Důchody od ledna porostou. Víc než dřív

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 29. 9. 2017 | 5 komentářů
Penze se od ledna zvýší v průměru o 475 korun měsíčně. Mění se výpočet valorizace – a penzisty potěší: důchody porostou rychleji než dřív. Máme pro vás podrobnosti. I přehled toho, kolik čeští důchodci berou. Nejvyšší důchody přesahují sto tisíc korun, tolik ale mají jen dva lidé v Česku.
Důchody od ledna porostou. Víc než dřív

Každoroční valorizace důchodů bude od ledna 2018 vyšší než dřív. Mění se pravidla: do zvýšení důchodů se nově bude promítat polovina růstu reálných mezd v roce 2016, dosud se růst mezd zohledňoval pouze jednou třetinou. Výsledek je, že důchody od ledna povyskočí v průměru o 475 korun měsíčně. Pro srovnání: v lednu 2017 si starobní důchodci polepšili průměrně o 313 korun měsíčně, v roce 2016 jen o 40 korun, na začátku roku 2015 o 205 korun.

Základní výměra důchodu, která je pro všechny stejná, od ledna vzroste o 150 korun na 2700 korun (z dnešních 2550 korun). Procentní výměra, která závisí na dobách důchodového pojištění, které jste získali, a výši vašich příjmů (osobního vyměřovacího základu), stoupne o 3,5 procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Jak se valorizuje

Celkové zvýšení důchodu se odvíjí od dvou indexů. Plně zohledňuje meziroční růst cen mezi červny 2016 a 2017, který dělal 2,3 procenta. Druhým indexem je růst reálných mezd v loňském roce. Ten dělal 3,3 procenta a do zvýšení důchodů se započítává polovina tohoto růstu, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta.

Podle nových pravidel se do valorizace započítává také růst indexu životních nákladů domácností důchodců, ten ale loni dosáhl jen 2,1 procenta, takže se ve valorizaci od ledna 2018 použije obecný index spotřebitelských cen ve výši 2,3 procenta. „V případě, že by byl započítáván růst reálných mezd pouze z jedné třetiny, jako tomu bylo doposud, pak by důchody vzrostly o 3,4 procenta, což by u průměrného starobního důchodu činilo 410 korun,“ doplňuje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Na základě údajů Českého statistického úřadu se základní výměra důchodu od ledna zvýší o 150 korun na 2700 korun. Současně se zvýší i procentní výměra důchodů, a to o 3,5 procenta.

Stát přijde valorizace důchodů příští rok na 16,6 miliardy korun.

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Kolik čeští důchodci berou

Česká správa sociálního zabezpečení nedávno uveřejnila statistiky důchodů za rok 2016. Průměrný důchod dosahoval v loňském roce 11 460 korun měsíčně – 12 662 korun u mužů, 10 402 u žen. Medián důchodu, tedy jeho střední hodnota, je průměrné cifře blízko: loni to bylo 11 344 korun. Průměrná výše nově přiznaných důchodů, které se začaly vyplácet až loni, je o něco vyšší než celkový průměr: 12 302 korun.

Dva lidé v Česku pobírají důchod, který je vyšší než sto tisíc měsíčně. Musel jim být přiznaný před rokem 2015, pak se totiž změnila pravidla – nově přiznané důchody už nepřesahují 30 tisíc korun měsíčně.

Naprostá většina penzí (přes 99 procent) nepřevyšuje 19 999 korun. Důchod nižší než tři tisíce korun pobírá v Česku zhruba šest tisíc penzistů.

Průměrný věk českého penzisty byl na konci loňského roku 71 let; 72 let u mužů a 70 let u žen. Prodlužuje se doba, kterou lidé v průměru v penzi stráví. Loni dosáhla průměrná délka starobního důchodu 24 let (19 let u mužů a 27,5 let u žen). A stoupají také výdaje státu na důchody, loni šlo o 321 miliard korun. Pro srovnání: v roce 2000 to bylo „pouze“ 131 miliard.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Jak si důchod zvýšit

S důchodovým věkem nemusíte hned spěchat do papučí. Dál můžete pokračovat v zaměstnání nebo si můžete najít nové, třeba jen na zkrácený úvazek. Za práci „nad plán“ si navíc můžete říct o zvýšení důchodu. Jak velké bude, záleží na tom, jestli si ke mzdě necháte vyplácet plnou penzi, její polovičku, nebo nic:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services