Europlatba a EasyChange nabízejí alternativu k bankám pro bezhotovostní směnu deviz

Daniel Tácha | rubrika: Publicistika | 5. 12. 2018 | 1 komentář
Nadcházející doba fintechová přináší bankám konkurenci i ve směňování peněz. Projekty jako Europlatba.cz a EasyChange.cz umožňují lidem levné a rychlé konverze nejen z eura do koruny a zpět. Lidé a firmy je využívají k placení za služby i zboží, k posílání výplat z ciziny do Česka, ba dokonce i k úhradám pokut za rychlou jízdu.
Europlatba a EasyChange nabízejí alternativu k bankám pro bezhotovostní směnu deviz

Projekt Europlatba.cz je webová aplikace, která umožňuje bezhotovostní směny eur a korun z účtu na účet bez poplatků. Funguje bez jakéhokoliv omezení oběma směry – koruny do eur a eura do korun.

Služba EasyChange.cz je pak určena pro dlouhodobé klienty, kteří pravidelně směňují větší objemy peněz a splní smluvní podmínky služby EasyChange, ti pak dostanou k dispozici ještě možnost konverzí amerického dolaru a britské libry a další funkce systému.

„Je potřeba říci, že ani jedna z uvedených služeb nenabízí valutové, tedy hotovostní operace,“ upozorňuje Miroslav Kaufmann ze společnosti EasyChange.

Matěj Novák

Osm let získával zkušenosti ve finančnictví, než s kolegou z IT firmy založil společnost EasyChange. Mezi zájmy patří moderní technologie, finance a sport, především squash, kterému se věnuje závodně.

Miroslav Kaufmann

Původním vzděláním a profesí strojař, později působil řadu let v ekonomických pozicích různých firem. Vedle toho od roku 1993 podnikal. V roce 2013 se stal jedním ze dvou spolumajitelů ryze české společnosti EasyChange. Zajímá se o finance a technickou a fundamentální analýzu, ve volném čase preferuje golf a horské kolo.

Jak přesně vaše služba funguje?

Miroslav Kaufmann: Klient převádí svou platbu na některý z našich sběrných účtů a my konvertujeme jeho měnu na účet, který určí. Většina z nich si naše služby nejdřív vyzkouší na Europlatba.cz. A pokud jsou spokojení, mají možnost stát se našim smluvním klientem u EasyChange. Tím pak získají mnoho výhod, zejména přístup do vlastního webového rozhraní, které jim velmi výrazně ulehčí další práci.

Matěj Novák: V zemích Evropského hospodářského prostoru zasíláme a přijímáme platby v eurech zcela bez poplatků a bez omezení výše částky. Jsme výrazně levnější než banky, protože díky své specializaci a optimalizaci procesů nabízíme i výhodnější konverzní kurz.

O kolik peněz méně s vámi zaplatím na poplatcích a rozdílu v kurzu proti tomu, kdo využije služeb banky?

Matěj Novák: Na Europlatba.cz s menšími částkami eur většinou ušetříte v řádu desítek až stovek korun. Nelze to ale stanovit paušálně, kromě samotného kurzu je podstatná i poplatková politika konkurence. Důležitá je ale i úspora času, díky sběrným účtům, které máme v Česku, Německu, na Slovensku a v Británii, dokážeme přijmout a odeslat platbu v rámci minut.

A co služba EasyChange? Pro jaký druh plateb uživatelé vaše služby využívají?

Matěj Novák: U našich klientů jde velmi často o opakovanou směnu eurových výplat do korun mezi jejich účty. Službu ale lidé používají i při cestování. Platí s námi za hotely, letenky, půjčovny aut a podobně. Velmi frekventované jsou poslední dva roky platby pokut za dopravní přestupky v zahraničí. Denně s pomocí této služby klienti platí za nejrůznější zboží pro vlastní potřebu, pořizované především ze zemí Evropské unie.

Miroslav Kaufmann: Firmy, včetně podnikatelů-fyzických osob, využívají službu k úhradám dodávek za zboží a služby a ke směně svých devizových tržeb do korun.

Jak klíčová je pro váš byznys model technologie?

Matěj Novák: Používáme vysoce efektivní software, který jsme si sami navrhli na základě svých poznatků z předchozích let. V bankovnictví a souvisejících finančních službách se moderní technologie velice rychle prosazují, je tedy potřeba držet krok a neustále inovovat. Jelikož klienti vyžadují, aby všechno bylo online a nonstop dostupné, snažíme se tomu podřídit všechny části systému. Proto jsme vstoupili začátkem roku 2018 do České fintech asociace, kde čerpáme další inspiraci.

Miroslav Kaufmann: Do některých německých bank například dokážeme dostat eura v řádech desítek vteřin. Stejně rychle trvají platby klientů z těchto bank na náš německý sběrný účet. To lidé oceňují, zvlášť když za to u nás nezaplatí ani korunu navíc.

Na trhu jste osm let. Jak jste přišli na možnost nabízet platby/převody peněz z koruny do jiných měn a jak se ten nápad rozvíjí dál?

Matěj Novák: Myšlenka vyšla z mých předešlých zkušeností z banky a jiné finanční instituce. Brzy jsem uviděl na trhu velkou mezeru, kterou nikdo nevyplňoval, zejména kvůli složité legislativě. To se změnilo v roce 2010, kdy Evropská unie přišla s možností snazšího získání licence platební instituce, a my tak mohli zažádat ČNB o povolení. Následně jsme hledali, čím svoji službu odlišit – a posílání peněz bez poplatků, dostupné nonstop i o víkendech a bez složité identifikace klientů znělo jako revoluční nápad. Tím vznikla Europlatba.cz, služba, která tohle umí a do platby ve výši tisíc eur se ani nemusíte detailně identifikovat.

Miroslav Kaufmann: Já v roce 2012 dostal nabídku pomáhat s restrukturalizací společnosti a následně ji dál rozvíjet. Cíl, jak by měla tato finanční služba fungovat, se mi hodně líbil a viděl jsem, že je tu potenciál výrazně uspět. Později jsme začali připravovat úplně nový IT systém a web, postavený na modernějších technologiích, s důrazem na rostoucí požadavky bezpečnosti a na snadné rozšiřování funkcí systému i v budoucnu. Po osmi měsících vývoje jsme systém nasadili a velice nás potěšila okamžitá pozitivní odezva klientů. Další velký úkol, který aktuálně řešíme, je přelicencování podle nové unijní legislativy.  

Služby Europlatba a EasyChange využívají především malé a střední firmy a podnikatelé. Široká je ale i klientela nepodnikajících osob, občanů. Právním rámcem pro poskytování služby je především občanský zákoník, zákon o platebním styku a pak celá řada zákonů, vyhlášek a nařízení, souvisejících s regulovanou činností v tomto oboru.

Jak určujete kurz směny?

Kurz je daný aktuálním vývojem měnového páru na trhu a mění se automaticky po minutě. Klient při zadání okamžitě vidí kurz své transakce a výši částky v druhé měně, než zadá příkaz je kurz určitou dobu fixován.

Neúčtujete si poplatky, z čeho pramení váš příjem?

Naším příjmem je takzvaný spread, rozdíl mezi hodnotou nakupované měny a hodnotou prodávané měny.

Pracujete při převodech výhradně se svými finančními prostředky, nebo si je půjčujete například na devizovém trhu?

Pracujeme jenom se svými finančními prostředky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Partners Financial Services