Zimní dovolená. Na kolik vyjde lyžovačka u nás a na Slovensku?

Týden lyžování na horách vyjde na pěkných pár tisícovek. Víme, kolik jich budete potřebovat, pokud se letos vydáte na svah doma nebo na Slovensku.
Zimní dovolená. Na kolik vyjde lyžovačka u nás a na Slovensku?

Pokud jde o tuzemské hory, ceny skipassů zůstávají na stejné úrovni jako loni. Asociace horských středisek porovnala ceny permanentek v pětadvacítce největších skiareálů v Česku: průměrná cena skipassu na jeden den v hlavní sezóně dělá zhruba 580 korun pro dospělé, dětská permanentka přijde přibližně na 410 korun. Oproti loňsku skipassy podražily o deset korun.

Ceny se samozřejmě liší v závislosti na lyžařském středisku. Nejdráž vychází lyžovačka v Krkonoších, následuje Klínovec. Ceny sedmidenních permanentek pro dospělé zde začínají na čtyřech tisících korunách. Ještě o dva tisíce korun dráž vyjde lyžování ve Vysokých i Nízkých Tatrách na Slovensku. Ceny skipassů ve vybraných českých i slovenských střediscích si můžete projít v našem přehledu. Kromě toho jsme se podívali také na ceny ubytování.

Pro fajnšmekry

Czechskipass

Zapálení lyžaři můžou využít celosezónní permanentku, která platí ve třiadvaceti tuzemských skiareálech. Dospělého vyjde na jedenáct tisíc korun, juniory (od 12 do 18 let) na devět tisíc korun, děti od 6 do 12 let ještě o tisícovku levněji a senioři nad 63 let za celosezónní skipass zaplatí devět tisíc korun.

Kolik za skipass

Cenu permanentky kromě počtu dní strávených na svahu ovlivní také termín, ve kterém se na zimní dovolenou vydáte. Zatímco některá střediska tradičně rozlišují pouze mezi vedlejší a hlavní sezónou, jinde narazíte na vedlejší, standardní a top sezónu. Top sezóna bývá nejčastěji mezi Štědrým dnem a Novým rokem, někde jako top sezónu označují období od konce ledna do začátku března. Většina provozovatelů skiareálů také rozlišuje mezi skipassy pro dospělé a děti, někde najdete i kategorii junior či senior.

Pro porovnání jsme vybrali sedmidenní skipassy. Ty ovšem nenabízejí zdaleka všechny areály, někde dělá maximum šest dní.

Lyžování v Česku

Skiareál Klínovec
Skiareál Špičák
SkiResort Černá hora – Pec

Klínovec, největší lyžařský areál v Krušných horách, nabízí celkem osmnáct kilometrů sjezdovek, nejdelší měří 2950 metrů. Vícedenní skipass lze pořídit minimálně na jeden a půl dne, maximálně na sedm dní. Krom toho najdete v nabídce také skipass 5 ze 7, který platí sedm dní od zakoupení a je jedno, kterých pět dní lyžováním strávíte. Děti do šestli let jezdí na Klínovci zdarma.

Cena sedmidenních skipassů:

  • Dospělí: 4000 Kč
  • Děti 6 až 16 let: 3250 Kč
  • Senioři od 63 let, ZTP: 3720 Kč

Tip: Skiareál Klínovec nabízí také rodinné skipasy. Varianta 2 dospělí a 2 děti přijde na 13 080 korun, rodiče s jedním dítětem zaplatí 10 070 korun.

SkiAreál Dolní Morava
Skiareál Ještěd
Ski centrum Říčky
Ski Bílá

Lyžařský areál Dolní Morava v Jeseníkách nabízí 7 sjezdovek v celkové délce 9 a půl kilometru. Ceny jsou stejné přes celou zimní sezónu. Děti do šesti let platí jednorázovou cenu 50 korun za všechny druhy skipassů.

