Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2008 | 11 komentářů
Kdy je lepší sepsat závěť u notáře
Závěť sepsaná u notáře má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně psaná závěť. Dá se zpochybnit jen těžko. Notář ji musí zaevidovat do centrálního registru, při dědickém řízení se proto snadno najde.

Rozhádanou rodinu dědictví rozhodně nestmelí. Kdo tuší, že by se potomci mohli o jeho majetek hádat do krve, by proto měl raději nechat sepsat svou závěť notářem. Notáři dokážou poradit, jaký může mít závěť právní dopad, zda je či není levnější darovat majetek příbuzným ještě za života nebo zda raději rozdělit majetek dědictvím až po smrti. Umí také odhadnout, jak se dělení majetku může podepsat na rodinných vztazích a doporučit co nejlepší řešení. „Poradenství poskytují notáři většinou zdarma,“ říká notář Martin Foukal, prezident Notářské komory České republiky.

Kolik stojí závěť sepsaná formou notářského zápisu

Sepsání závěti: 900 Kč
Zápis závěti do registru: 200 Kč
Úkony notáře: 100 Kč
19 % DPH: 228 Kč
Celkem: 1 428 Kč

Opis závěti (za 1 stranu):
30 Kč + 19 % DPH = 36 Kč

Podle Foukala přicházejí sepisovat závěť lidé kolem 65 let, kteří neočekávají další růst majetku, ani změny v rodinných vztazích. Dále lidé, kteří se dostávají do nové životní situace, například po druhém či třetím sňatku, kdy se vytváří nové vazby i případné rivality v rodinných vztazích. Závěť u notáře si pořizují stále víc i mladí lidé, které čeká třeba dlouhá zahraniční mise v rizikové oblasti, vysněná adrenalinová dovolená nebo odjezd do místa, kde by se ručně psaná závěť hledala jen těžko, nebo byla napsaná chybně a pro neplatnost by skončila jako bezcenný papír v koši.

Potíže s dědictvím mohou nastat třeba u partnerů, kteří dávají přednost neformálnímu svazku před manželstvím. „Jestliže například zemře svobodný muž, který má se svou dlouholetou partnerkou nezletilé dítě, jeho majetek může zdědit jen nezletilý potomek, protože je neopominutelným dědicem ze zákona a jeho podíl se nemůže krátit. V případě, že tento muž napíše před smrtí závěť, ve které určí, že polovinu jeho majetku zdědí dítě a druhou polovinu partnerka, závěť bude neplatná. To si řada lidí neuvědomuje,“ přibližuje úskalí dědictví Foukal.

Anketa

Máte sepsánu závěť?

Závěť sepsaná formou notářského zápisu má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně napsaná závěť. „Je to veřejná listina sepsaná kvalifikovaným odborníkem. Zpochybnit se dá jen těžko. Držitel takové listiny nemusí obsah dokazovat. Důkazní břemeno je na tom, kdo veřejnou listinu napadne. Takový člověk musí u soudu dokázat neplatnost obsahu. Naopak u ručně psané závěti, která je soukromou listinou, je důkazní břemeno na držiteli této listiny a jeho postavení je tak slabší. Je na něm, aby prokázal, že závěť byla sepsána vlastní rukou zůstavitele nebo že šlo o svobodný projev vůle toho, kdo závěť napsal,“ přibližuje notář.

Závěť vyhotovuje notář vždy v jediném originále a jako jedinečný výtisk s podpisem zůstavitele ji musí uložit tak, aby se nedala zničit třeba požárem. Pořizovatel závěti ale může požádat notáře o prostý opis této listiny. To ale přináší určitá rizika. Na opis závěti mohou náhodou narazit příbuzní, kteří se dočtou, že nic nezdědí. Touha po penězích pak může rozpoutat rodinné peklo. Proto je mnohdy lepší po notáři opis závěti raději nežádat.

Jak se dědí životní pojištění a penzijní připojištění

Životní pojištění a penzijní připojištění se nemusí stát součástí dědictví. Při uzavírání těchto pojistných smluv může pojištěný určit libovolnou, tzv. obmyšlenou osobu, která bude v případě jeho smrti pojistky inkasovat. Tento zákonný postup vyjmout majetek z dědictví oprávněných osob mohou využít lidé, jejichž rodinné vztahy jsou velmi komplikované. Například svobodný otec nezletilého dítěte tak může zajistit matku svého dítěte.

Jakmile notář závěť sepíše, musí ji neprodleně zaznamenat do centrální evidence závětí, kterou zřídila a vede Notářská komora České republiky od roku 2002. Zde se elektronicky eviduje, kdo, kdy a pod jakým číslem závěť sepsal včetně jména notáře, u kterého je listina uložena. „Posláním registru je, aby zůstavitel a dědicové měli jistotu, že se závěť vždy najde. Listina smí opustit úschovu notáře jen v případě, že putuje k soudu jako důkaz nebo na vyžádání jiného notáře, který projednává po smrti zůstavitele jeho dědictví,“ popisuje prezident Notářské komory ČR Martin Foukal.

Za sepsání závěti notáři účtují poplatek podle tarifu, který je dán vyhláškou Ministerstva spravedlnosti. Pořízení listiny včetně zápisu do centrálního registru přijde zhruba na 1 500 korun včetně DPH. Každá změna závěti sepsaná u notáře je novou závětí a přijde na stejnou částku. „Nyní Notářská komora České republiky podala Ministerstvu spravedlnosti návrh na snížení ceny při změně závěti,“ poznamenává Martin Foukal

U notáře se dá uložit i ručně psaná závěť nebo závěť podepsaná dvěma svědky. Tím se automaticky dostanou tyto listiny rovněž do centrální evidence všech závětí. Za tento administrativní úkon se opět platí podle předepsaného tarifu. Uložení těchto listin včetně zápisu do registru přijde zhruba na 1 400 korun.

Jakou máte zkušenost se službami notářů? Zaslouží si odměnu, kterou jim zaručuje vyhláška? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+326
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2015 12:32, Pavol Jabkonič

je to na prd

+41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek

24. 6. 2008 | Eva Sovová | 39 komentářů

Jak napsat závěť aneb konec tahanic o majetek

Závěť předejde tahanicím příbuzných o majetek. Dá se pořídit vlastnoručně, za účasti svědků nebo u notáře. Myslet na závěť začínají stále víc i majetní lidé mladších věkových kategorií.... celý článek

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

22. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

Čím dál více firem svým zaměstnancům přispívá na penzijní připojištění nebo investiční životní pojištění. Bez těchto příspěvků by si mnoho lidí tyto produkty často nepořídilo. Proto... celý článek

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

29. 1. 2008 | Pavel Řehulka | 16 komentářů

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

Při nákupu či prodeji nemovitosti se pracuje často se znaleckým posudkem i odhadem tržní ceny. Je ale třeba mezi nimi odlišovat. Ačkoli je mnohdy zpracovávají stejní odborníci, každý... celý článek

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Partners Financial Services