O nevyčerpaný kredit už nepřijdete. Operátora změníte snadněji

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2019 | 2 komentáře
Máte předplacenou kartu a chcete si telefonní číslo přenést ke konkurenci. Dnes to funguje tak, že zbytek kreditu si může nechat dosavadní operátor. Nejpozději do konce příštího roku se to ale změní.
O nevyčerpaný kredit už nepřijdete. Operátora změníte snadněji

Když chcete změnit operátora, u kterého máte předplacenou kartu s ještě nevyčerpaným kreditem, připravte se na ztrátu. Při výpovědi smlouvy a převedení čísla ke konkurenci vám dosavadní operátor zbytek kredit buď nevrátí vůbec, nebo si za to strhne poplatek. Brzy se to má změnit.

Vracení peněz z nevyčerpaného kreditu může operátorům nařídit novela zákona o elektronických komunikacích, kterou teď projednávají poslanci. A část z nich chce prosadit, aby operátoři měli takovou povinnost už od začátku příštího roku. 

„Dosud operátoři takovou povinnost nemají,“ shrnuje současný stav Martin Drtina, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu. 

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

I kdyby ale poslanci vracení kreditu nenařídili operátorům v aktuálně projednávané novele, jisté je, že operátoři budou muset své chování změnit nejpozději na konci roku 2020. Stanoví to totiž směrnice Evropské unie.

Součástí směrnice schválené v roce 2018, která kromě jiného skoncovala s vysokými cenami za volání na zahraniční čísla, je totiž i právo na vrácení nevyužitého předplaceného kreditu po vypovězení smlouvy. Nové pravidlo musí být v jednotlivých státech zavedeno do 20. prosince 2020, potvrzuje Drtina.

„Pokud tedy operátora opustíte, měl by vám proplatit veškerý zůstatek. Za tento krok si sice operátor může strhnout poplatek, pokud s ním počítala smlouva, ale ten bude muset být přiměřený skutečným nákladům, které operátorovi při proplácení zůstatku vznikly,“ uvádí k tomu Irena Kubásková z Kanceláře Evropského parlamentu v České republice.

Pro operátory to znamená zásadní změnu v přístupu. „Nespotřebovaný kredit na kartě nevracíme. Naprostá většina zákazníků si výši kreditu dobře plánuje a zůstatek má jen v přiměřené výši, kterou není problém spotřebovat před ukončením vztahu. Pokud v budoucnu dojde ke změně v legislativě, samozřejmě ji budeme respektovat,“ říká Lucie Jungmannová, mluvčí O2.

Stejně to vidí Vodafone. „V současné době kredit nevracíme, je tedy dobré ho před přenosem zcela využít,“ říká mluvčí Marek Steiger.

S trochu vstřícnějším přístupem se odcházející klient setká u T-Mobile. „Zákazník musí o vrácení kreditu písemně požádat do jednoho měsíce od deaktivace Twist karty. Vracíme částku poníženou o bonusový kredit a poplatek za vrácení kreditu (118,98 Kč včetně DPH),“ říká mluvčí Martina Kemrová.

Různě se k problému stavějí virtuální operátoři. Zatímco třeba Tesco Mobile kredit nevrací, konkurenční Sazka mobil ano. „Kredit vracíme. Na našich webových stránkách je ke stažení formulář. Po jeho vyplnění a zaslání vracíme peníze převodem na bankovní účet,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel Sazka mobilu. 

Zmíněná novela zákona o elektronických komunikacích prošla v červenci druhým čtením v Poslanecké sněmovně. K závěrečnému hlasování má dojít po prázdninách. Vláda si od ní slibuje zvýšení konkurenčního prostředí na telekomunikačním trhu. Ideálně by měla pomoci přivést čtvrtého operátora, který může vzejít z aukce kmitočtů, kterou chystá Český telekomunikační úřad na začátek příštího roku.

Vláda v novele počítá také s odstraněním poplatku za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. Dnes musí klienti platit operátorovi 20 procent ze sumy, která zbývá k zaplacení na paušálech do konce doby závazku. Podle vládního návrhu by se pokuta měla platit jen tehdy, když k vypovězení dojde v prvních třech měsících po podpisu smlouvy. Pirátští poslanci místo toho navrhují, aby výše pokuty klesla z dvaceti na pět procent.

Novela má také zrychlit přenesení čísla ke konkurenci a zajistit, aby celý přechod zařídil nový operátor, takže klientům by úplně odpadly starosti. 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Partners Financial Services