Sedmidenní skipass:

  • Dospělí: 3280 Kč
  • Děti od 6 do 12 let: 2240 Kč
  • Junioři 12 až 18 let: 2270 Kč
  • Senioři od 63 let: 2270 Kč

Tip: Rodinné jízdné lze zakoupit pouze na jeden den. Varianta 2+1 přijde na 1600 korun (za týden tedy 11 200 Kč), varianta 2+2 na 1950 korun (za týden na 13 650 korun).

Lyžování na Slovensku

Vysoké Tatry
Jasná Nízké Tatry
Malá Fatra
Velká Fatra

Ve Vysokých Tatrách si lyžaři zajezdí ve třech střediscích: Tatranské Lomnici, Starém Smokovci a Štrbském Plese. Celkem je zde k dispozici 24 kilometrů sjezdovek. Ve všech třech střediscích platí stejný skipass. Hlavní sezóna zde probíhá celou zimu – od 26. prosince do 3. dubna. Cena skipassu se odvíjí od způsobu nákupu – pokud si permici pořídáte online v e-shopu GOPASS nejméně tři dny předem, můžete oproti ceně na pokladně ušetřit až 40 eur. K tomu je ovšem potřeba ještě GOPASS karta, na kterou se vám skipass nahraje. Plastová kartička přijde na 50 korun a lze ji pořídit i v Česku – konkrétně zde. Poté, co si kartu online objednáte, měla by do čtrnácti dní dorazit poštou. Vícedenní skipassy zde nabízí maximálně na šest dní – kdo chce lyžovat sedm, musí si ještě jeden den přikoupit. Děti do šesti let za jízdné neplatí.

Skipass 7 dní na pokladně:

  • Dospělí: 199 eur (5125 Kč) + 39 eur (1005 Kč)
  • Děti od 6 do 12 let: 139 eur (3580 Kč) + 27 eur (696 Kč)
  • Junioři od 12 do 18 let: 159 eur (4095 Kč) + 31 eur (799 Kč)

Skipass na 7 dní online:

  • Dospělí: 156 eur (4017 Kč) + 31 eur (799 Kč)
  • Děti od 6 do 12 let: 139 eur (3580 Kč) + 22 eur (567 Kč)
  • Junioři od 12 do 18 let: 109 eur (2807 Kč) + 25 eur (644 Kč)

Tip: Kartu GOPASS lze využít i při nákupu zlevněné permanentky v Česku, konkrétně ve Špindlerově mlýně.

Ubytování: za kolik nejlevněji

Pokud nemáte vlastní chalupu, patrně se budete muset poohlédnout po vhodném penzionu, hotelu nebo apartmánu. Volné pokoje lze vyhledávat například na portálu Booking.com. Jak na to, poradí náš starší článek.

Cena za ubytování se vedle počtu osobu, typu hotelu či penzionu odvíjí také od jeho umístění. Čím blíž lyžařskému areálu budete, tím víc za hotel zaplatíte. Cena samozřejmě záleží i na tom, jak vysoké nároky na ubytování máte a jaké vybavení preferujete. V našem přehledu jsme se podívali na nejnižší částky za pokoj a noc v hlavní sezóně (konkrétně první únorový týden). Další preferencí byla vzdálenost od sjezdovky maximálně deset kilometrů. V tabulce najdete nejnižší cenu za rodinný pokoj (2 dospělí + 2 děti ve věku 8 a 10 let) a dvoulůžkový pokoj.

Do latě!

