Jak na dovolenou bez peněz a bez úroků

Jak na dovolenou bez peněz a bez úroků
Chcete v létě k moři a nemáte našetřeno dost peněz? Nevadí. Cestovní kanceláře vám půjčí. Pokud splníte určité podmínky, nemusíte dokonce platit nic navíc. Porovnali jsme nabídky cestovních kanceláří s tím, co nabízí banky a úvěrové společnosti.

Většina cestovních kanceláří vám umožní odjet na dovolenou, aniž byste museli dopředu zaplatit celou sumu zájezdu. V některých případech nemusíte dopředu dokonce hradit vůbec nic. Jestliže navíc dodržíte domluvený splátkový kalendář, nezaplatíte zpravidla nic nad cenu zájezdu, úroky a poplatky budou tedy nulové. Tato nabídka se týká zájezdů za základní katalogovou cenu, u tak zvaných last minute se navýšení obvykle nevyhnete.

Při sjednávání úvěrů spolupracují cestovní kanceláře s bankami nebo splátkovými společnostmi. Pokud však chcete ušetřit, na návštěvu banky zapomeňte a peníze si raději půjčete přímo od cestovní kanceláře. Česká spořitelna (profil, názory) má uzavřenou smlouvu se 14 cestovními kancelářemi (například Čedok, Exim Tours, Firo Tours), Home Credit (profil, názory) spolupracuje například se Sunny Days, CK Kontakt Moravia, Vítkovice Tours nebo CK Alexandria, Cetelem (profil, názory) pak s CK Fischer a CK Exim Tours a Essox spolupracuje s Firo Tours.

Základní pojmy splátkového prodeje

Akontace = část ceny, kterou zaplatíte ihned při sjednání prodeje na splátky (někdy označováno jako přímá platba).
Navýšení = částka, o kterou převyšuje součet akontace a všech splátek původní cenu zájezdu (tedy cena úvěru).
Splátkový kalendář - rozdělení úvěru na jednotlivé splátky s označením, kdy je budete platit (měsíčně, čtvrtletně...).

Bez navýšení, ale co nejdřív

K tomu, abyste si udělali představu, za jakých podmínek dané společnosti půjčují zadarmo, jsme použili modelový příklad. Představte si, že chcete ve dvou odjet na zahraniční dovolenou, která dohromady stojí 40 tisíc Kč. V hotovosti můžete složit maximálně 8 000 Kč. Dluh byste rádi splatili asi během půl roku, protože v zimě se chystáte na další dovolenou a další dovolenou na splátky vedle úvěru stávajícího vám už nikdo nedá. Jak by vypadal splátkový kalendář u jednotlivých splátkových společností? Vyhověly by všem vašim požadavkům?

Nákup dovolené na splátky ze 40 tisíc Kč bez navýšení za nejvýhodnějších podmínek
Poskytovatel úvěru Akontace Počet splátek Výše splátky
Česká spořitelna 12 000 Kč (30 %) 4 7 000 Kč
Cetelem 12 000 Kč (30 %) 7 4 000 Kč
Home Credit 8 000 Kč (20 %) 5 6 400 Kč
Essox* 0 Kč / 8 000 Kč 5 8 000 Kč / 6 400 Kč

Zdroj dat: ČS a splátkové společnosti
Poznámka: * - dopředu nemusíte platit nic nebo takovou částku, pro kterou se rozhodnete. V našem případě tedy 8 tisíc Kč

Vidíte, že vašim podmínkám by vyhověly pouze Home Credit a Essox. Česká spořitelna společně s Cetelem požadují dopředu 30 % z ceny zájezdu, což by o 3 tisíce překročilo vaše možnosti. Pokud byste chtěli splácet dluh déle a dosáhnout tak nižších splátek, úrokům se většinou nevyhnete. Výhoda poskytovat úvěr bez navýšení je totiž vázána na jeho brzké uhrazení. Jediný Home Credit umožňuje rozložit splátky do 10 měsíců aniž by po vás žádal cokoli navíc.

