Pryč s kvótami, otevřme Senát i Hrad třicátníkům

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 10. 2018 | 21 komentářů
Pro limit čtyřiceti let není pořádný důvod, proto ho taky velká většina zemí nemá.
Pryč s kvótami, otevřme Senát i Hrad třicátníkům

Česká ústava je jedna z nejpřísnějších na světě, pokud jde o věkové limity senátních a prezidentských kandidátů. Prvním i druhým musí být v den voleb minimálně čtyřicet let. Pro srovnání: ve Spojených státech amerických můžou být senátoři o deset a prezident o pět let mladší, a to má commander-in-chief na hraní místo Ovčáčka atomové tlačítko. Francie postupně snížila minimální věk senátorů na 24 let, přímo volenému prezidentovi (opět s nepoměrně vyššími pravomocemi než u nás) může být klidně pouhých 18. Ze 44 zemí uvedených na wikihesle Age of candidacy drží stejně vysoký limit pro senátní volby jen Itálie, která je také spolu se Singapurem a Čínou jediná ještě vybíravější u prezidentských kandidátů. Zato například sousední Polsko kopíruje americký model 35/30.

Není samozřejmě špatné vymykat se zvykům – pokud je k tomu dobrý důvod. Jenže vysoké české věkové limity žádný dobrý důvod nemají.

I neúspěšná kandidatura může mít význam

Naše nemilosrdná čtyřicítka nebrání Hrad a Senát jen před vitamíny bez životních zkušeností, ale taky před spoustou slušně prověřených kádrů. V letošních prezidentských a senátních volbách by nemohli kandidovat předsedové dvou parlamentních stran, sociální demokrat Jan Hamáček a pirát Ivan Bartoš. Ústava neshledává dostatečně zralých ani šest, respektive pět ze čtrnácti ministrů (Robert Plaga se dočkal kulatin mezi letošními volbami). Přes firewall by se v lednu nedostal ani Vít Rakušan, dlouholetý starosta Kolína a místopředseda STANu. „Jen“ devětatřicet ve čtvrtek slaví bývalý ministr spravedlnosti se solidním track recordem Robert Pelikán. Z očividně vyzrálých nepolitiků diskvalifikuje čtyřicítka třeba rektorku Mendelovy Univerzity Danuši Nerudovou nebo spisovatelku Kateřinu Tučkovou.

Otázkou zůstává, jestli je přinejmenším u Senátu nutné ty mlaďochy bez životních zkušeností dopředu filtrovat. Voliči po páscích prokazatelně netouží: poslancem se může stát kdokoliv starší 21 let, přesto bylo po volbách mezi dvěma stovkami poslanců jen deset mladších jednatřiceti, průměrný věk byl 47,5 roku. Ústava ostatně nezná věkovou kvótu pro premiéra, primátory ani starosty – každý z nich přitom může napáchat větší škodu než jednotlivý senátor.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Senátní volby se přitom vyznačují nízkou účastí, letos to bylo v prvním kole 42 % a ve druhém necelých 17 %. Přispívat tomu může i to, že se kandidáti rekrutují jen ze zhruba poloviny populace v produktivním věku. Z lidí, kteří ve svém osobním životě obvykle mají velkou část politikou ovlivňovaných témat nějak vyřešených. Na billboardech a v diskuzích dostává přednost zdravotnictví, bezpečnost a abstraktní obrana civilizace. Mladší kandidáti by nemuseli být nutně zvoleni, aby zvládli stočit debatu víc k bydlení, školám nebo školkám. S trochou štěstí i k automatizaci a globálnímu oteplování, jejichž následky přece jen budou zakoušet déle a intenzivněji než dnešní průměrný senátor. Tomu táhne na 58, má šest let do důchodu a podle statistik dožití dvacet let před smrtí.

Paradoxy kvót

Tolik nenáviděné kvóty na počty žen na kandidátkách by v případě schválení voličům demograficky zpestřily výběr. Stejně umělé věkové kvóty výběr omezují, přesto se mi při rešerších nepodařilo vygooglovat komentář, který by je kritizoval. A to v době, kdy prezident denně ukazuje, že s věkem automaticky nepřichází vyrovnanost, moudrost ani noblesa.

Limity by měl Parlament novelou ústavy zrušit nebo přinejhorším snížit na americkou kombinaci pětatřiceti pro prezidenta nebo prezidentku a třiceti pro senátory a senátorky. Měl, ale neudělá to: kapři si rybník sami nevypustí, čelit při obhajobě mandátu o třicet, natož čtyřicet let mladšímu protikandidátovi neláká. Na to, aby tu chtěly žít naše děti, budou nadále dohlížet jejich dědové.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2018 11:56, Jan Omasta

Limit má své opodstatnění. Člověk rozvíjí své schonosti v průběhu života a teprve ve 40 letech má rozvinuté logické myšlení nebo naopak empatii a taktéž smysl pro detail nebo obráceně schopnost pochopit souvislosti. A zvláště u lidí, co se pletou do politiky, jak už zjistil Václav Klaus, chybí v mladším věku smysl pro detail a držet se při zemi.

Zkušenosti také hrají roli. Vyzkoušel jsem si to sám na sobě. Dokud jsem byl v mádí nezkušený, nic mi nešlo a pořád jsem měl málo peněz. V pozdějším věku i když toho tolik nezvládám a jsem unavený, přesto mi jde práce jako po másle.

Podívejme se třeba na Čunka, jaké před čtyřicítkou dělal bláznoviny a teď je z něj vážený, všemi oblíbený pán.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2018 12:43, Ramesse II.

Senát nekomentuji, ten by se měl zrušit a ne do něj někoho volit. Ale u prezidenta se očekává nějaká moudrost daná zkušenostmi a tedy i věkem. Myslím že i těch 40 let je poměrně málo, ale on reálně nikdo tak mladý beztak nekandiduje, minimálně s vážným úmyslem (jistě, šašci co se chtějí zviditelnit, aby nemuseli pak už pracovat, ano). Takže tohle není témě ani pro nezávaznou diskuzi, nikdo to nepotřebuje a není důvod se tím jakkoliv zabývat.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

prezident, senát, volby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services