ANO zavírá svou kavárnu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 13. 4. 2018 | 18 komentářů
Andrej Babiš se přestal snažit, aby bylo jeho hnutí legitimní v očích těch, kterým je blíž Robert Pelikán než Tomio Okamura.
ANO zavírá svou kavárnu

Zapřisáhlí odpůrci Andreje Babiše hlásící se k liberální pravici nebo levici se mohli při pohledu na preference a výsledky jeho strany roky uklidňovat dvěma skutečnostmi. Za prvé, ANO mělo na vysokých postech několik individualit, které si svůj obraz o světě dělaly spíš z Economistu než ze Sputniku. Někteří otevřeně deklarovali, že je pro ně spolupráce s extremisty nepřijatelná, od dalších se takový postoj aspoň dal v rozhodujícím momentu čekat. Za druhé, přes všechny programové i personální ekly bylo ještě pořád misí strany Česko vyspělé, rozuměj s víc mikroskopy než ruchadly. Minulá koalice přidala něco málo učitelům a akademikům. V manifestu O čem sním, když náhodou spím Babiš sliboval, že české školství přebuduje podle finského vzoru. Kdyby jen módní programování – naše děti se na straně 141 učí dobývat Mars.

Obě dvě útěchy vzaly za své během pár dní.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Do smrti dobrý

Po Pavlu Teličkovi a Jiřím Zlatuškovi teď ohlásili čtyři dny od sebe konec v politice ministr spravedlnosti Robert Pelikán a pražská primátorka Adriana Krnáčová. Pelikán se pokoušel přiblížit západním standardům českou úpravu vymáhání dluhů a podporoval reformu systému sociálního bydlení. Potenciální koaliční partnery ANO z SPD označil za fašisty, při rozhodování o osudu ruského hackera ignoroval přání Miloše Zemana. Krnáčová sice odchází právem kritizovaná, ale když nic jiného, symbolické přetření nenávistného nápisu na Hate Free kavárně bylo sympatické a na poměry davové psychózy roku 2016 i odvážné.

Za pozornost stojí jejich důraz na to, že jde o odchody v dobrém a že rozhodně v žádném případě nebudou dělat ANO problémy, natož aby cvrnkli jen smítko špíny po Babišovi. Pelikán rezignuje na místo ve Sněmovně půl roku poté, co ho do ní vyneslo 14 699 preferenčních hlasů – pátý nejlepší výsledek z 24 pražských poslanců. Zatímco historie ODS, ČSSD, ale i mnoha marginálních stran je historií vzpour, rozkolů a štěpení, v ANO se nebouří. Až si člověk říká, že tam snad je podmínkou ke jmenování do vysokých pozic preventivní pořízení diskreditujících fotografií s vepřovou hlavou v Kostelci.

Anketa

Vydrží u Babiše Stropnický?

S KSČM a SPD si na Finsko hrát nejde

V kavárně ANO zůstávají poslední dva hosté, ministr zahraničí Martin Stropnický a brněnský primátor Petr Vokřál. Nezdá se, že by si z toho kdokoliv další ve straně dělal těžkou hlavu. Naopak to vypadá, že Babiš poprvé od založení svého politického projektu neusiluje o to, aby byl v očích pravdoláskařsky orientovaných občanů legitimní. Napovídá tomu způsob, jakým se ANO snaží sehnat peníze na levné jízdenky pro studenty a seniory. Vláda v demisi je chce seškrtat mimo jiné ministerstvu školství (400 milionů), technologické agentuře (216 milionů), grantové agentuře (150 milionů) nebo Akademii věd (100 milionů).

Tabulka z vládních materiálů vzbudila pozdvižení na Facebooku a Twitteru a nahnala pár dalších lidí na pondělní protibabišovské demonstrace. Upřímnosti je ale v politice málo a za každý její projev bychom měli být vděční. ANO předložilo důkaz, že už pro ní není prioritou přebudování školství podle finského vzoru ani lákání děti k vědě a výzkumu simulováním letů na Mars. Ambicím stíhaného Andreje Babiše na kontrolu vnitra už můžou posloužit jen SPD a KSČM a s takovými lamači kostí v zádech nedává smysl předstírat, že se čímkoliv chcete inspirovat ve Skandinávii. Co smysl dává, je vysát jim při spolupráci voliče tak, jak to ANO zvládlo s ČSSD. Zatímco komunisti a okamurovci o zúčtování se vším, co přesahuje horizont čtvrté cenové, jen kecají, Babiš na tom začal makat.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2018 21:31, czhunter

Kdyby si Babiš myslel, že vyhozením Pelikána nažene body, tak to udělal už dávno.
Kdyby si myslel, že ho spousta lidí nevolí kvůli sluníčkářům, jako je Pelikán, tak z něj neudělá ministra spravedlnosti. Dvakrát!

Protože ho tam ale Babiš instaloval, několik let držel a pak dokonce nainstaloval podruhé, tak je jasné, že se ho zbavit nechtěl.*

Naopak, je zřejmé, že to chtěl někdo jiný.

*(a nebo není Andrej tak úžasný a marketingově geniální, jak si všichni myslí, když si tam 3 roky drží člověka, co mu ubírá hlasy).

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2018 7:55, Viper

Vladimí=vůl

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services