Jiná kancelář jiné podmínky

Letní dovolená za hranicemi

Víte, jak se pojistit? Čím a jak platit v zahraničí? Kde vzít peníze na dovolenou? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu?
Odpovědi naleznete v tématickém seriálu Letní dovolená za hranicemi!
Najdete zde aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Cestovní kanceláře si však někdy podmínky splátkových společností dále upravují, zvláště pak ty, jenž spolupracují s více společnostmi. Koncový zákazník, který si koupí zájezd přímo u cestovní kanceláře, se tak může setkat s jiným splátkovým kalendářem. Ukažme si to na příkladu CK Fischer a Exim Tours, z nichž obě spolupracují s Cetelem. Situace popsaná v tabulce odpovídá nabídce Exim Tours, která poskytuje úvěr za výhodnějších podmínek. Pokud byste zvolili CK Fischer, museli byste zájezd splatit do 3 měsíců, aby vám nebylo účtováno nic navíc. Dopředu by vám však stačilo složit 10 %, tedy 4 tisíce Kč. Ukázky v předchozí tabulce se tedy týkají těchto cestovních kanceláří: Exim Tours (Cetelem), Čedok (Česká spořitelna), Sunny days (Home Credit) a Firo Tours (Essox).

Rozhodnete-li se pro zájezd na poslední chvíli, s navýšením většinou počítat musíte. Firo Tours dokonce možnost splácení u tohoto typu zájezdu vůbec nenabízí. V ostatních jmenovaných cestovních kancelářích byste vždy hotově museli složit 30 %, tedy 12 tisíc a zbylých 28 000 Kč byste spláceli s navýšením kolem 10 %.  Znamená to, že by vás zájezd vyšel zhruba o 3 tisíce Kč dráž.

Úvěry, karty, poplatky

Podřídit se splátkovému kalendáři však není jediná možnost, jak odjet na dovolenou, i když na ni momentálně nemáte peníze. Další varianty však už zpravidla přednost nulového navýšení neposkytují a navíc jsou spojeny s poměrně vysokými poplatky

Podmínky kreditních a úvěrových karet včetně možnosti srovnání najdete v sekci kreditní karty

Můžete například požádat o "klasický" spotřebitelský úvěr přímo splátkovou společnost nebo banku. Jinou alternativu představují karty, ať už kreditní, které vydávají banky, nebo úvěrové vydávané splátkovými společnostmi. Kreditní karty mají proti úvěrovým jednu velkou výhodu, a sice tak zvané bezúročné období. Znamená to, že pokud splatíte dluh zhruba do 50 dní, nebudou vám účtovány žádné úroky.

Srovnání podmínek spotřebitelských úvěrů na trhu

Karty nemusíte použít jen k úhradě zájezdu, ale mohou zastupovat kapesné v zahraničí. Z bankomatu tedy vyberete jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Ale opět musíte mít na mysli, že to rozhodně nebude zadarmo.

Zřejmě nebudete běžně žádat o drahou kartu nebo úvěr, když můžete přistoupit na splátkový kalendář, který vás nebude stát ani korunu navíc. Ale ani představa, že budete následující půl rok dávat kolem 7 tisíc Kč měsíčně pryč, není uspkojivá. Proto dobře zvažujte, zda je zadlužení jediná možnost, jak si užít letošní dovolenou.

Pojede v létě na dovolenou za vlastní? Nebo si budete půjčovat? Jak dlouho chcete

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Dovolenou za vlastní či na dluh?

9. 12. 2004 | Dušan Hradil

Dovolenou za vlastní či na dluh?

Splátkové společnosti se snaží proniknout i na trh zájezdů. Jejich nabídky jsou zajímavé, umožní vám vyřídit všechno na místě a dokonce nemusíte zaplatit ani korunu navíc nad cenu zájezdu.... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Účelové versus neúčelové úvěry

20. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Účelové versus neúčelové úvěry

Zamýšlíte vzít si úvěr v bance a nevíte, zda zvolit variantu účelovou, nebo neúčelovou? Jaký je mezi těmito možnostmi rozdíl? Proč u účelových bývá nižší úroková sazba? Který z úvěrů... celý článek

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

18. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Zadlužit, nezadlužit - to je oč tu běží

Spotřebitelé zboží stále častěji nehradí ze svého, ale peníze si půjčují. Dochází tak k rychlému růstu zadlužení domácností a to, podle toho jak se rýsují nákupy v předvánočním období,... celý článek

Partners Financial Services