosti a rovnost je základním předpokladem trvale udržitelného rozvoje. Chceme-li trvale udržitelný systém, musí produkovat rovné důchody pro muže a ženy,“ upozornila Nerudová.

Někteří kritici ale nesouhlasí s tím, aby důchodová reforma řešila primárně přerozdělování peněz určených na penze. „Pokud taková nespravedlivá rozdílnost existuje, musí být napravena už v zárodku, tedy během ekonomicky aktivní fáze života. Pokoušet se napravit ji úpravou důchodového systému jen vytvoří další nespravedlnost. Smyslem důchodové reformy má být předně to, aby prostředků na penze bylo víc. Komise by se neměla snažit zvětšit makovou část koláče na úkor části tvarohové nebo naopak, ale dosáhnout toho, aby se zvětšil koláč jako takový,“ soudí ekonom Lukáš Kovanda.

Zajištění na stáří. Poradna

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Do hry by se každopádně mohl vrátit dřívější návrh na úpravu penzijního systému s cílem srovnat rozdíl mezi penzemi manželů, z nichž jeden pracuje a druhý na určitou dobu obětuje kariéru rodině a výchově dětí. Manželé by mohli mít jeden sdílený vyměřovací základ a pozdější starobní penze by se za dobu společného soužití mezi oba partnery rozpůlila. Tuto možnost konzultovala i minulá důchodová komise. Analýza Ministerstva práce a sociálních věcí ale nakonec návrh vyhodnotila jako příliš komplikovaný.

Další možností, o které se v souvislosti s novou důchodovou komisí hovoří, je navýšení zásluhové části starobní penze za každé vychované dítě. Kompenzovat by se tím měly investice rodiny do budoucí generace plátců daní a pojistného. Ve vzorci pro výpočet důchodu by se tak kalkulovalo s počtem dětí. Jak by se k takovému kroku postavila vláda, je nejisté. V minulém roce totiž ve Sněmovně neuspěli lidovci s návrhem na zvýšení přiznaných důchodů ženám o 500 korun za každé vychované dítě.

Jiný z návrhů, který by měl rodiny motivovat k vyšší porodnosti a odměnit je za výchovu dalších přispěvatelů do systému, zase počítá s tím, že by se výše sociálního pojištění odvozovala podle toho, kolik člověk aktuálně vychovává dětí. Rodinnému rozpočtu by se za každé vyživované dítě ulevilo snížením pojistného. Vyměřovací základ pro starobní důchod by ale zůstal v plné výši, takže by se nižší odvody neprojevily snížením penze. Tento návrh před lety dokonce schválila vláda Bohuslava Sobotky, ale na jeho projednávání ve Sněmovně se už nedostalo. 

První konkrétní návrhy na reformu penzijního systému by mohla důchodová komise představit už v následujících měsících. Pak bude na řadě ministryně Maláčová se zajišťováním potřebné politické shody, bez které je práce sebelepší komise zbytečná. Uvidíme, zda nepůjde jen o další pokračování série Mission Impossible.

Komise jsou k tomu, aby se nic neudělalo

Proč z reformy nic nebude, uvažoval loni po sestavení vlády Pavel Jégl:

Odborné komise k penzijní reformě se v Česku sestavují už od roku 2004. Výsledek? Děti, které se v té době narodily, brzy opustí základní školu, systémové reformy důchodového sytému jsme ale pořád nedočkali. A patrně ještě dlouho nedočkáme. Určitě ne v příštích třech letech. Komise potřebuje čas na přípravu, vláda na seznámení se s výsledky a hledání koaliční shody a tak dále…

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2019 18:32, Platypus Norwegicus

Jenomze to nezalezi jen na tom, kolik % HDP jde na duchody, ale take kolik procent populace jsou duchodci. Dat 12% HDP na duchody v populaci, kde je 1% duchodcu bude na kaviar a sampanske, zatimco v populci s 60% duchodcu na suchy chleba a somrovani pred Lidlem.

Navic do toho vstupuje pocet statnich zamestnancu - ucitele, doktori, hasici (ano, ty potrebujeme), policie (nektere z nich take potrebujeme) a neustale rostouci mnozstvi uredniku. Pokud bude stejne produktivnich zamesnancu + podnikatelu jako statnich zamestnancu + duchodcu, tak mame problem. Urednik si plat na urovnen duchodce nesnizi, doktor za ty prachy pujde radsi do Nemecka (nebo delat kopace bez zodpovednosti) a timpadem na duchodce z principu zbyde velmi malo. Pri dnesnim zdaneni okolo 50% pak na statni zamestnanc + duchodce zbyde tech 50%, z toho se polovina rozkrade (efektivita statu neni vysoka ani na zapade, natoz u nas) a duchod vyjde nekam na 1/4 prumerneho platu. Po zvyseni zdaneni na 75% se lidi rozdeli na par workoholiku, co zustanou makat, dost tech, co odejdou do ciziny a vetsinu, ktera bude pracovat tak, jak je placena (nakonec odsedet si 8 hodina jit se venovat chalupe byla jeste pred par dekadami naprosto bezna vec).

Je z toho jedina cesta ven: zvysit vykon ekonomiky. A to se dela inovacemi. A ty vznikaji tam, kde clovek nemusi vyplnit metrak papiru a cekat rok, nez si muze otevrit stanek s parkama, natozpak treba prodavat "slozite elektricke zarizeni" ze trech soucastek, nebo snad nedejboze zkusit vyvinout vlastni uspornejsi auto (ve state, kde prekapotovani Favorita a Fabie vyzadovalo 400 milionu korun - hledejte Kaipan). Pridavani uredniku, regulaci, komisi, dani a kazdorocni zmeny danoveho systemu zajisti jen presny opak.

Ano, je to tak. Pokud dnes neprezijete za 5000Kc mesicne a zaroven se nestane zazrak (defenestrace a tak), tak budete pracovat do smrti. Tematicka pisen: https://www.youtube.com/watch?v=1Y7WQTT2WEQ

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2019 12:55, michal kundrata

Mam rocni dite a jsem s nim doma, mam hodneho manzela, nic nam nechybi, mame se dobre, ale...vubec me ta role mamy nebavi, i kdyz je kolem mimina spousta prace, stale mam pocit nudy a nenaplnenosti. Myslela jsem, ze s ditetem najdu smysl zivota nebo aspon sve poslani na zemi, ale to se nestalo a muj pocit zbytecnosti se tim este prohloubil. Hrozne mi chybi svoboda, treba se sebrat a jit na sklenicku, na obed, na nakup v klidu. Svoje dite miluju a mam o nej desny strach, ale kdybych mohla vratit cas, tak ho mit nebudu.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services