Srovnání cestovního pojištění

Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i obejdnat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali: chcete ho objednat přes počítač, s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Nejlevnější ubytování

  • Skiareál Klínovec: dvoulůžkový pokoj 780 Kč/noc, rodinný pokoj 1783 Kč / noc
  • Skiareál Špičák: dvoulůžkový pokoj 505 Kč/noc, rodinný pokoj za 1121 Kč/noc
  • SkiResort ČERNÁ HORA – PEC: dvoulůžkový pokoj 587 Kč/noc, rodinný pokoj za 1460 Kč/noc
  • SkiAreál Dolní Morava: dvoulůžkový pokoj 613 Kč/noc, rodinný pokoj za 1226 Kč/noc
  • Skiareál Ještěd: dvoulůžkový pokoj 494 Kč/noc, rodinný pokoj za 1340 Kč/noc
  • Skiareál Říčky: dvoulůžkový pokoj 441 Kč/noc, rodinný pokoj za 834 Kč/noc
  • Vysoké Tatry: dvoulůžkový pokoj v Tatranské Lomnici 553 Kč/noc, rodinný pokoj za 999 Kč/noc; dvoulůžkový pokoj ve Štrbském Plesu 566 Kč/noc, rodinný pokoj za 644 Kč/noc
  • Nízké Tatry: dvoulůžkový pokoj 566 Kč/noc, rodinný pokoj za 1133 Kč/noc
  • Malá Fatra: dvoulůžkový pokoj 631 Kč/noc, rodinný pokoj za 1030 Kč/noc
  • Velká Fatra: dvoulůžkový pokoj 515 Kč/noc, rodinný pokoj za 773 Kč/noc

Zdroj: srovnávač cen hotelů Trivago.cz

Cestovní a úrazová pojistka

Pokud si pro zimní dovolenou na horách vyberete Česko, odpadne vám starost se sjednáváním cestovního pojištění. Karamboly na sjezdovce, které si vyžádají lékařské ošetření, se samozřejmě klasicky hradí ze zdravotního pojištění. Pokud vyrážíte na hory často nebo se aktivně věnujete sportům, při kterých hrozí riziko úrazu, můžete popřemýšlet o úrazové pojistce. Dobře si ovšem rozmyslete, jak pojistku nastavíte. Úraz na sjezdovce nutně neznamená, že pojišťovna bude platit. Záleží, zda máte v pojistné smlouvě sjednané takzvané denní odškodné úrazu. V opačném případě totiž většina pojišťoven plní, jen pokud úraz zanechá trvalé následky.

Podrobněji jsme se úrazovým pojistkám věnovali zde:

Pojišťovna UNIQA nabízí také krátkodobé úrazové pojištění. Krátkodobou úrazovou pojistku lze sjednat minimálně na 2 a maximálně na 31 dní, pojištěncem ale musí být osoba starší 15 let a zároveň mladší než 60 let. Pojistka se vždy sjednává na provozování určitého sportu. Když tedy pojištění uzavřete na lyžovačku a k úrazu čistě teoreticky dojde na kole, pojišťovna platit nebude.

Pojistku lze sjednat pro případ smrti, trvalých následků úrazu, denního odškodného či odškodného za pobyt v nemocnici. Právě na rozsahu pojistných rizik a pojistných limitech závisí cena pojištění. Varianta bez denního odškodného za úraz přijde na 315 korun za 7 dní. Balíček s denním odškodným za úraz na 504 korun. Nezávaznou online kalkulaci pojištění lze provést na webu pojišťovny.

Slovenská dálniční známka

Rada na cestu

Jestliže se letos vydáte na Slovensko, nezapomeňte na dálniční známku. Koupíte ji například na slovenských benzínkách nebo na eznamka.sk. Desetidenní dálniční známka přijde na 10 eur, měsíční stojí 14 eur.

Ani při cestách na Slovensko ale není cestovní pojištění nutností – v rámci zdravotního pojištění, které se v Česku platí povinně, vzniká nárok na nezbytné ošetření v jakémkoliv státu Evropské unie. U lékaře v zahraniční se stačí prokázat modrou kartičkou pojištěnce, takzvaným EHIC neboli Evropským průkazem zdravotního pojištění. Ovšem pozor: bezplatně vás ošetří pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Zároveň platí, že pokud místní pacienti hradí spoluúčast, budete ji muset zaplatit i vy.

A pokud je vám Česko a Slovensko málo? Pojďte si s námi prosvištět sjezdovky v Rakousku, Itálii a ve Francii:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services