Letní prázdniny jsou špikované zážitky, které nestojí ani korunu, ale jsou nezapomenutelné. Odehrávají se v lese, na loukách, u potoků nebo rybníků. Při procházkách do přírody s sebou noste látkovou tašku. Nikdy nevíte, jaké poklady do spíže v přírodě najdete. A v šité tašce se vám houby nebo byliny nezapaří.
Z louky do kuchyně
Utrácíte během chřipkového období v lékárnách majlant za pilulky, kapky a vitamíny? Sušte bylinky. Rostou na loukách, kolem lesů a samozřejmě na zahradách. V červenci a v srpnu můžete sbírat celé kopce bylinek.
Například mátu, která zklidňuje žaludek, takže se přidává do žaludečních čajů. Zvlášť ve stinných a mokrých místech můžete najít divokou mátu. V červenci pořád ještě kvete třezalka neboli bylina svatého Jana. Ta patří společně s kontryhelem a řebříčkem mezi takzvané ženské byliny. Čaj z třezalky – sbírají se květy – si ale mohou uvařit i muži. Zklidňuje totiž nervy a pomáhá s nespavostí. Řebříček zase reguluje nadýmání.
Proti zimnímu nachlazení vám pomůže dobromysl. Bylinka pomáhá léčit rýmu, chřipku a záněty průdušek. Na kašel se hodí také tymián, který má protibakteriální účinky. Čaj z dobromysli nebo tymiánu si uvaříte snadno – do šálku nasypte asi dvě čajové lžičky bylinky a zalijte vroucí vodou. Nechte asi 10 až 15 minut louhovat. Slaďte medem.
Ze sušených bylinek si můžete připravit i vlastní kořenící směsi. Dobromysl (oregano) a tymián jsou typické pro italskou kuchyni. Přidávají se d omáček nebo na pizzu. Právě tyto dvě bylinky jsou součástí provensálského koření. Umíchat si ho můžete i doma – přidejte ještě sušenou bazalku, rozmarýn, trochu saturejky, estragonu a špetku sušené levandule.
Z lesa do spíže
Právě teď je období borůvek, které pomáhají při léčbě cukrovky. Předepsané je měli také letci RAF, protože regenerují oční sítnici. Před nočními misemi dostávali toast s porcí borůvkového džemu. Mezi drobnými listy se krčí i lesní jahody, od půle léta budou dozrávat ostružiny. Sběr drobných bobulí pojměte jako odpočinek: dýcháte čerstvý vzduch, trénujete drobnou motoriku, posloucháte ptačí koncert.
Část borůvek můžete nasušit a společně s listy maliníku nebo ostružiníku si z nich namíchat vlastní ovocný čaj. Později můžete přidat i nasušené plátky jablek nebo hrušek. Bobule se také dobře zamrazují a zavařují na zimu. Na zahradě trhejte angrešt, černý, červený a bílý rybíz nebo jostu, která je křížencem černého rybízu a angreštu a obsahuje hodně vitamínu C.
Se vší úctou
Procházkou po mechu můžete strávit celý den. Se svačinou v batohu a s hrstí bobulí v ruce vám nebude nic chybět. Les sice žije svými vlastními pravidly, jež určuje příroda, ale dobré je znát i lidské zákony. Podle lesního zákona má právo vstoupit do lesa na vlastní nebezpečí každý, les nesmí být oplocen, výjimkou jsou jen lesní školky nebo místa, kde se těží dříví.
Říká se, že co není zakázáno, je povoleno. Ale slušnost je na místě. Nezapomeňte také, že oheň je zakázaný ještě 50 metrů od okraje lesa.
V lese můžete sbírat lesní plody, houby nebo klest pro vlastní potřebu. Ale sbírat lesní ovoce stylem, který les poškozuje, se nemusí vyplatit. Možná vás hned napadá takzvaný hřeben, který se používá při česání borůvek. Po profesionálních sběračích potom zůstává spoušť. Kvůli tomu je do některých lokalit, například Krkonošského národního parku, během borůvkové sezóny zakázán vstup do borůvčí, a to pod pokutou až deset tisíc korun.
Prostě dbejte, aby to nedopadlo jako zjara s medvědím česnekem, na který se pořádají nájezdy, protože je zrovna populární. Proto do spíže ano, ale s respektem.
Sdílejte článek, než ho smažem