Jak se zbavit nepříjemného úvěru

Světlana Rysková | rubrika: Co se děje | 24. 1. 2011
Jak se zbavit nepříjemného úvěru
Od ledna platí nový zákon o spotřebitelském úvěru. Neřeší sice řadu palčivých problémů, přece jen však umožňuje, abychom se snadněji zbavili například vázaného úvěru, nevýhodné kreditní karty nebo levněji předčasně splatili americkou hypotéku.

Jednou ze změn, které přináší nový zákon o spotřebitelském úvěru je možnost snáze se zbavit tzv. vázaného spotřebitelského úvěru, tedy takového, který se poskytuje na koupi konkrétního zboží nebo služby, přičemž jsou obě smlouvy – tedy kupní i úvěrová – závislé jedna na druhé. Problémy v minulosti nastávaly v momentě, kdy zákazník vrátil z nějakého důvodu zboží nebo službu, ale úvěrová smlouva trvala dál a z toho pro něj vyplývala spousta nepříjemností a většinou i finančních nákladů.

Ani zboží, ani peníze

Pro názornost si ukažme, jak funguje vázaná smlouva na případu, který se stal jedné mojí známé. Koupila rodičům jako dárek masážní křeslo. Protože bylo drahé a ona neměla dost peněz, nabídli jí nákup na splátky. Podepsala úvěrovou smlouvu a křeslo nechala rovnou dopravit obdarovaným. Dědoušek s babičkou ho vyzkoušeli, moc se jim ale nelíbilo, tak dceři zavolali, ať ho raději vrátí.

Prodejce kupodivu bez problémů křeslo přijal zpět a moje známá si myslela, že tím je vše vyřešeno. Jenže nebylo. Za měsíc přišla upomínka o úvěrovou splátku a rovnou také penále. Vypravila se tedy za obchodníkem, ale ten jí odbyl. Zboží přece přijal zpět a úvěrovou smlouvu si musí zákaznice vyřešit s tím, kdo jí úvěr poskytl.

Moje známá si tedy vydala do firmy uvedené v úvěrové smlouvě. Byli kupodivu milí a vstřícní. Vysvětlili jí, že úvěr splatit musí, protože oni už za křeslo zaplatili obchodníkovi. Nezbývá tedy, než ho požádat o vrácení kupní ceny, a z té pak může zbytek půjčených peněz předčasně splatit. Zbytek příběhu připomíná pohádku o kohoutkovi a slepičce, protože známá ještě tři měsíce pendlovala mezi obchodníkem a poskytovatelem úvěru, než se jí podařilo záležitost vyřešit. Nakonec ji to přišlo přibližně jen na 1000 korun za úroky a penále z úvěru, a to může mluvit o štěstí. V mnoha podobných případech nebylo předčasné splacení vázaného úvěru ani tak rychlé, ani tak levné.

Od letošního roku však platí, že odstoupí-li zákazník od smlouvy o koupi zboží nebo poskytnutí služby, kde cena zboží nebo služby je plně nebo částečně hrazena spotřebitelským úvěrem, smlouva o vázaném úvěru zaniká. Zákazník ovšem musí o odstoupení od kupní smlouvy informovat poskytovatele úvěru.

V případě, kdy bylo zboží nebo služba koupeno mimo provozovnu obchodníka (například přes internet, na prodejní nebo prezentační akci, aj.) zákazník může zboží vrátit do 14 dnů bez udání důvodu, a když na to upozorní věřitele, není povinen vrátit poskytnuté peněžní prostředky dříve, než mu prodávající vrátí kupní cenu.

Když kreditka není tak skvělá

Kreditní kartypředstavují obrovský byznys, protože bankám přinášejí velké zisky z drahých úvěrů a poplatků. Proto jsou nabízeny prakticky na každém kroku. Banky přitom stále častěji spolupracují s jinými komerčními subjekty (obchodní řetězce, cestovní kanceláře, penzijní fondy a pojišťovny, developeři, letecké společnosti, apod). Účelem této spolupráce je nalákat lidi, aby si vzali kreditní kartu, protože k ní dostanou nějaké doplňkové služby, bonusy nebo slevy.

Jak jsme nedávno ukázali včlánku „Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo,“ ne vždy ovšem zájemce dostává předem přesné a úplné informace o tom, jak karta funguje, jaké poplatky jsou spojeny s jejím provozem a jaké podmínky musí splnit pro získání nabízených výhod.

Kdo letos nechá vnutit nějakou „supervýhodnou“ kreditní kartu, má mnohem větší šanci se jí rychle zbavit. Když dodatečně zjistí, že není zdaleka tak skvělá, jak se mu snažili namluvit, může do 14 dnů odstoupit od smlouvy a vrátit ji jejímu vydavateli, aniž by musel udávat důvod.

Bude předčasné splacení výhodnější?

Jak známo, zákon o spotřebitelském úvěru se vztahuje i na americké hypotéky, protože jde o hotovostní úvěry, které nejsou primárně vázány na pořízení bydlení.

Od letošního roku by tedy mohlo být teoreticky výhodnější, kdyby někdo chtěl sjednanou americkou hypotéku předčasně splatit mimo termín změny fixace (pokud ovšem není úvěr vyšší než 1,88 milionu korun). Nový zákon totiž říká, že spotřebitel má právo úvěr zcela nebo zčásti splatit kdykoliv po dobu jeho trvání. Věřitel si sice může účtovat náhradu nutných a objektivně odůvodněných nákladů, které mu vznikly v přímé souvislosti s předčasným splacením, ale: „Výše náhrady nákladů nesmí přesáhnout 1 % z předčasně splacené části celkové výše spotřebitelského úvěru, přesahuje-li doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem spotřebitelského úvěru jeden rok. Není-li tato doba delší než jeden rok, nesmí výše náhrady nákladů přesáhnout 0,5 % z předčasně splacené části celkové výše spotřebitelského úvěru.“

Jak drahé bylo dosud předčasné splacení americké hypotéky? Bude to nyní podle nového zákona výhodnější? Zeptali jsme se Romana Scherkse, odborníka na hypoteční úvěry ze společnosti Partners.

„Na tuto otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Každá banka má podmínky předčasného splacení hypotečního úvěru, tedy i americké hypotéky, nastaveny jinak,“ říká Scherks a vysvětluje, že někde si banka účtuje ušlé úroky, jinde určité procento ze zbývající jistiny. Výše nákladů na předčasné splacení hypotéky závisí vždy na konkrétních smluvních podmínkách. Nicméně připouští, že náhrada za předčasné splacení americké hypotéky ve výši 1 % resp. 0,5 % z předčasně splacené částky by byla pravděpodobně ve většině případů výhodnější, než kolik si banky dosud požadují.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech

12. 1. 2011 | Klára Samková | 20 komentářů

Klára Samková: Stvořte si své vlastní peklo! Aneb o spotřebitelských úvěrech

Zdálo by se, že zákon o spotřebitelských úvěrech zabrání překotnému půjčování, vedoucímu k neodvratnému zadlužování se a následnému pádu do novodobých otrokářských úvěrových pastí.... celý článek

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

16. 11. 2010 | Světlana Rysková | 11 komentářů

I některé banky poskytují drahé půjčky, aneb úvěry s předložkou

Od příštího roku začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Kdyby prošly při jeho projednávání návrhy na omezení horní hranice RPSN, mohla by dnes řada bank čelit obvinění z lichvy. celý článek

Partners Financial Services