Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 15. 5. 2012 | 18 komentářů
Nová pravidla spotřebitelských úvěrů: zákon proti nevzdělanosti
Po mnoha letech nečinnosti by nová právní úprava mohla omezit největší zvěrstva úvěrových žraloků – a také uchránit některé lidi před jejich vlastní nevzdělaností.

Oblíbeným způsobem zajištění spotřebitelských úvěrů i u velkých a známých firem je bianco směnka – tedy směnka, na které není vyplněna ani dlužná částka, ani datum splatnosti. Věřitel ji obvykle může použít pouze v případě nesplácení úvěru a po řádném splacení úvěru by ji měl dlužníkovi vrátit nebo ji znehodnotit. Tolik praví teorie, praxe je bohužel trochu jiná. Nic totiž úvěrové firmě nebrání směnky prodat – ideálně někam do zahraničí, a nový majitel si na ně může dopsat cokoliv. Je to mimochodem slušný byznys, protože řada lidí se proti směnečnému platebnímu rozkazu nestihne bránit (jsou na to pouhé tři dny!), nemluvě o tom, že řada lidí ani na platební rozkaz nereaguje, protože přece „už dávno všechno zaplatili“.

Propojeno!

Jako by se upsali ďáblu. Od chvíle, kdy podepsali smlouvu s Finpomocí, se nemůžou odrazit ze dna. Půjčili si patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Legálně je sedřela z kůže. A teď? Když dluh konečně doplatili, prodala jejich bianco směnky a oni musí platit znovu.

► Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

Nový zákon jako „pojistka na blbost“

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza on-line

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

Stovky obchodníků s deštěm se živí také tím, že s lidmi podepisují smlouvy o zprostředkování úvěru, samozřejmě bez jakékoliv garance poskytnutí půjčky, ovšem zato za slušný poplatek splatný předem. Řada naivních lidí bohužel za hezké sliby ochotně zaplatí a pak už se jen diví.

Řada čtenářů si v tuto chvíli řekne – no a co, za blbost se přece platí. Některé to ale přejde ve chvíli, kdy na podobné triky naletí někdo z jejich příbuzných, a pak obvykle sami nadávají na to, jak je něco podobného možné. Pokud poslanci ustojí tlak bohatých úvěrových firem, už by to od ledna 2013 možné být nemělo.

Zákon by měl totiž nově zakázat krytí úvěrů bianco směnkami a šeky, umožnit odstoupení od smlouvy s úvěrovou slibotechnou a také zakázat používání telefonních čísel s vyšší než běžnou cenou. Především ale také zakáže častý postup, kdy je zástava ve výrazném nepoměru k poskytnutému úvěru – a byznysmodelem úvěrového žraloka je pomocí různých pokut a sankcí navýšit dlužníkovi dluh tak vysoko, aby o zastavený majetek přišel.

Konečně také dojde ke zpřísnění požadavku na zodpovědné úvěrování. Od příštího roku by tak mohlo platit, že „věřitel poskytne spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud je ze všech okolností zřejmé, že spotřebitel bude schopen spotřebitelský úvěr splácet“.

Tři změny, které je ještě nutné provést

Na první pohled jde o pozitivní změny, a pokud projdou, bude jen dobře. Bohužel ale nedošlo ke třem dalším důležitým změnám, bez kterých budou nad úvěrovým trhem přetrvávat velké otazníky. První zásadní změnou by měla být změna dohledu. Ať se Česká obchodní inspekce snaží sebevíc, jsou spotřebitelské úvěry (celkem pochopitelně) na okraji její pozornosti a nemá dostatek zdrojů na to, aby zavedla skutečný pořádek.

Propojeno!

Odborníci odhadují, že firem nabízejících nebankovní půjčky v Česku působí tisíce – 290 kontrol se tedy jeví jako nic. Nikoho jiného než obchodní inspekce se přitom úvěrové společnosti bát nemusí.

► Moře nemáme. Úvěrovým žralokům se u nás ale daří

Anketa

Je potřeba chránit klienty úvěrových společností před směnkami?

Stát by tedy měl přestat trpět předstírání kontroly a dohledem pověřit Českou národní banku, která jako jediná potřebné zdroje i znalosti má. A měl by to udělat i přes odpor bankovní rady, která (opět celkem pochopitelně) nechce tuto nehezkou oblast finančních služeb řešit.

Druhou potřebnou změnou je přelicencování firem, poskytujících úvěry, včetně věci obvyklé u všech ostatních finančních institucí – prokázání původu kapitálu.

A třetí je změna trestního zákona tak, aby byla účinněji definována lichva. Do doby, než si půjde sednout první předseda představenstva nebo jednatel úvěrové firmy, budeme přijímat stále nové zákony v reakci na nové triky těch, kteří žijí z lidské nevzdělanosti a neznalosti. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2012 12:37

Dohoda o tom jak má být směnka vyplněna nemusí být písemná. Převod blankosměnky je možný, ale v daném okamžiku nejde o převod směnky, ale o převod obecné listiny. Přesto by se mělo postupovat jako při převodu směnky z důvodu účinnosti ex tunc. Vyplňovací právo přechází na dalšího majitele blankosměnky.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Divočina na trhu spotřebitelských úvěrů! Je čas zasáhnout?

20. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Divočina na trhu spotřebitelských úvěrů! Je čas zasáhnout?

Měl by stát víc regulovat trh nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Sobíška a Tomáše Prouzy, advokáta Tomáše Sokola a mnoha dalších osobností... celý článek

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

6. 3. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

Ministr financí neustále hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Vedle zvyšování daní a omezování výdajů by ale měl využít další zdroj, který by mu přinesl nové peníze – a voliči by... celý článek

Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...

1. 3. 2012 | Filip Mezera | 13 komentářů

Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...

Psychologové by zřejmě dokázali vysvětlit, jak se to stane, že i rozumní lidé se upnou k nějaké pitomosti a odmítají ke svému jinak spolehlivě fungujícímu mozku pustit fakta a smysluplné... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

19. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

Život na dluh si oblíbily státy i obyčejní lidé. Čísla vypovídající o zadlužení českých domácností jsou hrozivá. Jako by si mnozí z nás neuvědomovali, že za Řecko či za Portugalsko... celý článek

Partners Financial Services