S dítětem do ciziny. Kde a jak rychle mu vydají občanku nebo pas. A za kolik

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 29. 5. 2018
Chystáte se s malým dítětem za hranice? Vycestovat můžete i s kojencem, potřebuje ale doklady. Kdy stačí občanka, kdy je nutný cestovní pas? Kde o doklady žádat, jak rychle vám je vydají a za kolik? A smí dítě cestovat bez rodičů? Máme pro vás jednoduchého průvodce.
S dítětem do ciziny. Kde a jak rychle mu vydají občanku nebo pas. A za kolik

Do zahraničí se klidně můžete vydat i s čerstvě narozeným miminkem, předem ale budete muset obstarat pár úředních formalit. I malé dítě totiž k cestě do ciziny potřebuje doklad totožnosti. Když cestujete pouze v rámci Evropské unie, Norska, Srbska, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory a Makedonie, vystačí si s občanským průkazem. Při cestách do ostatních zemí potřebuje cestovní pas – který je ale samozřejmě možné místo občanky využít i v Evropské unii a státech, které jmenujeme výš. Jak a kde o doklady pro dítě žádat, poradíme na příštích řádcích.

Propojeno!

Než přijde na svět

Do kdy může těhotná žena cestovat letadlem? Jaká jsou omezení u leteckých společností? A můžete si v požehnaném stavu sjednat cestovní pojištění, které vás skutečně ochrání?

Létání a cestovní pojištění v těhotenství: pravidla

Občanský průkaz pro dítě. Jak na to

Občanský průkaz může mít i dítě, kterému ještě nebylo patnáct let, slouží mu jako cestovní doklad. Pravidla jsou obdobná jako u dospělých: dítě může na občanku cestovat do zemí Evropské unie a několika dalších států, pro které platí výjimka a které jsme jmenovali v úvodu. Výhodou oproti pasu je cena: za vydání občanky pro dítě do patnácti let dáte jen padesát korun. Nevýhodou je, že na občanku dítě nevycestuje kamkoli, záleží tady, jak velké máte cestovatelské plány.

O vydání občanského průkazu pro dítě může jeho zákonný zástupce požádat na kterémkoli obecním úřadě obce s rozšířenou působností nebo v hlavním městě na úřadě kterékoli městské části Prahy 1 až 22. Nemusíte se tedy řídit trvalým bydlištěm. Na úřad musíte přijít i s dítětem, bude se tam fotit. S sebou nezapomeňte přibalit rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. Jestli se chcete vyhnout čekání ve frontě, můžete se elektronicky objednat na předem stanovený čas – službu nabízí většina obecních úřadů na svém webu.

Propojeno!

Ztráta nebo krádež dokladů

Občanka, řidičák, kartička pojištěnce nebo rodný list. Jak a kde řešit ztrátu dokladů? Co kde hlásit a kolik dáte za nové? Přečtěte si náš manuál:

Co dělat, když ztratíte doklady nebo vám je ukradnou

Průkazovou fotografii dítěte pořídí úředník nebo úřednice na přepážce. Nemusí to ale být úplně jednoduchý proces, zvlášť u kojence; fotka totiž musí mít jisté náležitosti – dítě na ní musí být čelem a mít otevřené oči. Druhou variantou je předem zajít k fotografovi, který fotku dítěte odešle prostřednictvím datové schránky Ministerstva vnitra obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého požádáte o vydání občanského průkazu.

Úřad má na vydání občanského průkazu třicet dní od podání žádosti, většinou ale bývá hotovo dřív. Za stokorunový poplatek si občanský průkaz dítěte můžete vyzvednout i na jiném obecním úřadě obce s rozšířenou působností, než jste o něj žádali – příslušný úřad je třeba uvést do žádosti.

Občanský průkaz dítěte je platný pět let, ovšem s jednou legrační podmínkou: podoba dítěte se během platnosti průkazu nesmí výrazně změnit, na průkazové fotce si musí být podobné. Což je u kojenců, batolat i předškoláků dlouhodobě nereálné. Jestli cestujete pravidelně, ideálně byste tedy měli žádat o nový doklad každý rok, ať se při kontrolách vyhnete nepříjemnostem. Když se šťouravému celníkovi nebo úředníkovi na hranicích nebude podoba dítěte s fotkou pozdávat, mohli byste mít zbytečné trable s prokazováním toho, že je dítě skutečně vaše.

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Cestovní pas pro dítě. Jak na to

Kdo se nechce na cestách omezovat na země Evropské unie, Norsko, Srbsko, Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu a Makedonii, musí svému potomkovi obstarat cestovní pas. Stejně jako o občanský průkaz o něj žádá zákonný zástupce ratolesti na kterémkoli obecním úřadě obce s rozšířenou působností nebo v hlavním městě na úřadě kterékoli městské části Prahy 1 až 22. Není nutné věc vyřizovat v místě trvalého bydliště. Potřebovat budete rodný list dítěte a svoji občanku. S pasovou fotkou je to stejné jako u občanky – dítě vyfotí úředník nebo úřednice na místě.

Za vydání pasu pro dítě do patnácti let zaplatíte stokorunu. Úředníci mají na jeho vydání lhůtu třicet dní. Cestovní pas si můžete vyzvednout buď na úřadě, kde jste o něj žádali, nebo na jiném obecním úřadě obce s rozšířenou působností, který jste uvedli v žádosti o vydání pasu. Když zvolíte jiný úřad, než u kterého jste žádost podávali, připlatíte za to stokorunu.

Jestli na doklad spěcháte, je tu ještě možnost objednat si expresní vydání. Za poplatek dva tisíce korun dítěti cestovní pas vydají do šesti pracovních dnů – vyzvednout si ho ale musíte na úřadě, kde jste žádost podávali, jinde to v tomhle případě nejde.

Cestovní pas pro dítě mladší patnácti let je platný pět let, se stejnou podmínkou, jako jsme zmiňovali výš u občanky – dítě si musí být na pasové fotografii podobné. U hodně malých dětí, kterým se vzhled rychle mění, byste proto raději měli doklad měnit každý rok.

Propojeno!

Bez peněz v cizích krajích

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji a nejlevněji poslat? Poradíme.

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Na dovolenou bez rodičů? Pozor

Chcete poslat dítě na dovolenou s babičkou a dědou, nebo třeba tetou? Předem si raději zjistěte, jestli země, do které se chystají, nemá speciální požadavky. Někde totiž občanský průkaz a cestovní pas nemusí stačit. Některé státy vyžadují, aby s sebou prarodiče (či jiní průvodci dítěte) měli notářsky ověřený písemný souhlas rodičů, že o cestě vědí a souhlasí s ní. Informaci o podobných zvláštních požadavcích dostanete na zastupitelském úřadě dané země nebo na webu našeho Ministerstva zahraničí. To ostatně z preventivních důvodů doporučuje mít s sebou písemné potvrzení od rodičů i při cestě do země, která ho vysloveně nežádá, a pro jistotu ve dvojím vydání – i v jazyce daného státu nebo v angličtině.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services